Conform art. 7 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a Legii 165/2018, angajatorii, impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentantii salariatilor, stabilesc prin contractele colective de munca sau prin Regulamentul intern, dupa caz, clauze privind acordarea biletelor de valoare, care sa prevada cel putin urmatoarele:
a) numarul salariatilor din unitate care pot primi bilete de valoare si valoarea nominala acordata, tinand seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorilor;
b) categoriile de salariati care primesc bilete de valoare;
c) criteriile de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc tichete de masa, tinand seama de prioritatile socioprofesionale si de alte elemente specifice activitatii;
d) stabilirea concreta a activitatilor, destinatiilor si evenimentelor care se incadreaza in cheltuieli sociale, pentru care se vor acorda salariatilor tichete cadou, tichete de cresa si culturale, dupa caz, si care vor face obiectul contractelor comerciale de prestari de servicii cu unitatile emitente;
e) documentatia pe care trebuie sa o prezinte salariatul angajatorului, in vederea acordarii tichetelor de cresa.
(4)Acordarea de catre angajator a unei categorii de bilete de valoare nu exclude acordarea concomitenta, aceluiasi salariat, si a altor categorii de bilete de valoare.
Astfel, angajatorul trebuie sa stabileasca cu sindicatul sau, cu reprezentantii salariatilor, daca nu exista sindicat, acordarea tichetelor culturale. Acordarea acestora se va mentiona in contractul colectiv de munca sau, daca nu exista contract colectiv de munca, in regulamentul intern sau o anexa a acestuia.
Intrucat tichetele culturale sunt cheltuieli sociale pentru angajator, fie se acorda tuturor salariatilor, fie criteriile in baza carora sunt alesi salariatilor carora li se acorda sunt criterii sociale.
Conform art. 21 din Legea 165/2018 privind biletele de valoare:
(1)Tichetele culturale sunt bilete de valoare acordate angajatilor, lunar sau ocazional, pentru achitarea contravalorii de bunuri si servicii culturale.

Manual de politici contabile - Stick USB

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Operare SAGA Exemple practice si recomandari
(2)Bunurile si serviciile culturale pot fi:
a)abonamente sau bilete la spectacole, concerte, proiectii cinematografice, muzee, festivaluri, targuri si expozitii, permanente sau itinerante, parcuri tematice, inclusiv cele destinate copiilor;
b)carti, manuale scolare, albume muzicale, filme, in orice format.
Valoarea tichetelor culturale ce se poate acorda este de maximum 220 lei/luna, respectiv de maximum 450 lei/eveniment.
Astfel, fie angajatorul acorda in fiecare luna tichete culturale in valoare de maximum 220lei/luna, fie acorda ocazional tichete culturale de 450 lei/eveniment. Evenimentul poate fi ziua salariatului, mos Nicolae, ziua societatii, vacanta copiilor, etc.
Tichetele culturale sunt venituri taxate cu impozit pe venit in baza art.76 alin. (3) lit. h) din Codul fiscal si nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale in baza art. art. 142 lit. r) din Codul fiscal daca sunt acordate in limitele de mai sus.
Informatii oferite in luna martie 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.