email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contractul de creditare

Contractul de creditare

Capitalul social minim al unei societati cu raspundere limitata este de numai 200 lei,
in conditiile in care numai cheltuielile imediat ulterioare constituirii presupun costuri de minimum 1.000 de lei (ex: taxele de la Registrul comertului, taxele notariale, taxele de timbru, confectionarea stampilelor, achizitionarea registrelor societatii, chiria spatiului comercial, contravaloarea primelor marfuri sau materii prime etc.).

Asociatii unei societati isi doresc sa investeasca. Acestia nu au alte surse de venit decat cele care provin din afacere si, drept urmare, se folosesc de banii societatii in conditiile in care, legal, acestia pot fi scosi din societate numai sub forma de dividende,la incheierea exercitiului financiar, la care trebuie sa luam in calcul impozitul pe profit si pe dividende.

In aceste conditii, este general extinsa practica societatilor comerciale de a incheia cu asociatii si administratorii acestora sau cu terte persoane diverse contracte de imprumut.

Insa atentie! Aceste contracte trebuie sa ramana ca operatiuni cu titlu ocazional!

Creditarea societatii de catre asociati

Contractul de creditare a societatii de catre asociati sau administratori apare ca necesitate atunci cand asociatii sunt nevoiti sa vina Ącu bani de acasaď pentru a asigura acoperirea cheltuielilor initiale pe care le presupune demararea unor afaceri sau demarea unui flux investitional.

In cazul unor astfel de contracte, chiar daca sunteti asociat unic, Legea societatilor comerciale nr. 31/1990 prevede, la art. 15, ca toate contractele intre societatea cu raspundere limitata si persoana fizica sau persoana juridica, asociat unic al celei dintai, se incheie obligatoriu in forma scrisa sub sanctiunea nulitatii aboslute.

Sfatul nostru este ca astfel de contracte sa fie incheiate in forma scrisa chiar daca nu ne aflam in situatia unei societati cu asociat unic.

Inregistrarea acestor contracte in contabilitate este obligatorie! Sfatul nostru este ca viramentul sumelor avansate de asociati sa fie efectuat prin conturi bancare, deoarece pot interveni probleme cum ar fi imposibilitatea recuperarii sumelor avansate societatii cu titlu de imprumut, imposibilitatea justificarii provenientei acestor sume etc.

Monografie contabila privind creditarea societatii de catre asociati


Asociatul X finanteaza societatea A cu o suma de 120.000 lei pe o perioada de 10 luni.
Dobanda este zero.


Desfasuratorul rambursarii sumelor catre asociat conform contractului de creditare:

Anul financiar 2008 Valoare         
Ianuarie  12.000 lei
Februarie  12.000 lei
Martie  12.000 lei
Aprilie  12.000 lei
Mai  12.000 lei
Iunie  12.000 lei
Iulie  12.000 lei
August  12.000 lei
Septembrie  12.000 lei
Octombrie  12.000 lei
Noiembrie  -
Decembrie  -
                         Total      120.000 lei

 Nota: Daca acest contract se va incheia in valuta, aveti grija sa stipulati in contract
cursul de schimb la care se va face decontarea. Diferentele de curs se vor contabiliza in acest caz prin contul 665 ĄCheltuieli privind diferentele de cursď sau contul 765
ĄVenituri privind diferentele de cursď.

a) Creditarea societatii de catre asociatul X:

5121 Disponibilitati bancare in lei

120.000

=

455.01 Sume datorate asociatului X

120.000

 

b) Rambursarea sumei catre asociatul X (luna ianuarie 2008):

455.01 Sume datorate asociatului X

20.000

=

5121 Disponibilitati bancare in lei

20.000

Operatiunea de la pct. b) se va repeta pana la final, cand se va stinge suma pe care o datoreaza asociatului.

Contractul de creditare intre doua societati

In practica, intalnim multe cazuri ale unor societati comerciale care acorda diverse imprumuturi, cu sau fara dobanda, asociatilor sau chiar unor terte persoane, fizice sau juridice.

Acordarea de imprumuturi cu sau fara dobanda atat asociatilor, cat si tertilor trebuie sa fie TRANZACTII OCAZIONALE! In caz contrar, aceste tranzactii se considera a fi ACTE DE COMERT!

Astfel, societatile comerciale, fiind persoane juridice cu scop lucrativ, aptitudinea acestora de a acorda imprumuturi este circumscrisa sferei de aplicare a principiului specialitatii capacitatii de folosinta a unei persoane juridice, principiu prevazut de Decretul nr. 31/1954 privitor la persoanele fizice si persoanele juridice.

Prin urmare, in conformitate cu art. 34 alin. 1 din Decretul nr. 31/1954, persoana
juridica nu poate avea decat acele drepturi care corespund scopului ei, stabilit prin lege, actul de infiintare sau statut. De asemenea, potrivit dispozitiilor art. 1 din Legea societatilor comerciale, persoanele fizice si persoanele juridice se pot asocia si pot constitui societati comerciale in vederea efectuarii de acte de comert.

