email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Amortizarea unui complex de hale

ntrebare:

n ct timp pot să amortizez un complex de hale dezafectate achiziţionat cu factură fiscală?

Răspuns:

Pentru construcţii se aplică doar metoda de amortizare liniară care constă n includerea uniformă n cheltuielile de exploatare a unor sume fixe, stabilite proporţional cu numărul de ani şi cu duratele normale de utilizare ale construcţiilor respective.

Determinarea exactă a ratei de amortizare lunară se poate face numai dacă, la achiziţia construcţiei, prin anexa la contractul de vnzare,vi s-au prezentatdatele de identificare ale mijlocului fix:data punerii n funcţiune, durata normală de utilizare rămasă. n această situaţie, valoarea investiţiei serecuperează prin amortizarea lunară, sumădeterminatăpe durata normală de funcţionare rămasă.

n situaţia n care nu se cunoaşte durata normală de utilizare rămasă, neconsumată de fostul proprietar, valoarea investiţiei se recuperează prin amortizare pe o perioadă stabilită de o comisie tehnică nfiinţată la nivelul fiecărei firme, cu aprobarea consiliului de administraţie saua responsabilului cu gestiunea patrimoniului. Durata normală de funcţionare este durata de utilizare n care se recuperează, din punct de vedere fiscal,valoarea de intrare a mijloacelor fixe pe calea amortizării. Recomandabil este ca perioada de amortizare să fie stabilită şi n funcţie de perioada prevăzută pentru o construcţie nouă de acest gen. De exemplu, pentru construcţiile uşoare cu structuri metalice (hale de producţie, hale de montaj etc) ncadrate la grupa 1.1.2., perioada de amortizare este cuprinsă ntre16 - 24 ani.

Dacă decideţi să transformaţi şi să modernizaţi clădirea despre care cunoaşteţi ca aredurata normală de utilizare expirată, vă facem cunoscut faptul că aveţi de asemenea posibilitatea să recuperaţi valoarea investiţieipe calea amortizării,pe o perioadă stabilită de aceeiaşi comisie tehnică constituită.

Amortizarea fiscală aferentă att clădirii achiziţionate ct şi cheltuielilor cu modernizarea/transformarea,se calculează avnd ca bază de calcul costul de achiziţie şi se aplică ncepnd cu luna următoare celei n care mijlocul fix amortizabil este pus n funcţiune, pnă la recuperarea integrală a valorii de intrare, conform duratelor normale de funcţionare. Data punerii n funcţiune se consideră data achiziţiei mijlocului fix sau data recepţiei modernizării/transformării consemnată nProcesul-verbal de recepţie.

Duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe se preiau din Catalogul aprobat prin H.G. nr. 2139 din 30 noiembrie 2004, publicat n M.Of. nr. 46 din 13 ianuarie 2005

Pentru ca amortizarea nregistrată pe cheltuieli de exploatare săfie considerată deductibilă din punct de vedere fiscal la determinarea profitului impozabil, trebuie să faceţi dovada că acel mijlocfix este utilizat fieproducţia,livrarea de bunuri,prestarea de servicii, fie pentrunchirerea cătreterţi.

Clădirea/construcţia reprezintă un bun de capital.Pentru eventualitatea ajustării taxei deductibile aferente unui bun de capital, nu uitaţi că ncepnd cu data de 1 ianuarie 2007 aveţi obligaţia săorganizaţiun Registru al bunurilor de capital, n care să evidenţiaţi obligatoriuurmătoarele informaţii:

  • data achiziţiei/construirii/transformării sau modernizării;
  • valoarea (baza de impozitare) a bunului de capital;

Pentru clădirea achiziţionatăaveţi posibilitatea să vă exercitaţi dreptul de deducere a T.V.A. pe baza facturiiemise de furnizor, dar cu o singură condiţie:clădirea să fie destinată utilizării pentru realizarea de operaţiuni economice generatoare de T.V.A. colectată.

n situaţia n care clădirea va fi utilizată pentru realizarea de operaţiuni economice scutite fără drept de deducere, de exemplu nchirierea de spaţii (operaţiune scutită opţional) , veţi avea obligaţia să ajustaţi dreptul de deducere a T.V.A. dedusă pe parcursul realizării obiectivului de construcţie. Ajustarea se face pe o perioadă de 5 ani dacă punerea n funcţiune a avut loc nainte de aderare sau pe o perioadă de 20 ani dacă punerea n funcţiune s-a efectuat după data de 1 ianuarie 2007. n situaţia n care construcţia este destinată nchirierii şi nu doriţi să aplicaţi ajustarea T.V.A., trebuie să depuneţi o notificare de aplicare a regimului normal de taxare cu cota standard de 19% a operaţiunilor de nchiriere.n situaţia n care imobilul achiziţionat/construit este destinat doar parţial regimului de scutire, acest fapt senscrien notificare,n procente.

Dacă optaţi pentru aplicarea regimului normal, nu mai aveţi posibilitatea să aplicaţiregimul de scutire pentru operaţiunile respective timp de 5 ani dar după expirarea aceastei perioade aveţi posibilitatea săanulaţi opţiunea de impozitare a operaţiunii de nchiriere.

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 26 Aprilie 2007

Votati articolul "Amortizarea unui complex de hale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X