email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sistemul Garantie-Returnare (SGR): monografie contabila pentru producator, comerciant si distribuitor

Sistemul Garantie-Returnare (SGR): monografie contabila pentru producator, comerciant si distribuitor
monografie SGRfacturare garantie SGRmonografie returnare ambalaj SGR

Sistemul de garantie returnare (SGR) instituit recent in legislatia noastra are ca obiect stabilirea cadrului legal aplicabil pentru ambalaje primare nereutilizabile prevazute in Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje, cu modificarile si completarile ulterioare.

SGR reprezinta o modalitate prin care operatorii/producatorii indeplinesc responsabilitatea pentru preluarea, transportul si reciclarea ambalajelor SGR.
Mai jos va prezentam monografia contabila completa cu ocazia facturarii garantiei catre comerciant, retinerii garantiei de la consumatori, returnarii ambalajelor de catre consumatori,atat pentru producator, cat si pentru distribuitor si comerciantul final.

Lucrarea Sistemul Garantie-Returnare. Obligatii fiscal-contabile contine legislatia specifica, dar si o colectie de spete rezolvate, care trateaza situatii problematice privind tratamentul fiscal al garantiei pentru ambalajele de bauturi! Aflati cu ce situatii se confrunta contabilii odata cu intrarea in functiune a SGR si care sunt solutiile optime!


Intrebare:

Va rog sa ma ajutati cu informatii si un exemplu de monografie contabila pentru inregistrarea in contabilitate a garantiei returosgr, garantia de 0.50 lei pe ambalaj ce va intra invigoare incepand cu data de 30.11.2023.

Raspuns:
Conform H.G. nr. 1.074/04.10.2021, comerciantii cu amanuntul sunt obligati sa se inregistreze in SGR.
Acest lucru presupune retinerea unei garantii de la fiecare consumator in valoare 0,5 lei pentru fiecare ambalaj nereutilizabil si restituirea acesteia in cazul returnarii ambalajului sau virarea acestei garantii operatorului economic de la care a achizitionat produsele ambalate in sistem SGR conform alineatului 6 din hotararea mentionata.

In cazul returnarii ambalajului de catre consumatorul final conform art. 14 alin. (1) Consumatorii sau utilizatorii finali pot restitui ambalajul SGR in cadrul oricarui punct de returnare organizat de catre comercianti pe teritoriul Romaniei,indiferent de locul din care a fost achizitionat produsul ambalat si fara a putea fi conditionati de prezentarea bonului fiscal in vederea recuperarii garantiei, in conditiile prezentei hotarari.

(2) In cazul in care la punctul de returnare:

a) ambalajele SGR sunt preluate manual, valoarea garantiei este returnata consumatorilor sau utilizatorilor finali,in numerar, prin voucher sau prin transfer bancar. Transferul bancar va fi realizat la solicitarea consumatorului numai cu acordul comerciantului si cu suportarea comisioanelor bancare de catre solicitant;
b) ambalajele SGR sunt preluate prin echipament automat de preluare, valoarea garantiei este returnata consumatorilor sau utilizatorilor finali fie prin voucher pe care acestia, in cadrul aceluiasi comerciant care opereaza echipamentul automat de preluare, il pot preschimba in numerar sau il pot utiliza la efectuarea cumparaturilor, in termen de maximum 12 luni de la eliberarea voucherului, fie prin transfer bancar.Transferul bancar va fi realizat la solicitarea consumatorului numai cu acordul comerciantului si cu suportarea comisioanelor bancare de catre solicitant.

Ca urmare a prevederilor legale de mai sus, propun urmatoarea monografie contabila:

Studiul de caz a fost preluat din editia lunii noiembrie a revistei Monitorul Contabil.

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
monografie SGRfacturare garantie SGRmonografie returnare ambalaj SGR


Data aparitiei: 04 Decembrie 2023

Votati articolul "Sistemul Garantie-Returnare (SGR): monografie contabila pentru producator, comerciant si distribuitor":
Rating:

Nota: 4.31 din 5 din 18 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri





Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X