email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Amortizarea unui complex de hale

╬ntrebare:

╬n cÔt timp pot s─â amortizez un complex de hale dezafectate achizi┼úionat cu factur─â fiscal─â?

R─âspuns:

Pentru construc┼úii se aplic─â doar metoda de amortizare liniar─â care const─â ţn includerea uniform─â ţn cheltuielile de exploatare a unor sume fixe, stabilite propor┼úional cu num─ârul de ani ┼či cu duratele normale de utilizare ale construc┼úiilor respective.

Determinarea exact─â a ratei de amortizare lunar─â se poate face numai dac─â, la achizi┼úia construc┼úiei, prin anexa la contractul de vÔnzare,vi s-au prezentatdatele de identificare ale mijlocului fix:data punerii ţn func┼úiune, durata normal─â de utilizare r─âmas─â. ╬n aceast─â situa┼úie, valoarea investi┼úiei serecupereaz─â prin amortizarea lunar─â, sum─âdeterminat─âpe durata normal─â de func┼úionare r─âmas─â.

╬n situa┼úia ţn care nu se cunoa┼čte durata normal─â de utilizare r─âmas─â, neconsumat─â de fostul proprietar, valoarea investi┼úiei se recupereaz─â prin amortizare pe o perioad─â stabilit─â de o comisie tehnic─â ţnfiin┼úat─â la nivelul fiec─ârei firme, cu aprobarea consiliului de administra┼úie saua responsabilului cu gestiunea patrimoniului. Durata normal─â de func┼úionare este durata de utilizare ţn care se recupereaz─â, din punct de vedere fiscal,valoarea de intrare a mijloacelor fixe pe calea amortiz─ârii. Recomandabil este ca perioada de amortizare s─â fie stabilit─â ┼či ţn func┼úie de perioada prev─âzut─â pentru o construc┼úie nou─â de acest gen. De exemplu, pentru construc┼úiile u┼čoare cu structuri metalice (hale de produc┼úie, hale de montaj etc) ţncadrate la grupa 1.1.2., perioada de amortizare este cuprins─â ţntre16 - 24 ani.

Dac─â decide┼úi s─â transforma┼úi ┼či s─â moderniza┼úi cl─âdirea despre care cunoa┼čte┼úi ca aredurata normal─â de utilizare expirat─â, v─â facem cunoscut faptul c─â ave┼úi de asemenea posibilitatea s─â recupera┼úi valoarea investi┼úieipe calea amortiz─ârii,pe o perioad─â stabilit─â de aceeia┼či comisie tehnic─â constituit─â.

Amortizarea fiscal─â aferent─â atÔt cl─âdirii achizi┼úionate cÔt ┼či cheltuielilor cu modernizarea/transformarea,se calculeaz─â avÔnd ca baz─â de calcul costul de achizi┼úie ┼či se aplic─â ţncepÔnd cu luna urm─âtoare celei ţn care mijlocul fix amortizabil este pus ţn func┼úiune, pÔn─â la recuperarea integral─â a valorii de intrare, conform duratelor normale de func┼úionare. Data punerii ţn func┼úiune se consider─â data achizi┼úiei mijlocului fix sau data recep┼úiei moderniz─ârii/transform─ârii consemnat─â ţnProcesul-verbal de recep┼úie.

Duratele normale de func┼úionare a mijloacelor fixe se preiau din Catalogul aprobat prin H.G. nr. 2139 din 30 noiembrie 2004, publicat ţn M.Of. nr. 46 din 13 ianuarie 2005

Pentru ca amortizarea ţnregistrat─â pe cheltuieli de exploatare s─âfie considerat─â deductibil─â din punct de vedere fiscal la determinarea profitului impozabil, trebuie s─â face┼úi dovada c─â acel mijlocfix este utilizat fieproduc┼úia,livrarea de bunuri,prestarea de servicii, fie pentruţnchirerea c─âtreter┼úi.

Cl─âdirea/construc┼úia reprezint─â un bun de capital.Pentru eventualitatea ajust─ârii taxei deductibile aferente unui bun de capital, nu uita┼úi c─â ţncepÔnd cu data de 1 ianuarie 2007 ave┼úi obliga┼úia s─âorganiza┼úiun Registru al bunurilor de capital, ţn care s─â eviden┼úia┼úi obligatoriuurm─âtoarele informa┼úii:

 • data achizi┼úiei/construirii/transform─ârii sau moderniz─ârii;
 • valoarea (baza de impozitare) a bunului de capital;

Pentru clădirea achiziţionatăaveţi posibilitatea să vă exercitaţi dreptul de deducere a T.V.A. pe baza facturiiemise de furnizor, dar cu o singură condiţie:clădirea să fie destinată utilizării pentru realizarea de operaţiuni economice generatoare de T.V.A. colectată.

