email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Termenul pentru depunerea Declaratiilor 392A, 392B si 393, amanat pana la finalul anului 2023

Termenul pentru depunerea Declaratiilor 392A, 392B si 393, amanat pana la finalul anului 2023
tvadeclaratia 392Adeclaratia 392BOG nr.6/2020

UPDATE Termenul pentru depunerea declaratiilor informative 392A, 392B si 393 ar putea fi din nou prelungit pana la sfarsitul anului 2023, conform OUG 168/2022 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

Prevederea introdusa in actul normativ, publicat in Monitorul Oficial nr. 1186 din 9 decembrie 2022, spune ca obligatia se suspenda incepand cu data de 1 ianuarie 2023 si pana la data de 31 decembrie 2023 inclusiv. 

"Se propune prelungirea perioadei privind suspendarea depunerii declaratiilor informative prevazute la art. 324 alin. (4), (5) si (6) din Codul fiscal, pana la data de 31.12.2023, avand in vedere faptul ca incepand cu anul 2021 s-a modificat metodologia de calcul a Bazei TVA si vor avea loc inspectii din partea Comisiei Europene pentru anii anteriori, ceea ce va putea permite, relativ usor, reintroducerea obligatiei de depunere a declaratiilor informative cod 392A, 392B 393", se clarifica in nota de fundamentare a proiectului.

Amintim ca suspendarea obligatiei depunerii declaratiilor informative 392A, 392B si 393 a fost prelungita pana la finele anului 2022 prin OG nr.6/2020 (Monitorul Oficial nr. 72 din 31 ianuarie 2020), termen care urmeaza sa expire. 
 

Articolul initial

Prevederea apare la art. II OG nr. 6/2020 – “aplicarea prevederilor art. 324 alin. (4) – (6) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, se suspenda pana la data de 31 decembrie 2022.”

ART. 324 reprezinta

Decontul special de taxa si alte declaratii.
 

Aliniatele (4) – (6):

(4) Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 316, a caror cifra de afaceri, astfel cum este prevazuta la art. 310 alin. (2), realizata la finele unui an calendaristic este inferioara sumei de 220.000 lei, trebuie sa comunice printr-o notificare scrisa organelor fiscale de care apartin, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator, urmatoarele informatii:

a) suma totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii catre persoane inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 316, precum si suma taxei aferente;
b) suma totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii catre persoane care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 316, precum si suma taxei aferente.

(5) Persoanele impozabile neinregistrate in scopuri de TVA, conform art. 316, a caror cifra de afaceri, astfel cum este prevazuta la art. 310 alin. (2), dar excluzand veniturile obtinute din vanzarea de bilete de transport international rutier de persoane, realizata la finele unui an calendaristic, este inferioara sumei de 220.000 lei, trebuie sa comunice printr-o notificare scrisa organelor fiscale competente, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator, urmatoarele informatii:

a) suma totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii catre persoane inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 316;
b) suma totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii catre persoane care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 316;
c) suma totala si taxa aferenta achizitiilor de la persoane inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 316;
d) suma totala a achizitiilor de la persoane care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 316.

(6) Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316, care presteaza servicii de transport international, trebuie sa comunice printr-o notificare scrisa organelor fiscale competente, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator, suma totala a veniturilor obtinute din vanzarea de bilete pentru transportul rutier international de persoane cu locul de plecare din Romania.
 

Suspendarea obligatiei depunerii declaratiilor informative 392A, 392B si 393 pentru trei ani

Masura este o adevarata usurare pentru contabili si consultati fiscali. Obligatia depunerii celor trei declaratii informative a mai fost suspendata prin OUG nr. 84/2016 pana la 31 decembrie 2019. Contribuabilii vizati asteptau cu nerabdare ca aceasta masura sa fie aplicata in continuare. In mediul fiscal-contabil se vorbea despre existenta unui proiect care prevedea ca suspendarea sa fie prelungita cu inca trei ani, insa datele nu erau oficiale si nici nu pareau sa intre curand in vigoare. ANAF chiar publicase PDF-ul inteligent necesar generarii formularului 392 (A si B) pentru anul de raportare 2019, astfel ca unii contribuabili l-au complet si depus deja.

Daca nu aparea pe scena fiscala OG nr.6/2020, termenul de depunere pentru declaratiile informative 392A si 392B ar fi fost 25 februarie 2020.


Ce reprezinta declaratiile 392 (A si B)?

Formularul 392A reprezinta "Declaratia informativa privind livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in anul anterior" si  formularul 392B reprezinta "Declaratia informativa privind livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile efectuate in anul anterior.

Declaratia 392A trebuie depusa de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, a caror cifra de afaceri efectiv realizata la finele anului calendaristic este mai mica de 220.000 lei.

Declaratia 392 B trebuie depusa de catre persoanele impozabile neinregistrate in scopuri de TVA, a caror cifra de afaceri realizata la finele anului calendaristic, excluzand veniturile din vanzarea de bilete de transport international rutier de persoane, este mai mica de 220.000 lei.

De asemenea, aceste reguli se aplica si pentru declaratia 393, care trebuie depusa de catre platitorii de TVA ce presteaza servicii de transport international de persoane.


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tvadeclaratia 392Adeclaratia 392BOG nr.6/2020


Data aparitiei: 08 Ianuarie 2020
Ultima actualizare: 13 Decembrie 2022

Votati articolul "Termenul pentru depunerea Declaratiilor 392A, 392B si 393, amanat pana la finalul anului 2023":
Rating:

Nota: 3.92 din 5 din 53 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X