Contractul de creditare se poate intocmi de catre microintreprindere fara a fi nevoie de un model anume, fiind suficient ca acesta sa contina clauzele esentiale ale unui asemenea contract potrivit Codului civil.
Mai jos aveti modelul unui astfel de contract, microintreprinderea putandu-l adapta conform necesitatilor si dorintelor proprii.
Model contract de creditare (imprumut)
Incheiat astazi, .........
Intre partile:
D-na/dl ............... , cu domiciliul in ..................., posesor al CI seria .... nr. ...... eliberat de ........ la data de ............., CNP ............., denumit(a) in continuare Creditor (Imprumutator)
si
Societatea ......, inmatriculata la Registrul Comertului sub nr. J............, Cod de identificare fiscala .............., cu sediul in ..............., reprezentata legal prin ........... in calitate de administrator, denumita in continuare Debitor (Imprumutat).
De comun acord partile au convenit urmatoarele:
Art. 1. - Obiectul contractului
Obiectul contractului il reprezinta creditarea debitorului de catre creditor cu suma de ............. lei pentru efectuarea platilor necesare desfasurarii activitatii curente a beneficiarului.
Creditarea se poate face in numerar sau prin transfer bancar, in mai multe transe, in functie de nevoile debitorului.
SAF-T Ghid de raportare corecta
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Suma creditata (imprumutata) poate fi suplimentata prin act aditional semnat de ambele parti.
Art. 2. - Pretul contractului
Creditarea se realizeaza fara perceperea vreunei dobanzi (cu titlu gratuit).
Art. 3. - Obligatiile partilor
3.1. Obligatiile creditorului:
- sa crediteze societatea atunci cand disponibilitatile financiare din casieria societatii este insuficient pentru acoperirea platilor curente;
3.2. Obligatiile debitorului
- sa elibereze creditorului documente justificative pentru sumele primite in numerar;
- sa restituie creditorului sumele primite pe masura ce disponibilitatile financiare ii permit acest lucru si sa indice in documentele de plata ca sumele restituite sunt in contul creditului primit;
- sa puna la dispozitia creditorului, la cererea acestuia, situatia sumelor primite si restituite, cu evidentierea explicita a soldului ramas de restituit.
Art. 4. - Durata contractului
4.1.Contractul se incheie pe o durata de ......... ani.
4.2. In situatia in care creditul primit nu este restituit integral pana la expirarea duratei contractului, aceasta poate fi prelungita de parti prin act aditional.
Prezentul contract a fost incheiat in 2 exemplare originale, cate un exemplar pentru fiecare parte contractanta si intra in vigoare astazi, la data semnarii lui de catre ambele parti.
Creditor, Debitor,
Dna/Dl .............. Societatea .................
Administrator ............
Contract de creditare - 4 studii de caz utile
Studiu de caz nr. 1 - Creditare efectuata de catre asociat
Unul dintre asociatii firmei X a achizitionat diverse materiale pentru firma in valoare de 3.000 lei (mai multe facturi, in mai multe luni) si a platit cu cardul personal.
Se poate intocmi un contract de creditare in numele asociatului pentru suma de 20.000 lei cu specificarea faptului ca firma va fi creditata in functie de nevoile acesteia? Si daca da, atunci este corecta nota contabila: 401 = 4551 3.000 lei?
Raspuns: Legislatia fiscala nu interzice imprumutarea firmei de catre asociati. In afara creditului bancar, pot acorda imprumuturi si persoane fizice conform art.2158 alin.(2) Noul Cod Civil. Cand o persoana acorda un imprumut fara a o face cu titlu profesional nu ii sunt aplicabile dispozitiile legale privind institutiile de credit si institutiile financiare nebancare.
Cel mai des intalnit si fara conotatii penale este contractul de creditare al societatii facut cu asociatul sau asociatii. Acesta/acestia pot acorda imprumuturi necesare pentru buna desfasurare a activitatii si acoperirea nevoilor urgente.
Doar ca trebuie tinut cont de faptul ca avem de-a face cu o tranzactie intre persoane afiliate.
Astfel, conform articolului 11 din codul fiscal, alineatele (1) si (4)
La stabilirea sumei unui impozit, a unei taxe sau a unei contributii sociale obligatorii, autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic, ajustand efectele fiscale ale acesteia, sau pot reincadra forma unei tranzactii/activitati pentru a reflecta continutul economic al tranzactiei/activitatii.
