Obisnuiti deja cu noianul de masuri fiscale ivite peste noapte sau in zori de zi, iata ca obligatia de a deschide un cont separat de TVA se inscrie cu succes in lista lunga a unor masuri care doar anul acesta au zgaltait puternic nervii mediului de afaceri.
Recent, Guvernul a anuntat o masura noua in domeniul TVA: obligatia firmelor de a-si deschide un cont separat de TVA din care sa nu poata retrage bani, ci doar sa primeasca. Se doreste impunerea sistemului Split TVA care sa elimine situatiile in care furnizorii sau prestatorii "uita" sa mai achite catre stat TVA-ul datorat.
Click aici pentru informatii Split TVA!
In opinia unor voci din mediul de afaceri, aceasta masura nu ar trebui luata fara consultarea factorilor care urmeaza sa fie cei mai afectati de noile reguli anuntate.
Emil Duca, consultant fiscal, e de parere ca aceasta propunere facuta de ministerul de finante de a obliga firmele sa aiba un cont separat pentru incasarile si platile de TVA "este o treaba negandita, care va aduce costuri semnificative firmelor si nu se stie daca va rezolva ceva", citeaza Zf.ro.
Pentru aceeasi sursa, Emil Duca a explicat:
"In Marea Britanie se discuta de sase luni pe aceasta tema si tot nu au luat o decizie.
La noi se anunta astazi si ministerul Finantelor vrea sa o introduca de la 1 octombrie.
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Eu nu resping aprioric o asemenea idee, dar ea trebuie discutata cu expertii, cu firmele, pentru a putea fi implementata mai usor, nu peste noapte, spune Duca.
Spre exemplu, in Marea Britanie se propune ca aceasta masura de cont separat de TVA sa fie aplicata companiilor care vand online pentru a putea fi facuta compensarea automata".
Acesta aminteste, totodata, ca desi la nivel european se duc discutii in aceasta privinta, inca nu a fost luata nicio decizie. Totodata, acesta crede ca tara noastra nu are nici acordul obligatoriu al Comisiei Europene.
Printre posibilele efecte negative asupra firmelor dupa aplicarea acestui sistem care prevede un cont separat de TVA, se numara costuri crescute pentru firme, reactualizarea sistemelor informatice, cresterea costurilor bancare lunare, delegarea speciala de angajati pentru indeplinirea acestor sarcini.
Prin aceasta masura, Finantele doresc ca firmele sa nu mai poata folosi TVA-ul din contul separat in alte scopuri si sa nu mai poata amana astfel plata TVA.