Din punctul de vedere al scopului concret al fiecarei persoane juridice (scop stabilit prin actul constitutiv), o societate comerciala poate acorda imprumuturi numai daca are trecut in obiectul de activitate si efectuarea de activitati de creditare.
Inserarea in obiectul de activitate si desfasurarea unor astfel de activitati presupun
indeplinirea tuturor conditiilor restrictive reglementate de unele acte normative cu aplicabilitate in domeniul activitatilor financiar-bancare. Prin urmare, inserarea in actul constitutiv a unor obiecte de activitate de acest gen poate fi realizata numai in cazul institutiilor de credit, respectiv banci, organizatii cooperatiste de credit, banci de economisire si creditare in domeniul locativ etc.

Monografie contabila privind creditarea societatii de catre o alta societate

Societatea B finanteaza societatea A cu o suma de 120.000 lei pe perioada a doi ani de zile. Dobanda este zero. Vom prezenta operatiunile contabile din punctul de vedere al societatii care acorda imprumutul:

a) Creditarea societatii A de catre societatea B:

267.01 Creante imobilizate-soc.B

120.000

=

5121 Disponibilitati banacre in lei

120.000

b) Rambursarea sumei catre asociatul X (anul 2008):

5121 Disponibilitati bancare in lei

60.000

=

267.01 Creante imobilizate-soc B

60.000

 

c) Rambursarea sumei catre asociatul X (anul 2009):

5121 Disponibilitati bancare in lei

60.000

=

267.01 Creante imobilizate-soc B

60.000

 

Creditarea administratorilor de catre societate

A. Creditarea de catre societate a administratorilor acesteia ESTE ILEGALA daca ne aflam in fata uneia dintre urmatoarele ipoteze:

1. Potrivit dispozitiilor art. 144 din Legea societatilor comerciale, este interzisa creditarea de catre societate a administratorilor acesteia, prin intermediul unor operatiuni precum:

a) acordarea de imprumuturi administratorilor;

b) acordarea de avantaje financiare administratorilor cu ocazia sau ulterior incheierii
de catre societate cu acestia de operatiuni de livrare de bunuri, prestari de servicii sau executare de lucrari;

c) garantarea directa ori indirecta, in tot sau in parte, a oricaror imprumuturi acordate administratorilor, concomitenta ori ulterioara acordarii imprumutului;

d) garantarea directa ori indirecta, in tot sau in parte, a executarii de catre administratori a oricaror altor obligatii personale ale acestora fata de terte persoane;

e) dobandirea cu titlu oneros ori plata, in tot sau in parte, a unei creante ce are drept obiect un imprumut acordat de o terta persoana administratorilor ori o alta prestatie personala a acestora.

Aceste prevederi se aplica si operatiunilor in care sunt interesati sotul sau sotia, rudele ori afinii pana la gradul al IV-lea, inclusiv ai administratorului.

2. De asemenea, aceste prevederi sunt aplicabile si in cazul in care operatiunea priveste o societate civila sau comerciala la care una dintre persoanele anterior mentionate este administrator ori detine, o cota de cel putin 20% din valoarea capitalului social subscris.

B. Creditarea de catre societate a administratorilor acesteia ESTE LEGALA daca ne aflam in fata uneia dintre urmatoarele doua ipoteze:

1. Este vorba despre operatiuni a caror valoare exigibila cumulata este inferioara
echivalentului in lei al sumei de 5.000 de euro.

2. Daca operatiunea este incheiata de societate in conditiile exercitarii curente a activitatii sale si nu aduce niciun fel de prejudicii firmei.

In concluzie, o societate comerciala pe actiuni va putea sa acorde imprumuturi administratorilor, ca varianta de creditare, numai in conditiile in care are trecut in actul constitutiv o astfel de activitate.

Monografie contabila privind creditarea administratorilor de catre societate

Societatea B crediteaza un asociat Y cu o suma de 100.000 lei pe perioada a doua de zile. Dobanda este zero. Vom prezenta operatiunile contabile din punctul de vedere al societatii care acorda imprumutul:

a) Creditarea asociatului Y:

5121 Disponibilitati bancare in lei

100.000

=

455.Y Sume acordate asociatului Y

100.000

b) Recuperarea sumelor de la asociatul Y (transa 1):

455.Y Sume acordate asociatului Y

50.000

=

5121 Disponibilitati bancare in lei

50.000

 c) Recuperarea sumelor de la asociatul Y (transa 2):

455.Y Sume acordate asociatului Y

50.000

=

5121 Disponibilitati bancare in lei

50.000

 

Care sunt consecintele juridice ale unui contract de creditare

Potrivit dispozitiilor art. 272 din Legea societatilor comerciale, se pedepseste cu
inchisoare de la 1 la 3 ani fondatorul, administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societatii, care foloseste cu rea-credinta bunuri sau creditul de care se bucura societatea intr-un scop contrar intereselor acesteia sau in folosul lui propriu ori pentru a favoriza o alta societate in care are interese direct sau indirect!