Tranzactiile intre persoane afiliate se realizeaza conform principiului valorii de piata. In cadrul unei tranzactii, al unui grup de tranzactii intre persoane afiliate, organele fiscale pot ajusta, in cazul in care principiul valorii de piata nu este respectat, sau pot estima, in cazul in care contribuabilul nu pune la dispozitia organului fiscal competent datele necesare pentru a stabili daca preturile de transfer practicate in situatia analizata respecta principiul valorii de piata, suma venitului sau a cheltuielii aferente rezultatului fiscal oricareia dintre partile afiliate pe baza nivelului tendintei centrale a pietei.
Procedura de ajustare/estimare si modalitatea de stabilire a nivelului tendintei centrale a pietei, precum si situatiile in care autoritatea fiscala poate considera ca un contribuabil nu a furnizat datele necesare stabilirii respectarii principiului pentru tranzactiile analizate se stabilesc potrivit Codului de procedura fiscala. La stabilirea valorii de piata a tranzactiilor desfasurate intre persoane afiliate se foloseste metoda cea mai adecvata dintre urmatoarele:
a) metoda compararii preturilor;
b) metoda cost plus;
c) metoda pretului de revanzare;
d) metoda marjei nete;
e) metoda impartirii profitului;
Mai mult, in normele metodologice de aplicare ale acestui articol este prevazut ca
4. In sensul prevederilor art. 11 alin. (1) din Codul fiscal, prin tranzactie fara scop economic se intelege orice tranzactie/activitate care nu este destinata sa produca avantaje economice, beneficii, profituri si care determina, in mod artificial ori conjunctural, o situatie fiscala mai favorabila. In situatia reincadrarii formei unei tranzactii/activitati pentru ajustarea efectelor fiscale se aplica regulile de determinare specifice impozitelor, taxelor si a contributiilor sociale obligatorii reglementate de Codul fiscal.
Asadar, se poate incheia un contract de imprumut intre asociatul X si firma Y dar acesta trebuie sa fie purtator de dobanda la pretul pietei.
Dpdv contabil, conform pct. 349 din OMFP 1802/2014, sumele depuse de asociat la dispozitia societatii se inregistreaza in contul 4551:
Sumele depuse sau lasate temporar de catre actionari/asociati la dispozitia entitatii, precum si dobanzile aferente, calculate in conditiile legii, se inregistreaza in contabilitate in conturi distincte (contul 4551 Actionari/asociati - conturi curente", respectiv contul 4558 "Actionari/asociati - dobanzi la conturi curente).
Functiunea contului 455 este urmatoarea:
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta sumelor lasate temporar la dispozitia entitatii de catre actionari/asociati.
Contul 455 "Sume datorate actionarilor/asociatilor" este un cont de pasiv.
In creditul contului 455 "Sume datorate actionarilor/ asociatilor" se inregistreaza:
sumele lasate temporar la dispozitia entitatii de catre actionari/asociati (512, 531); dobanzile aferente sumelor depuse de actionari/asociati (666); sumele reprezentand dividende cuvenite actionarilor/asociatilor si lasate la dispozitia entitatii (457); diferentele nefavorabile de curs valutar, din evaluarea soldului in valuta, inregistrate la finele lunii, respectiv la inchiderea exercitiului financiar (665).
In debitul contului 455 "Sume datorate actionarilor/ asociatilor" se inregistreaza: sumele restituite actionarilor/asociatilor (512, 531); diferente favorabile de curs valutar aferente datoriilor fata de actionari/asociati (765); sume reprezentand datorii fata de actionari/asociati, prescrise, scutite sau anulate, potrivit legii (758).
Soldul contului reprezinta sumele datorate de entitate actionarilor/asociatilor.
Cu toate ca nu este prevazuta inregistrarea contabila pe care o propuneti 401=4551, consider ca aceasta poate fi efectuata, cu mentiunea ca acest lucru sa fie prevazut si in contractul de creditare si sa fie efectuata pe baza de documente justificative (facturi/bonuri/chitante furnizori/bonuri emise de bancomate pentru platile efectuate cu cardul personal, eventual un referat aprobat de administrator care aproba inregistrarea cheltuielilor respective).
Studiu de caz nr. 2 - Contract de creditare asociat nerezident din Canada
O societate platitoare de impozit pe profit cu sediul in Romania, cu asociat unic persoana juridica nerezidenta din Canada, primeste un imprumut de la asociatul unic, in baza unui contract de creditare societate pentru desfasurarea activitatii curente (plati furnizori marfa) pentru maxim 1 an. Care sunt implicatiile fiscale, este obligatoriu sa fie mentionata dobanda in contract si platita catre asociatul unic? Daca trebuie mentionata dobanda in contract, la ce nivel se va calcula? Exista obligatii declarative catre institutii ale statului in Romania?
