Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

2. DETERMINAREA IMPOZITULUI LA ALTE LOCURI DE MUNCA DECAT FUNCTIA DE BAZA

Data actualizarii: 18 Aprilie 2007
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Pentru angajatii care nu au functia de baza la unitatea dumneavoastra, lunar, veti proceda dupa cum urmeaza, pentru a determina venitul impozabil si impozitul lunar pe veniturile din salarii:
  1. din venitul brut reprezentand venituri din salarii realizate de angajati altele decat cele de la functia de baza veti scadea toate contributiile obligatorii datorate. Aceste contributii individuale obligatorii sunt: contributia la asigurarile sociale; contributia la asigurarile sociale de sanatate; contributia la bugetul asigurarilor pentru somaj. Rezultatul reprezinta venitul net;
  2. in aceste situatii nu se acorda deduceri personale, venitul net identificandu-se cu baza de calcul a impozitului lunar pe veniturile din salarii;
  3. impozitul lunar se determina pe fiecare loc de realizare a acestuia prin aplicarea cotei de 16% asupra acestei baze de calcul;
  4. veti completa fisa fiscala.

Metodologia de determinare a impozitului lunar din salarii este prevazuta la art. 57 alin. (2) lit. a) si b) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Reamintim ca impozitul lunar pe salarii pe fiecare loc de realizare este final.

Incadrarea salariatilor se poate face cu program de lucru corespunzator unei fractiuni de norma de cel putin doua ore pe zi, prin contracte individuale de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata. Fiind tot contracte individuale de munca, contractele cu timp partial pot reprezenta un loc unde salariatul are functia de baza in situatia cumulului. Salariatii care cumuleaza mai multe functii sunt obligati sa declare fiecarui angajator locul unde exercita functia pe care o considera de baza.

Diferentierea modului de calcul este data de optiunea persoanei pentru a avea sau nu functie de baza la locul de munca respectiv.

Prin urmare, in cazul cumulului de mai multe contracte individuale de munca cu fractiune de norma de cel putin doua ore pe zi, la locul declarat al functiei de baza, in determinarea venitului net se vor lua in calcul contributiile obligatorii si se vor acorda  deducerile personale in cuantum integral in limita venitului, in temeiul prevederilor art. 57 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal. Aceeasi metodologie se aplica si in cazul unui singur contract individual cu timp de munca partial.

La celelalte locuri de munca, nu se vor acorda deduceri personale, iar determinarea venitului net se va face conform art. 57 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal.

Exemplu:

O societate comerciala are doi salariati angajati cu contract individual de munca cu norma intreaga avand functia de baza declarata, din care unul are calitatea de pensionar. Va prezentam in continuare statul de salarii aferent lunii februarie 2007.

Nr. crt.

Numele si prenumele

Salariu de baza brut

Alte drepturi salariale

Venit brut realizat

C.A.S. angajati (9.5%)

Contributia pentru somaj (1%)

Contributia pentru asigurarile sociale de sanatate (6.5%)

0

1

2

3

4

5

6

7

1

Nicolae ARSENE (pensionar)

460

0

460

44

0

30

1

Monica IVAN

450

0

450

43

5

29

TOTAL

910

0

910

87

5

59

Venit net

Nr. persoane in intretinere

Deducere personala de baza

Venit baza de calcul

Impozit calculat si retinut

Salariu net

Alte retineri

Total de plata

Semnatura

8

9

10

12

13

14

16

17

18

386

0

250

136

22

364

0

364

Nicolae Arsene

373

0

250

123

20

353

0

353

Monica Ivan

0

42

717






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X