In randurile de mai jos analizam urmatorul studiu de caz: "Dupa ultimele modificari legislative publicate in Monitorul Oficial in data de 10.11.2023, referitoare la plafoanele de casa/numerar, va rog sa ma ajutati cu o opinie legata de urmatoarele aspecte:
- daca soldul de casa este azi 80.000 lei, din care 30.000 sunt alocati pentru salariile care vor fi acordate peste 2 zile, exista sau nu obligativitatea depunerii in banca a sumei de 30.000 lei pentru a ajunge la plafonul de 50.000 lei?
- Oct 1440 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 148
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2238 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2297 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2399 locuri
disponibileWebinarul Noua Lege a Pensiilor
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
- avem atat casa in lei cat si casa in valuta. Plafonul de 50.000 lei se refera la casa in valuta casa in lei sau doar la casa in lei?
- avem sau nu plafon de casa de 50.000 lei la PFA si II?
Modificari fiscale 2023 - soldul de casa
Raspuns: Pe baza prevederilor Legii nr. 70/2015, actualizate prin modificarile recente, va pot oferi urmatoarele clarificari referitoare la intrebarile dumneavoastra:
1. Depunerea sumei de 30.000 lei in banca pentru a ajunge la plafonul de 50.000 lei
Conform Art. 4 indice 2 alin. (1), sumele in numerar aflate in casierie nu pot depasi 50.000 lei la sfarsitul fiecarei zile. Totusi, exista o exceptie prevazuta la alin. (2), care permite depasirea acestui plafon cu sumele aferente platii salariilor si altor drepturi de personal pentru o perioada de 3 zile lucratoare de la data prevazuta pentru plata acestora. Deci, daca suma de 30.000 lei este destinata salariilor care vor fi acordate in termen de 2 zile, nu este necesara depunerea acestei sume in banca pentru a respecta plafonul de 50.000 lei.
2. Plafonul de 50.000 lei pentru casa in valuta sau lei
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Articolul 4 indice 2 se aplica tuturor sumelor in numerar, indiferent de moneda in care sunt detinute. Conform Art. 1 alin. (3), operatiunile de incasari si plati in valuta sunt, de asemenea, supuse acestor plafoane, iar incadrarea in plafoane se efectueaza conform cursului de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei. Prin urmare, plafonul de 50.000 lei se refera la totalul numerarului detinut, indiferent daca este in lei sau in valuta, convertit la cursul de schimb.
3. Aplicarea plafonului de 50.000 lei la PFA si II
Articolul 4 indice 2 alin. (1) si exceptiile prevazute se aplica tuturor categoriilor de persoane mentionate in Art. 1 alin. (1), care includ persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si liber profesionisti. Astfel, plafonul de 50.000 lei se aplica si pentru PFA-uri si intreprinderi individuale.
Important! Aceste raspunsuri sunt bazate pe informatiile disponibile pana la data de 13 noiembrie 2023 (includ modificarile aduse prin Legea nr. 296/2023, inclusiv pe cele aduse prin OUG 98/2023) si trebuie interpretate in contextul legislatiei aplicabile la momentul respectiv.
Temei legal: Legea nr. 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar
Art. 1. - (1) Operatiunile de incasari si plati efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica de la/catre oricare dintre aceste categorii de persoane se vor realiza numai prin instrumente de plata fara numerar, definite potrivit legii.
(3) Prevederile prezentului capitol se aplica si operatiunilor de incasari si plati in valuta efectuate pe teritoriul Romaniei. Incadrarea in plafoanele prevazute de prezentul capitol se efectueaza in functie de cursul de schimb valutar, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, de la data efectuarii operatiunilor de incasari sau plati.
Art. 4 indice 2.
(1) Sumele in numerar aflate in casieria persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) nu pot depasi, la sfarsitul fiecarei zile, plafonul de 50.000 lei. Sumele in numerar care depasesc plafonul se depun in conturile bancare ale acestor persoane in termen de doua zile lucratoare.
(2) Prin exceptie de la alin. (1), se admite depasirea acestui plafon numai cu sumele aferente platii salariilor si a altor drepturi de personal, precum si a altor operatiuni cu persoane fizice, pentru o perioada de 3 zile lucratoare de la data prevazuta pentru plata acestora.
Raspuns oferit in luna noiembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pixabay.com