Raspuns: Avand in vedere ca persoana care acorda imprumutul este afiliata firmei, devin incidente prevederile art. 11 din Codul fiscal privind tranzactiile intre persoane afiliate care la alineatul (4) prevede ca:
(4) Tranzactiile intre persoane afiliate se realizeaza conform principiului valorii de piata. In cadrul unei tranzactii, al unui grup de tranzactii intre persoane afiliate, organele fiscale pot ajusta, in cazul in care principiul valorii de piata nu este respectat, sau pot estima, in cazul in care contribuabilul nu pune la dispozitia organului fiscal competent datele necesare pentru a stabili daca preturile de transfer practicate in situatia analizata respecta principiul valorii de piata, suma venitului sau a cheltuielii aferente rezultatului fiscal oricareia dintre partile afiliate pe baza nivelului tendintei centrale a pietei.
Prin urmare, in opinia mea trebuie in mod obligatoriu ca sa fie prevazuta dobanda la pretul pietei ( dobanda practicata de bancile comerciale) in contractul de inchiriere.
Dobanzile obtinute de la un rezident constituie venituri impozabile obtinute din Romania, indiferent daca veniturile sunt primite in Romania sau in strainatate, in conformitate cu prevederile art. 223 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal.
Conform pct. 18 din normele metodologice date in aplicarea art. 230 din Codul fiscal, prevederile titlului VI din Codul fiscal se aplica atunci cand beneficiarul venitului obtinut din Romania este rezident al unui stat cu care Romania nu are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri sau cand beneficiarul venitului obtinut din Romania, rezident al unui stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, nu prezinta certificatul de rezidenta fiscala sau documentul prevazut la pct. 19 alin. (1) ori atunci cand impozitul datorat de nerezident este suportat de catre platitorul de venit.
Dispozitiile alin. (2) ale art. "Dividende", "Dobanzi", "Comisioane", "Redevente" din conventiile de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state, care reglementeaza impunerea in tara de sursa a acestor venituri, se aplica cu prioritate.
In cazul cand legislatia interna prevede in mod expres o cota de impozitare mai favorabila sunt aplicabile prevederile legislatiei interne.
Dispozitiile alin. (2) ale art. "Dividende", "Dobanzi", "Comisioane", "Redevente" din conventiile de evitare a dublei impuneri deroga de la prevederile paragrafului 1 al acestor articole din conventiile respective.
Conform art. 11 din Legea 450/2004 (conventia de evitare a dublei impunerii Canada noua).
ART. 11
Dobanzi
1. Dobanzile provenind dintr-un stat contractant si platite unui rezident al celuilalt stat contractant sunt impozabile in celalalt stat.
2. Totusi, aceste dobanzi sunt, de asemenea, impozabile in statul contractant din care provin si potrivit legislatiei acestui stat, dar daca beneficiarul efectiv al dobanzilor este rezident al celuilalt stat contractant, impozitul astfel stabilit nu va depasi 10% din suma bruta a dobanzilor.
Cota prevazuta de conventia dintre Romania si Canada este de 10%. In baza certificatului de rezidenta fiscala societatea va retine impozit aplicand aceasta cota (aceeasi cota ca in legislatia interna 10% art. 224 Cod fiscal).
Impozitul retinut se declara in formularul 100 pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care se retine conform art. 224 alin. (5) si in formularul 207 pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat, conform art. 231 din Codul fiscal.
Studiu de caz nr. 3 - Imprumut fara dobanda
O terta persoana fizica care nu are nicio calitate in firma si anume asociat, administrator, salariat poate credita societatea sub forma unui imprumut in baza unui contract de creditare fara perceperea de dobanzi?
Raspuns: In opinia mea, persoanelor fizice care nu obtin venituri impozabile conform Codului fiscal li se aplica prevederile Codului civil.
Codul civil reglementeaza contractul de imprumut la Capitolul XIII (art. 2144 2170) si nu impune perceperea unei dobanzi.
Prin urmare, o persoana fizica poate credita o persoana juridica fara perceperea unei dobanzi cata vreme acest aspect este stipulat in contractul de imprumut.
Studiu de caz nr. 4 - Imprumut intre societati afiliate. Nivel dobanda
O persoana juridica cu sediul in Germania, ce este asociat 99% al unei societati cu sediul in Romania, are o creditare in societatea din Romania la care initial nu a fost stabilita dobanda, insa la care acum doreste sa faca acest lucru.