Prin urmare, se sanctioneaza si fondatorul, administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societatii care se imprumuta, sub orice forma, direct sau printr-o persoana interpusa, de la societatea pe care o administreaza, de la o societate controlata de aceasta ori de la o societate care controleaza societatea pe care el o administreaza, suma imprumutata fiind mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 5.000 de euro sau face ca una dintre aceste societati sa-i acorde vreo garantie pentru datorii proprii.

Nerespectarea acestei dispozitii atrage raspunderea materiala a actionarului vinovat pentru daunele produse societatii si, nu in ultimul rand, raspunderea penala conform dispozitiilor art. 275 alin. (2) din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, repu- blicata, cu modificarile ulterioare.

In concluzie, societatile comerciale nu au aptitudinea legala de a face imprumuturi, atata vreme cat acestea imbraca forma unor acte de comert!!!

Dobanda la contractul de creditare

In ceea ce priveste dobanda legala aferenta unui contract de creditare trebuie sa
facem urmatoarele doua precizari:

1. In cadrul contractului de imprumut, partile pot sa stabileasca orice nivel al dobanzii, dar care nu poate depasi dobanda legala cu mai mult de 50% pe an.

2. Deductibilitatea dobanzilor este limitata la nivelul dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei corespunzatoare ultimei luni din trimestru, pentru imprumuturile in lei. Aceasta limitare vizeaza tipurile de imprumuturi analizate, acordate de catre asociati sau actionari, altele decat cele furnizate de alte societati care acorda credite: banci, cooperativele de credit, societatile de leasing pentru operatiuni de leasing, societatile de credit ipotecar.

Declaratii fiscale in cazul contractelor de creditare externe

Din punctul de vedere al obligatiilor declarative, pentru contractele de imprumut incheiate pe o durata mai mare de un an cu asociatii persoane fizice sau juridice straine, exista obligatia suplimentara de notificare a operatiunii la Banca Nationala a Romaniei conform Normei nr.17/2002. Prin urmare, se efectueaza inregistrarea operatiunii in Registrul datoriei private externe.

Completarea si transmiterea formularului se vor efectua in termn de 30 de zile de la data incheierii contractului, precum si in termen de 15 zile de la data schimbarii sediului social, a rezilierii contractului si a oricaror alte modificari fata de notificarea initiala,privind creditorul,debitorul si alte date privind contractul extern.

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile


Atentie: au aparut monografii anului 2022!

Ai la dispozitie 70 monografii:

- noi-noute, variate, complexe, actuale, controversate si legale
- grupate pe domenii de cel mai mare interes
- usor de accesat, usor de inteles, usor de aplicat
- gata de personalizat cu datele operatiunilor tale

...Vezi AICI detalii complete <<

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 31 Martie 2008


Votati articolul "Contractul de creditare":
Rating:

Nota: 3.69 din 5 din 13 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 31 Martie 2008 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • SAF-T 2022. Ghid de raportare corecta - scapa de amenzi si controale neprevazute!

  • SAF-T reprezinta cea mai importanta transformare prin care a trecut sistemul fiscal din Romania pana acum. Firma dvs. va fi ca o carte deschisa pentru ANAF! Nu va mai fi nevoie de inspectii fiscale la sediul dvs. si de controale inopinate. Inspectorii vor sta in birourile lor si, din cateva clicuri, vor verifica tot ce e de verificat: TVA, impozit pe profit, contributii salariale etc. Si, desigur, daca vor gasi nereguli, vor aplica sanctiuni &n...» citeste mai departe aici

 • Cum a modificat Ordinul 237/2022 Declaratia 100: tabel comparativ

  • Prin Ordinul nr. 237/2022 a fost modificata Declaratia 100 astfel incat sa fie evidentiate reducerile de impozit prevazute in OUG 153/2020.  ANAF a publicat noua Declaratie 100 pentru 2022. Termenul legal de depunere pentru impozitul pe veniturile microintreprinderilor - trim.IV 2021 si impozitul specific - sem.II 2021 este ...» citeste mai departe aici

 • Vanzare prin automate de cafea. Care este monografia contabila?

  • Prezentam in continuare care este monografia contabila in cazul vanzarii prin automate de cafea.  Intr-o activitate de vanzare cafea/ceai prin intermediul automatelor de tip vending se alimenteaza aparatele cu diverse tipuri/marci de cafea, achizitionate de la diversi furnizori. Produsele finale au acelasi pret, indiferent de optiunea cumparatorului: cafea espresso, cafea lunga, cappucino etc. Care este monografia contabila pentru activitate...» citeste mai departe aici

 • Evidenta marfii in comertul online. Ce trebuie sa stie firmele

  • Specialistul nostru ne prezinta in continuare ce trebuie sa stie firmele despre evidenta marfii in comertul online. Drept exemplu, luam cazul unui magazin online care are cod CAEN 4791 "Comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet".  1. Conform legii este obligatoriu sau este doar o recomandare ca stocul de marfa sa se tina la pret de vanzare cu amanuntul? 2. Daca programul informatic ne permite sa avem st...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X