email
Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modificarea formularului 230 este oficializata. Ce trebuie sa faci daca ai depus deja formularul?

Modificarea formularului 230 este oficializata. Ce trebuie sa faci daca ai depus deja formularul?
formularul 230anafimpozit pe venit

UPDATE in 6 martie 2020. Noile modificari privind formularul 230 au fost publicate in Monitorul Oficial nr. 181 din 5 martie 2020. Masurile sunt cuprinse in Ordinul nr. 614/2020 privind modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 147/2020.

Prin exceptie, pentru contribuabilii care au realizat venituri din salarii si asimilate salariilor, din pensii, precum si din activitati independente realizate in baza contractelor de activitate sportiva, in perioada 1 ianuarie-31 martie 2019, inclusiv, si solicita directionarea unei sume din impozitul datorat aferent acestei perioade, sunt aplicabile prevederile Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 50/2019 pentru aprobarea procedurii privind stabilirea de catre organul fiscal central a sumei reprezentand 2% din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult sau pentru acordarea de burse private, conform legii, sau a sumei reprezentand 3,5% din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, in conditiile legii, precum si a modelului si continutului unor formulare.
 

IMPORTANT!

In cazul formularelor 230 inregistrate la organul fiscal central competent pana la data publicarii prezentului ordin in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, optiunea contribuabililor referitoare la directionarea unei sume din impozitul anual datorat, incepand cu anul 2019, ramane valabila.
 

 Formularele 230 aprobate prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 50/2019 pentru aprobarea procedurii privind stabilirea de catre organul fiscal central a sumei reprezentand 2% din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult sau pentru acordarea de burse private, conform legii, sau a sumei reprezentand 3,5% din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, in conditiile legii, precum si a modelului si continutului unor formulare si prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 147/2020 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii, precum si a modelului si continutului unor formulare si, de asemenea, cele prevazute de prezentul ordin pot fi completate si depuse la organul fiscal central competent pana la data de 25 mai 2020 inclusiv.  

 

*******

Articolul vechi

Pentru veniturile realizate in anul 2019, acordarea dreptului contribuabilului de a dispune asupra destinatiei unei sume din impozit pana la 3,5% din impozitul pe venitul anului 2019 pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii, se efectueaza in conformitate cu prevederile art. 123 indice 1 din Codul fiscal.


Acest articol a fost introdus incepand cu 01.04.2019. Pana la aceasta data Codul fiscal prevedea posibilitatea de a dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand 2% sau 3,5% din impozit dupa cum urmeaza:

   a) in cota de 2% pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii; sau

   b) in cota de 3,5% pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, in conditiile legii.

Avand in vedere aceste schimbari legislative intervenite in cursul anului 2019 prin OANAF nr. 147/2020 s-a stabilit procedura si modelul formularului aprobat prin acest ordin se aplica pentru directionarea de catre contribuabili a unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat pe veniturile realizate incepand cu anul 2019, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii.

Pentru contribuabilii care au realizat venituri din salarii si asimilate salariilor, din pensii, precum si din activitati independente realizate in baza contractelor de activitate sportiva, in perioada 1 ianuarie-31 martie 2019, inclusiv, si solicita directionarea unei sume din impozitul datorat aferent acestei perioade, sunt aplicabile prevederile O.A.N.A.F. nr. 50/2019.

Astfel, contribuabilii care au realizat, in anul 2019, venituri din salarii si din pensii, precum si din activitati independente realizate in baza contractelor de activitate sportiva, pot exercita optiunea privind directionarea unei sume din impozitul pe venit,dupa cum urmeaza:

a) pentru perioada 1 ianuarie -31 martie 2019, inclusiv, solicitarea directionarii unei sume din impozitul datorat aferent acestei perioade, se efectueaza prin completarea si depunerea formularului 230  aprobat prin OANAF nr.50/2019;

b) pentru perioada 1 aprilie –31 decembrie 2019, inclusiv, solicitarea directionarii unei sume din impozitul datorat aferent acestei perioade, se efectueaza prin completarea si depunerea formularului 230   aprobat prin OANAF nr.147/2020.

Pentru aceste venituri contribuabilii trebuie sa depuna, pentru anul fiscal 2019, doua formulare 230 distincte.

In data de 14.02.2020 A.N.A.F. a publicat in sectiunea Transparenta decizionala un Proiect de ordin pentru modificarea OANAF nr.147/2020. Proiectul propune introducerea unui nou formular 230 care sa poata fi depus pentru intregul an 2019, atat pentru perioada 01 ianuarie – 31 martie 2019, cat si pentru perioada 01 aprilie 2019 – 31 decembrie 2020, avand in vedere modificarile legislative introduse prin Legea nr. 30/2019 incepand cu 01 aprilie 2020.
 

Astfel, noul formular propus prin acest proiect ar putea fi depus de catre:

    1. Contribuabilii care, in anul 2019, au realizat venituri din salarii si asimilate salariilor, pensii si/sau din activitati independente realizate in baza contractelor de activitate sportiva pentru care impozitul se retine la sursa si care dispun directionarea unei sume din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private. Acestia completeaza Sectiunea II din formular astfel:

a) pentru perioada 1 ianuarie –31 martie 2019 inclusiv:

- dispun asupra destinatiei sumei reprezentand 2% din impozitul aferent perioadei pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult;

Sau

- dispun asupra destinatiei sumei reprezentand 2% din impozitul aferent perioadei, pentru acordarea de burse private, conform legii; sau-dispun asupra destinatiei sumei reprezentand 3,5% din impozitul aferent perioadei, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, in conditiile legii.

b) pentru perioada 1 aprilie -31 decembrie 2019, dispun directionarea unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul aferent perioadei pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private


    2. Contribuabilii care, in perioada 1 ianuarie –31 decembrie 2019, au realizat venituri din activitati independente/activitati agricole,impuse pe baza de norma de venit, drepturi de proprietate intelectuala, altele decat cele pentru care venitul net se determina in sistem real si/sau din cedarea folosintei bunurilor,pentru care venitul net se determina pe baza cotelor forfetare de cheltuieli sau pe baza normelor de venit si care dispun directionarea unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private. Acestia completeaza Sectiunea III din formular.


Proiectul propune si dispozitii tranzitorii:

- pentru formularele 230 inregistrate la organul fiscal central competent pana la data publicarii acestor modificari, optiunea contribuabililor referitoare la directionarea unei sume din impozitul anual datorat, incepand cu anul 2019, ramane valabila;
- formularele 230 aprobate prin OANAF nr.50/2019 si prin OANAF nr.147/2020 pot fi completate si depuse la organul fiscal central competent pana la data de 25 mai 2020, inclusiv.

de Irina Dumitrescu

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
formularul 230anafimpozit pe venit

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 06 Martie 2020


Votati articolul "Modificarea formularului 230 este oficializata. Ce trebuie sa faci daca ai depus deja formularul?":
Rating:

Nota: 4.48 din 5 din 23 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Cine poate emite facturi pe firma si in ce conditii?

Intrebare: Buna ziua,
Avem o firma cu 3 asociati, 2 dintre ei sunt si angajati pe firma. Cel de-al 3-lea asociat daca nu este si angajat pe firma poate sa emita facturi? sau Administratorul poate sa imputerniceasca pe o alta persoana care nu este angajata pe firma sa emita facturi?
Multumesc

Raspuns: Factura este documentul emis de firma pentru a incasa contravaloarea bunului sau serviciului...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 06 Martie 2020 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 10 - 5 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2021 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X