Tichetele de masa sunt beneficiile pentru care opteaza un numar mare de companii, atat pentru a atrage mai multi angajati noi, cat si pentru a se bucura de avantaje pe plan fiscal. De asemenea, tichetele de masa ajuta angajatii in gestionarea mai eficienta a bugetului, pentru ca pot fi folosite atat la cumparaturile de zi cu zi, cat si pentru pranzul la birou, atunci cand nu au posibilitatea sa lucreze remote.
Tichetele si cardurile de masa pot fi oferite de firme indiferent de dimensiunea acestora, iar informarea corecta din partea angajatorului poate ajuta la consolidarea unei relatii stranse cu colectivul. Iata avantajele tichetelor de masa, atat pentru angajati, cat si pentru angajatori:
Angajatii se bucura de un beneficiu real
Angajatii cauta joburi in care nu doar ca li se recunoaste talentul sau valoarea si pot sa avanseze in cariera, ci li se ofera si beneficii care ii ajuta sa duca o viata mai buna. De aceea, tichetele de masa sunt considerate un beneficiu foarte usor de valorificat. Important de stiut este ca, in ceea ce priveste valoare tichete de masa, in momentul de fata suma nu poate depasi 20,01 lei pentru un astfel de bon. Insa Ordinul Ministerului Muncii 902/2021 urmareste introducerea legislatiei care majoreaza valoarea tichetelor la 20,09 lei, incepand cu luna octombrie a anului 2021. Angajatorii care isi doresc sa sprijine activitatea angajatilor au acum posibilitatea sa opteze pentru tichetele de masa sau sa majoreze suma celor oferite deja.
Angajatorii se bucura de deducerea taxelor
Avantajul semnificativ de care beneficiaza angajatorii care ofera tichete de masa este deducerea taxelor pentru bonusuri. In cazul tichetelor de masa, nu se mai percepe impozitul precum in cazul salariilor. Tichetele se ofera angajatilor intr-o limita de 5% din fondul de salarii. Legea specifica si ca organizatiile private au libertate in ceea ce priveste acordarea tichetelor de masa, in vreme ce bugetarii nu mai primesc tichete de masa, ci un venit special rezervat hranei. In prezent, colaborarea firmelor cu un distribuitor de tichete de masa sau de vacanta presupune minimum de efort, deoarece digitalizarea permite chiar si semnarea contractelor fara contact sau asteptare indelungata. Tichetele de masa pot fi oferite si angajatilor care presteaza munca part-time, asa ca acest detaliu nu va deveni un obstacol pentru organizatie.
Conditii speciale de acordare a tichetelor in contextul pandemiei
Pandemia a adus o serie de schimbari si masuri necesare adaptarii la situatia fara precedent. Acordarea tichetelor de masa a fost supusa unor astfel de modificari. In cazul in care angajatii lucreaza dupa un program redus din cauza conditiilor impuse de pandemie, acestia pot primi, in continuare, tichetele de masa. Acelasi lucru se intampla si daca organizatia este obligata sa isi trimita angajatii in somaj tehnic. Tichetele se vireaza, in astfel de situatii, doar in format electronic, pe card, pentru a proteja sanatatea fiecarui angajat. Angajatorul are libertatea de a alege cum actioneaza intr-o astfel de situatie, chiar daca legea ofera o baza pentru a sustine piata muncii indiferent de context. Asadar, angajatorul poate refuza sa acorde tichetele de masa in conditiile speciale amintite.
Tichetele de masa au devenit beneficii demne de fiecare loc de munca dezirabil, iar companiile care opteaza pentru acestea pot creste retentia angajatilor valorosi.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Cartea verde a contabilitatii - REDUCERE 40
Sursa foto: Pexels.com