email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modificari fiscale 2023: avem sau NU plafon de 50.000 lei la PFA si II?

Modificari fiscale 2023: avem sau NU plafon de 50.000 lei la PFA si II?
sold de casaplafon casa pfaincasari si plati pfa

In randurile de mai jos analizam urmatorul studiu de caz: "Dupa ultimele modificari legislative publicate in Monitorul Oficial in data de 10.11.2023, referitoare la plafoanele de casa/numerar, va rog sa ma ajutati cu o opinie legata de urmatoarele aspecte:

- daca soldul de casa este azi 80.000 lei, din care 30.000 sunt alocati pentru salariile care vor fi acordate peste 2 zile, exista sau nu obligativitatea depunerii in banca a sumei de 30.000 lei pentru a ajunge la plafonul de 50.000 lei?

- avem atat casa in lei cat si casa in valuta. Plafonul de 50.000 lei se refera la casa in valuta casa in lei sau doar la casa in lei?

- avem sau nu plafon de casa de 50.000 lei la PFA si II?

Modificari fiscale 2023 - soldul de casa

Raspuns: Pe baza prevederilor Legii nr. 70/2015, actualizate prin modificarile recente, va pot oferi urmatoarele clarificari referitoare la intrebarile dumneavoastra:

1. Depunerea sumei de 30.000 lei in banca pentru a ajunge la plafonul de 50.000 lei

Conform Art. 4 indice 2 alin. (1), sumele in numerar aflate in casierie nu pot depasi 50.000 lei la sfarsitul fiecarei zile. Totusi, exista o exceptie prevazuta la alin. (2), care permite depasirea acestui plafon cu sumele aferente platii salariilor si altor drepturi de personal pentru o perioada de 3 zile lucratoare de la data prevazuta pentru plata acestora. Deci, daca suma de 30.000 lei este destinata salariilor care vor fi acordate in termen de 2 zile, nu este necesara depunerea acestei sume in banca pentru a respecta plafonul de 50.000 lei.

2. Plafonul de 50.000 lei pentru casa in valuta sau lei


Articolul 4 indice 2 se aplica tuturor sumelor in numerar, indiferent de moneda in care sunt detinute. Conform Art. 1 alin. (3), operatiunile de incasari si plati in valuta sunt, de asemenea, supuse acestor plafoane, iar incadrarea in plafoane se efectueaza conform cursului de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei. Prin urmare, plafonul de 50.000 lei se refera la totalul numerarului detinut, indiferent daca este in lei sau in valuta, convertit la cursul de schimb.

3. Aplicarea plafonului de 50.000 lei la PFA si II

Articolul 4 indice 2 alin. (1) si exceptiile prevazute se aplica tuturor categoriilor de persoane mentionate in Art. 1 alin. (1), care includ persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si liber profesionisti. Astfel, plafonul de 50.000 lei se aplica si pentru PFA-uri si intreprinderi individuale.

Important! Aceste raspunsuri sunt bazate pe informatiile disponibile pana la data de 13 noiembrie 2023 (includ modificarile aduse prin Legea nr. 296/2023, inclusiv pe cele aduse prin OUG 98/2023) si trebuie interpretate in contextul legislatiei aplicabile la momentul respectiv.

Temei legal: Legea nr. 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar

Art. 1. - (1) Operatiunile de incasari si plati efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica de la/catre oricare dintre aceste categorii de persoane se vor realiza numai prin instrumente de plata fara numerar, definite potrivit legii.

(3) Prevederile prezentului capitol se aplica si operatiunilor de incasari si plati in valuta efectuate pe teritoriul Romaniei. Incadrarea in plafoanele prevazute de prezentul capitol se efectueaza in functie de cursul de schimb valutar, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, de la data efectuarii operatiunilor de incasari sau plati.

Art. 4 indice 2.
(1) Sumele in numerar aflate in casieria persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) nu pot depasi, la sfarsitul fiecarei zile, plafonul de 50.000 lei. Sumele in numerar care depasesc plafonul se depun in conturile bancare ale acestor persoane in termen de doua zile lucratoare.
(2) Prin exceptie de la alin. (1), se admite depasirea acestui plafon numai cu sumele aferente platii salariilor si a altor drepturi de personal, precum si a altor operatiuni cu persoane fizice, pentru o perioada de 3 zile lucratoare de la data prevazuta pentru plata acestora.
 

Raspuns oferit in luna noiembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
sold de casaplafon casa pfaincasari si plati pfa


Data aparitiei: 13 Noiembrie 2023
Ultima actualizare: 14 Noiembrie 2023

Votati articolul "Modificari fiscale 2023: avem sau NU plafon de 50.000 lei la PFA si II?":
Rating:

Nota: 4.9 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri





Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X