Ce aspecte fiscale si juridice sunt de luat in considerare la stabilirea dobanzii unui contract de creditare? Exista un plafon procentual care ar trebui luat in considerare pentru stabilirea acestei dobanzi? Care ar fi dobanda minima de aplicat?
Raspuns: La stabilirea dobanzii trebuie sa aveti in vedere prevederile de la art. 11(4) din Codul fiscal si a normelor metodologice date in aplicarea acestui articol, astfel:
Conform art. 11 alin (4) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal: Tranzactiile intre persoane afiliate se realizeaza conform principiului valorii de piata. In cadrul unei tranzactii, al unui grup de tranzactii intre persoane afiliate, organele fiscale pot ajusta, in cazul in care principiul valorii de piata nu este respectat, sau pot estima, in cazul in care contribuabilul nu pune la dispozitia organului fiscal competent datele necesare pentru a stabili daca preturile de transfer practicate in situatia analizata respecta principiul valorii de piata, suma venitului sau a cheltuielii aferente rezultatului fiscal oricareia dintre partile afiliate pe baza nivelului tendintei centrale a pietei.
Procedura de ajustare/estimare si modalitatea de stabilire a nivelului tendintei centrale a pietei, precum si situatiile in care autoritatea fiscala poate considera ca un contribuabil nu a furnizat datele necesare stabilirii respectarii principiului pentru tranzactiile analizate se stabilesc potrivit Codului de procedura fiscala.
La punctul 5 alin. (11) din Normele de aplicare a Codului fiscal, se mai prevad urmatoarele:
(11) Cand un contribuabil acorda un imprumut/credit unei persoane afiliate sau atunci cand acesta primeste un astfel de imprumut/credit, indiferent de scopul si destinatia sa, pretul pietei pentru asemenea serviciu este constituit din dobanda care ar fi fost agreata de persoane independente pentru astfel de servicii furnizate in conditii comparabile, inclusiv comisionul de administrare a creditului, respectiv imprumutului. In cazul serviciilor de finantare intre persoane afiliate, pentru alocarea veniturilor se analizeaza:
a) daca imprumutul dat este in interesul desfasurarii activitatii beneficiarului si a fost utilizat in acest scop;
b) daca a existat o schema de distributie a profitului.
Incadrarea imprumutului in schema de distributie a profitului se va efectua daca la data acordarii imprumutului nu se asteapta in mod cert o rambursare a imprumutului sau daca contractul contine clauze defavorabile pentru platitor.
Atunci cand se analizeaza cheltuielile/veniturile cu dobanda, trebuie luate in considerare: suma si durata imprumutului, natura si scopul imprumutului, garantia implicata, valuta implicata, riscurile de schimb valutar si costurile masurilor de asigurare a ratei de schimb valutar, precum si alte circumstante de acordare a imprumutului.
Raportarea conditiilor de imprumut are in vedere ratele dobanzii aplicate in imprejurari comparabile si in aceeasi zona valutara de o persoana independenta. De asemenea, trebuie sa se tina seama de masurile pe care persoanele independente le-ar fi luat pentru a imparti riscul de schimb valutar, de exemplu: clauze care mentin valoarea imprumutului in termeni reali, incheierea unui contract de acoperire a riscului valutar sau pentru plata la termen pe cheltuiala imprumutatorului.
In cazul dobanzilor aferente furnizorilor de bunuri si de servicii este necesar sa se examineze daca costul dobanzii reprezinta o practica comerciala obisnuita sau daca partile care fac tranzactia cer dobanda acolo unde, in tranzactii comparabile, bunurile si serviciile sunt transferate reciproc.
Aceste elemente de analiza se au in vedere si la alte forme de venituri sau costuri asimilate dobanzilor.
Prin urmare se recomanda ca dobanda practicata sa fie la nivelul dobanzii de piata.
In privinta nivelului dobanzii, aceasta poate fi perceputa in conformitate cu prevederile OG 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar.
Potrivit prevederilor de la art. 3 alin. (1) din aceasta ordonanta, rata dobanzii legale remuneratorii se stabileste la nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, care este rata dobanzii de politica monetara stabilita prin hotarare a Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei.
De asemenea trebuie sa veti in vedere ca:
- cheltuielile cu dobanda sunt deductibile astfel cum se prevad la art. 40 ind. 2 alin. (1) (4) din Codul fiscal;
- veniturile din dobanzi sunt supuse impozitului pe veniturile nerezidentilor conform prevederilor de la art. 223 alin. 1 lit. b), in conditiile in care nu se aplica scutirea de la art. 229 (1) lit. g) respectiv art. 255 din Codul fiscal.
Raspunsuri oferite in luna august 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pixabay.com