email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce facilitati fiscale poate obtine un IMM in 2018

Ce facilitati fiscale poate obtine un IMM in 2018

Codul fiscal prevede multe facilitati fiscale pentru intreprinderile mici si mijlocii. Tot ce trebuie sa faci ca sa beneficiezi de ele este sa te informezi. Fie ca vorbim de deduceri cu personalul sau ale cheltuielilor de transport, toate sunt oportunitati fiscale de care te poti bucura. Asa ca am pregatit pentru tine o lista a acestora:

Cheltuieli deductibile cu personalul

Poti deduce o serie de cheltuieli cu personalul, din baza de impozitare. Acestea includ ajutoare de sanatate, de inmormantare, de nastere, pentru proteze, pentru scolarizarea copiilor sau chiar pentru pierderi din gospodariile proprii. Sunt excluse din baza de impozitare si cheltuielile care reprezinta cadouri in bani sau natura.

Dintre acestea, cele mai populare in randul angajatorilor sunt cheltuielile cu prime si cadouri si cele cu abonamentele de fitness si sport ale angajatilor. Numarul de abonamentele la cluburi de fitness este in continua crestere in randul angajatorilor. Acestea le permit sa impuste doi iepuri dintr-o lovitura: sa-si reduca baza de impozitare si sa creasca satisfactia personalului lor.

Desi nu sunt o cheltuiala pe care sa ti-o poti permite prea des, primele si cadourile pentru angajati sunt o modalitate foarte buna de motivare si retentie a personalului. Sunt un ajutor binevenit intotdeauna, cu atat mai mult de sarbatori cand nivelul cheltuielilor e cel mai mare.

 

Uite ce include Codul Fiscal din 2018 in randul cheltuielilor cu personalul care au deductibilitate limitata, la art. 25, alin. 3:

cadouri in bani sau in natura, inclusiv tichete cadou oferite salariatilor si copiilor minori ai acestora, servicii de sanatate acordate in cazul bolilor profesionale si al accidentelor de munca pana la internarea intr-o unitate sanitara, tichete de cresa acordate de angajator in conformitate cu legislatia in vigoare, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariatii proprii si membrii lor de familie, precum si contributia la fondurile de interventie ale asociatiilor profesionale ale minerilor.”


Cheltuieli deductibile cu autoturismele

Conform Codului Fiscal, contractele de leasing operational sunt deductibile. Astfel, pentru autoturismele achizitionate in interes de serviciu puteti beneficia de deducerea costurilor de leasing, asa cum se indica in art. 29: „In cazul leasingului financiar utilizatorul deduce dobanda, iar in cazul leasingului operational locatarul deduce chiria (rata de leasing), potrivit prevederilor prezentului titlu”.

De asemenea, exista deduceri pentru cheltuielile de functionare ale autoturismelor conduse de cei din administratia firmei. Acestea se deduc in cuantum de maximum 50% si se limiteaza la un singur autoturism per persoana.

Deducerile privitoare la numarul de angajati

Numarul angajatilor dintr-o microintreprindere conteaza foarte mult. El are un impact direct asupra impozitului pe venit. Firmele care detin chiar si un singur angajat vor plati un impozit cu doua treimi mai mic. Astfel, o microintreprindere cu niciun angajat va plati un impozit pe venit de 3%, iar cea cu un angajat sau mai multi va plati 1%.

Deducerea cheltuielilor de cercetare

Codul Fiscal prevede reduceri substantiale ale impozitelor in cazul companiilor care desfasoara activitati de cercetare si dezvoltare. In Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr. 1056/4435/2016, art.1, alin 3., se stipuleaza urmatoarele:

Stimulentele fiscale pentru activitatile de cercetare-dezvoltare reprezinta reducerea rezultatului fiscal de care pot beneficia contribuabilii, prin deducerea suplimentara, in proportie de 50%, a cheltuielilor efectuate de acestia in anul fiscal respectiv, pentru activitatile de cercetare-dezvoltare, precum si prin aplicarea metodei de amortizare accelerata in cazul aparaturii si echipamentelor destinate activitatilor de cercetare-dezvoltare.

Iar aceasta deducere nu este conditionata de obiectivul cercetarii in niciun fel. Rezultatele cercetarii pot fi valorificate in folos propriu, utilizandu-le in activitatea companiei, prin vanzarea rezultatelor cercetarii sau exploatand drepturile de proprietate intelectuala rezultate din demersul cercetarii. Mai mult, chiar si daca cercetarea nu da roadele asteptate, compania se poate bucura in continuare de deducere pentru cheltuielie efectuate.
 


Sursa foto: Shutterstock


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cartea Verde a Impozitului pe Venit si a Contributiilor 2024


Alegeti:

  •     sa fiti rapid si corect informat asupra modificarilor legislative ce va impacteaza munca;
  •     sa gasiti instant solutia potrivita pentru problemele dvs. specifice legate de calculul si plata impozitului pe venit si a contributiilor (CAS si CASS);
  •     sa aveti siguranta legala a actiunilor si deciziilor dvs.;
  •     sa economisiti timp, bani si energie!
  •     sa fiti ferit de rigorile noii legi (amenzile privind incalcarea disciplinei financiare au explodat! Ating chiar si 20.000 lei!)

Comandati acum exemplarul dvs. din lucrarea Cartea Verde a Impozitului pe Venit si a Contributiilor 2024!

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 19 Martie 2018

Votati articolul "Ce facilitati fiscale poate obtine un IMM in 2018":
Rating:

Nota: 3.83 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X