Codul fiscal prevede multe facilitati fiscale pentru intreprinderile mici si mijlocii. Tot ce trebuie sa faci ca sa beneficiezi de ele este sa te informezi. Fie ca vorbim de deduceri cu personalul sau ale cheltuielilor de transport, toate sunt oportunitati fiscale de care te poti bucura. Asa ca am pregatit pentru tine o lista a acestora:
Cheltuieli deductibile cu personalul
Poti deduce o serie de cheltuieli cu personalul, din baza de impozitare. Acestea includ ajutoare de sanatate, de inmormantare, de nastere, pentru proteze, pentru scolarizarea copiilor sau chiar pentru pierderi din gospodariile proprii. Sunt excluse din baza de impozitare si cheltuielile care reprezinta cadouri in bani sau natura.
Dintre acestea, cele mai populare in randul angajatorilor sunt cheltuielile cu prime si cadouri si cele cu abonamentele de fitness si sport ale angajatilor. Numarul de abonamentele la cluburi de fitness este in continua crestere in randul angajatorilor. Acestea le permit sa impuste doi iepuri dintr-o lovitura: sa-si reduca baza de impozitare si sa creasca satisfactia personalului lor.
Desi nu sunt o cheltuiala pe care sa ti-o poti permite prea des, primele si cadourile pentru angajati sunt o modalitate foarte buna de motivare si retentie a personalului. Sunt un ajutor binevenit intotdeauna, cu atat mai mult de sarbatori cand nivelul cheltuielilor e cel mai mare.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Manual de politici contabile - Stick USB
Cartea verde a contabilitatii
Examen Consultant Fiscal 2024
Uite ce include Codul Fiscal din 2018 in randul cheltuielilor cu personalul care au deductibilitate limitata, la art. 25, alin. 3:
„cadouri in bani sau in natura, inclusiv tichete cadou oferite salariatilor si copiilor minori ai acestora, servicii de sanatate acordate in cazul bolilor profesionale si al accidentelor de munca pana la internarea intr-o unitate sanitara, tichete de cresa acordate de angajator in conformitate cu legislatia in vigoare, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariatii proprii si membrii lor de familie, precum si contributia la fondurile de interventie ale asociatiilor profesionale ale minerilor.”
Cheltuieli deductibile cu autoturismele
Conform Codului Fiscal, contractele de leasing operational sunt deductibile. Astfel, pentru autoturismele achizitionate in interes de serviciu puteti beneficia de deducerea costurilor de leasing, asa cum se indica in art. 29: „In cazul leasingului financiar utilizatorul deduce dobanda, iar in cazul leasingului operational locatarul deduce chiria (rata de leasing), potrivit prevederilor prezentului titlu”.
De asemenea, exista deduceri pentru cheltuielile de functionare ale autoturismelor conduse de cei din administratia firmei. Acestea se deduc in cuantum de maximum 50% si se limiteaza la un singur autoturism per persoana.
Deducerile privitoare la numarul de angajati
Numarul angajatilor dintr-o microintreprindere conteaza foarte mult. El are un impact direct asupra impozitului pe venit. Firmele care detin chiar si un singur angajat vor plati un impozit cu doua treimi mai mic. Astfel, o microintreprindere cu niciun angajat va plati un impozit pe venit de 3%, iar cea cu un angajat sau mai multi va plati 1%.
Deducerea cheltuielilor de cercetare
Codul Fiscal prevede reduceri substantiale ale impozitelor in cazul companiilor care desfasoara activitati de cercetare si dezvoltare. In Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr. 1056/4435/2016, art.1, alin 3., se stipuleaza urmatoarele:
„Stimulentele fiscale pentru activitatile de cercetare-dezvoltare reprezinta reducerea rezultatului fiscal de care pot beneficia contribuabilii, prin deducerea suplimentara, in proportie de 50%, a cheltuielilor efectuate de acestia in anul fiscal respectiv, pentru activitatile de cercetare-dezvoltare, precum si prin aplicarea metodei de amortizare accelerata in cazul aparaturii si echipamentelor destinate activitatilor de cercetare-dezvoltare.”
Iar aceasta deducere nu este conditionata de obiectivul cercetarii in niciun fel. Rezultatele cercetarii pot fi valorificate in folos propriu, utilizandu-le in activitatea companiei, prin vanzarea rezultatelor cercetarii sau exploatand drepturile de proprietate intelectuala rezultate din demersul cercetarii. Mai mult, chiar si daca cercetarea nu da roadele asteptate, compania se poate bucura in continuare de deducere pentru cheltuielie efectuate.
Sursa foto: Shutterstock