Realizarea de expertize fiscale judiciare la solicitarea organelor judecatoresti sau de cercetare penala reprezinta una din activitatile consultantului fiscal. Cine poate realiza expertize? Expertizele fiscale judiciare se realizeaza numai de catre consultantii fiscali activi inscrisi in Registrul consultantilor fiscali si al societatilor de consultanta fiscala, precum si in evidentele Ministerului Justitiei - Serviciul profesii juridice conexe.
CCF a dus clarificari privind dobandirea calitatii de expert judiciar in specializarea fiscalitate si documentele legale care atesta aceasta calitate si pe care trebuie sa le solicite autoritatile contractante din cadrul MF/ANAF in procedurile de achizitie publica initiate.
Clarificarile CCF privind dobandirea calitatii de expert judiciar in specializarea fiscalitate
Recent CCF a adus la cunostinta consultantilor fiscali faptul ca Ministerul Finantelor a adoptat o noua strategie de aparare in instantele de judecata in cazul actiunilor in contenciosul administrativ fiscal introduse de contribuabili impotriva deciziilor de solutionare a contestatiilor emise de MF. Redam integral comunicatul CCF:
“Noutatea acestei strategii consta in contractarea de catre MF/ANAF a unui expert judiciar parte, in specialitatea fiscalitate”, in toate cazurile in care organul de solutionare a contestatiilor si/sau serviciile juridice, care asigura reprezentarea in instanta, apreciaza oportuna angajarea unui expert.
Avand in vedere specialitatea expertului impusa pentru achizitia acestor servicii de expertiza, acesta trebuie sa fie un consultant fiscal activ – membru al CCF, care a optat pentru efectuarea de expertize judiciare si care in baza acestei optiuni a fost inscris in lista consultantilor fiscali experti judiciari, publicata pe site-ul CCF si comunicata Ministrului Justitiei.
Problema aparuta
Formulam acum aceste precizari ca urmare a semnalarii de catre membrii Camerei a unor neintelegeri, aparute la nivelul organelor fiscale teritoriale (DGRFP) si MF in calitatea lor de autoritate contractanta, referitoare la modalitatea de dobandire de catre consultantii fiscali activi a calitatii de expert judiciar in specialitatea fiscalitate si la documentul legal prin care se face dovada acestei calitati.
Concret, am constatat ca unele autoritati contractante din cadrul MF/ANAF au solicitat consultantilor fiscali care au aplicat pentru contractarea serviciului de expertiza fiscala si o autorizatie de expert judiciar in specialitatea fiscalitate emisa de Ministerul Justitiei - Biroul central pentru expertize tehnice judiciare.
Clarificarea problemei
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Dreptul consultantilor fiscali de a efectua expertize fiscale judiciare face obiectul unei prevederispeciale, derogatorie de la procedura de dobandire a calitatii de expert tehnic judiciar prevazuta de OG nr. 2/2000 privind organizarea activitatii de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara, aprobata prin Legea nr.
156/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, potrivit acestei norme juridice speciale derogatorii, reprezentata de art. 3 alin. (1) lit. g) din Ordonanta Guvernului nr.71/2001 privind organizarea si exercitarea activitatii de consultanta fiscala, activitatea de consultanta fiscala consta, intre altele, si in ”realizarea de expertize fiscale judiciare la solicitarea organelor judecatoresti sau de cercetare penala. In acest caz, art. 42 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata, se aplica in mod corespunzator. Expertizele fiscale judiciare se realizeaza numai de consultantii fiscali activi inscrisi in evidentele Ministerului Justitiei - Serviciul profesii juridice conexe”.
Asadar, in conformitate cu prevederile legale mai sus mentionate, rezulta urmatoarele:
- consultantii fiscali pot efectua expertize fiscale judiciare in temeiul legii proprii de organizare si functionare, daca sunt indeplinite doar conditiile prevazute de aceasta lege;
- aceste conditii sunt:
• consultantul fiscal trebuie sa fie inscris in Registrul consultantilor fiscali activi;
• consultantul fiscal sa fie inscris in evidentele Ministerului Justitiei – Serviciul profesii juridice conexe.
In scopul aplicarii legii, in special in ceea ce priveste cea de a doua conditie, Ministerul Justitiei, pe de o parteMsi Camera Consultantilor Fiscali, de cealalta parte, au emis o procedura comuna de lucru, respectiv
”Procedura privind intocmirea, actualizarea si comunicarea catre Ministerul Justitiei – Serviciul Profesii Juridice Conexe a documentului „Lista consultantilor fiscali care au optat pentru efectuarea de expertize fiscale judiciare” (click aici pentru a vedea procedura comuna MJ-CCF) conform careia:
- consultantii fiscali activi care doresc sa efectueze expertize fiscale judiciare trebuie mai intai sa-si exprime intentia in acest sens prin completarea si depunerea la CCF a fisei de optiuni;
- in baza acestei optiuni, Camera Consultantilor Fiscali, intocmeste si actualizeaza permanent „Lista consultantilor fiscali care au optat pentru efectuarea de expertize fiscale judiciare”;
- lista se comunica Ministerului Justitiei in vederea inregistrarii consultantilor fiscali inscrisi in lista in aplicatia informatica utilizata de Ministerul Justitiei – Serviciul Profesii Juridice Conexe, pentru evidenta expertilor judiciari.
Prin parcurgerea acestei proceduri consultantii fiscali dobandesc si calitatea de experti fiscali judiciari, calitate care este atestata prin Carnetul profesional de Consultant fiscal – expert fiscal judiciar, emis, in prezent, in format electronic, de catre Camera Consultantilor Fiscali (click aici pentru model).
In fapt, in virtutea atributiilor sale de coordonare a activitatilor de consultanta fiscala, in care sunt incluse si cele privind efectuarea de expertize fiscale judiciare asa cum am precizat mai sus, Camera este abilitata sa emita si carnetul profesional care atesta calitatea de consultant fiscal, respectiv calitatea de consultant fiscal – expert fiscal judiciar.
In considerarea celor mai sus mentionate, apreciem ca acest document (carnet profesional) este singurul care, in baza prevederilor legale si procedurale actuale, poate si trebuie prezentat de consultantii fiscali pentru dovedirea calitatii de expert fiscal judiciar (specializarea fiscalitate), intrucat conform procedurii comune de lucru MJ-CCF precizata mai sus, inscrierea acestora pe listele de experti judiciari nu presupune nicio autorizatie eliberata de MJ.
Suplimentar, s-ar putea eventual avea in vedere, in scopul depunerii dosarului pentru participarea la procedura de achizitie de servicii de expertiza in domeniul fiscalitatii organizata de catre organele fiscale din cadrul ANAF, si un extras din tabelul nominal cuprinzand expertii tehnici judiciari, intocmit, pe specialitati si pe judete, de Biroul central pentru expertize tehnice judiciare, tabel care este de altfel publicat pe site-ul Ministerului Justitiei."
Foto: pexels.com