╬n situa┼úia ţn care cl─âdirea va fi utilizat─â pentru realizarea de opera┼úiuni economice scutite f─âr─â drept de deducere, de exemplu ţnchirierea de spa┼úii (opera┼úiune scutit─â op┼úional) , ve┼úi avea obliga┼úia s─â ajusta┼úi dreptul de deducere a T.V.A. dedus─â pe parcursul realiz─ârii obiectivului de construc┼úie. Ajustarea se face pe o perioad─â de 5 ani dac─â punerea ţn func┼úiune a avut loc ţnainte de aderare sau pe o perioad─â de 20 ani dac─â punerea ţn func┼úiune s-a efectuat dup─â data de 1 ianuarie 2007. ╬n situa┼úia ţn care construc┼úia este destinat─â ţnchirierii ┼či nu dori┼úi s─â aplica┼úi ajustarea T.V.A., trebuie s─â depune┼úi o notificare de aplicare a regimului normal de taxare cu cota standard de 19% a opera┼úiunilor de ţnchiriere.╬n situa┼úia ţn care imobilul achizi┼úionat/construit este destinat doar par┼úial regimului de scutire, acest fapt seţnscrieţn notificare,ţn procente.

Dac─â opta┼úi pentru aplicarea regimului normal, nu mai ave┼úi posibilitatea s─â aplica┼úiregimul de scutire pentru opera┼úiunile respective timp de 5 ani dar dup─â expirarea aceastei perioade ave┼úi posibilitatea s─âanula┼úi op┼úiunea de impozitare a opera┼úiunii de ţnchiriere.

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Atentie: ANAF a dat STARTUL controalelor in 2022!


Puteti sa demonstrati realitatea incontestabila a tranzactiilor dvs.?

Descoperiti acum modelele documentelor justificative pe care NU le reglementeaza NIMENI si NIMIC! Dar LE CER toti inspectorii fiscali!

Lucrarea Documente (suplimentare) obligatorii in caz de control va ofera acum colectia de acte si documente justificative pe care niciun inspector nu se asteapta sa le prezentati ca argument indestructibil in favoarea dvs.

...Vezi AICI detalii complete <<

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 26 Aprilie 2007


Votati articolul "Amortizarea unui complex de hale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 26 Aprilie 2007 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • SAF-T 2022. Ghid de raportare corecta - scapa de amenzi si controale neprevazute!

  • SAF-T reprezinta cea mai importanta transformare prin care a trecut sistemul fiscal din Romania pana acum. Firma dvs. va fi ca o carte deschisa pentru ANAF! Nu va mai fi nevoie de inspectii fiscale la sediul dvs. si de controale inopinate. Inspectorii vor sta in birourile lor si, din cateva clicuri, vor verifica tot ce e de verificat: TVA, impozit pe profit, contributii salariale etc. Si, desigur, daca vor gasi nereguli, vor aplica sanctiuni &n...» citeste mai departe aici

 • Cum a modificat Ordinul 237/2022 Declaratia 100: tabel comparativ

  • Prin Ordinul nr. 237/2022 a fost modificata Declaratia 100 astfel incat sa fie evidentiate reducerile de impozit prevazute in OUG 153/2020.  ANAF a publicat noua Declaratie 100 pentru 2022. Termenul legal de depunere pentru impozitul pe veniturile microintreprinderilor - trim.IV 2021 si impozitul specific - sem.II 2021 este ...» citeste mai departe aici

 • Vanzare prin automate de cafea. Care este monografia contabila?

  • Prezentam in continuare care este monografia contabila in cazul vanzarii prin automate de cafea.  Intr-o activitate de vanzare cafea/ceai prin intermediul automatelor de tip vending se alimenteaza aparatele cu diverse tipuri/marci de cafea, achizitionate de la diversi furnizori. Produsele finale au acelasi pret, indiferent de optiunea cumparatorului: cafea espresso, cafea lunga, cappucino etc. Care este monografia contabila pentru activitate...» citeste mai departe aici

 • Evidenta marfii in comertul online. Ce trebuie sa stie firmele

  • Specialistul nostru ne prezinta in continuare ce trebuie sa stie firmele despre evidenta marfii in comertul online. Drept exemplu, luam cazul unui magazin online care are cod CAEN 4791 "Comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet".  1. Conform legii este obligatoriu sau este doar o recomandare ca stocul de marfa sa se tina la pret de vanzare cu amanuntul? 2. Daca programul informatic ne permite sa avem st...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X