email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Incasari efectuate prin POS - monografie contabila

Incasari efectuate prin POS - monografie contabila
incasare POSmonografie contabilavanzare bilete

Conform prevederilor de la art. 1 alin. (1) din OUG nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscal, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare:

1) Operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.Operatorii economici, au obligatia sa emita bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale si sa le inmaneze clientilor.La solicitarea clientilor, utilizatorii vor elibera acestora si factura".

Spre exemplu, in cazul in care o societate platitoare de TVA vinde bilete de acces la targuri, expozitii si le incaseaza direct cu POS, cum se evidentiaza TVA-ul in contabilitate?

Raspunsul specialistului: Potrivit art. 319 alin. (10) lit. a) din Codul fiscal, prin exceptie de la prevederile art. 319 alin. (6) lit. a), persoana impozabila este scutita de obligatia emiterii facturii pentru urmatoarele operatiuni, cu exceptia cazului in care beneficiarul solicita factura.

Astfel, societatea dumneavoastra emite si factura (prin optiune sau obligatoriu in cazul in care beneficiarul solicita factura), dar trebuie obligatoriu sa emita si bon fiscal pentru incasarile prin POS.

Un exemplar al bonului fiscal este inmanat clientului pentru plata in numerar sau POS iar pe raportul zilnic scos din casa de marcat, vor fi doua pozitii: numerar pentru incasarile efectuate cu numerar si card, pentru incasarile efectuate prin POS.

Bonul emis de casa de marcat si chitanta emisa de POS reprezinta un document de verificare si de proba, atat pentru comerciant (care trebuie sa urmareasca incasarea tranzactiilor efectuate pe baza cardurilor prin intermediul POS in extrasul de cont), cat si pentru client (care verifica corectitudinea tranzactiei: data, suma, decontarea in propriul extras de cont).

Suma incasata cu cardul bancar prin casele de marcat nu apare imediat in contul bancar, aceasta va fi confirmata prin extrasul de cont bancar al societatii.

In cazul in care se emite factura, monografia contabila este:

Inregistrare vanzari conform factura:
4111 = %


707
4427

Incasari in numerar (conform Z):
5311 = 4111

Incasarea clientilor cu ajutorul cardului (conform Z):
5125 = %
704
4427

si primirea banilor in contul curent:
5121 = 5125.


Raspuns oferit in luna iulie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
incasare POSmonografie contabilavanzare bilete


Data aparitiei: 28 Iulie 2023

Votati articolul "Incasari efectuate prin POS - monografie contabila":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X