Un aspect esential al inventarierii stocurilor il reprezinta identificarea si solutionarea diferentelor constatate. Aceste diferente pot aparea din diverse motive, cum ar fi erori de inregistrare, furturi, degradarea sau depasirea termenului de valabilitate a produselor.
In continuarea analizam urmatorul studiu de caz: "Cu ocazia inventarierii s-au constatat diferente intre stocurile cu tva 9% respectiv 19%. Pe total stocul corespunde cu cel din balanta.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Cum se inregistreaza in contabilitate aceste diferente? Ca plusuri si minusuri de gestiune sau ca o reglare intre cele doua valori de stoc? Care sunt documentele pe baza carora se fac inregistrarile in contabilitate? Care este monografia contabila pentru aceasta situatie si cum se stabileste valoarea adaosului comercial ce revine fiecarei categorii de stocuri? Unitatea desfasoara activitati de vanzare cu amanuntul si gestiunea este global-valorica."
Raspuns:
Diferentele constatate provin din descarcarea eronata a gestiunii marfurilor vandute, respectiv descarare marfuri cu TVA 9% in loc de TVA 19% sau invers.
Documentele justificative pentru reglarea acestor operatiuni sut prevazute la pct 39 din Norma privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii din 09.10.2009 (Ordin 2861/2009).
,,Pentru toate plusurile, lipsurile si deprecierile constatate la bunuri, precum si pentru pagubele determinate de expirarea termenelor de prescriptie a creantelor sau din alte cauze, comisia de inventariere solicita explicatii scrise de la persoanele care au raspunderea gestionarii bunurilor, respectiv a urmaririi decontarii creantelor.
Pe baza explicatiilor primite si a documentelor analizate, comisia de inventariere stabileste natura lipsurilor, pierderilor, pagubelor si deprecierilor constatate, precum si natura plusurilor, propunand, in conformitate cu dispozitiile legale, modul de regularizare a diferentelor dintre datele din contabilitate si cele faptice, rezultate in urma inventarierii’’.
Prin urmare, cu toate ca nu este vorba de plusuri sau minusuri in gestiune, in baza listelor de inventariere prin care se constata aceste neconcordante, comisia de inventariere stabileste propunerile pentru reglarea situatiei, aprobate de administrator.
Se pot intocmi urmatoarele note contabile de corectie (reglare evidenta contabila).
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
SAF-T Ghid de raportare corecta
Pentru stocurile de marfa constatate minus (cota de TVA corespunzatoare):
% = 371/analitic categorie de stocuri
4428
607
378
Pentru stocurile constatate plus (cota de TVA corespunzatoare):
371/ analitic categorie de stocuri = %
4428
378
607
Procentul de adaos comercial in cazul stocurilor cu TVA 19% = (pret vanzare – 1,19 * cost de achizitie)/1,19*cost de achizitie.
Procentul de adaos comercial in cazul stocurilor cu TVA 9% = (pret vanzare – 1,09 * cost de achizitie)/1,09*cost de achizitie.
Poate fi utilizat un cost mediu de achizitie.
Raspuns oferit in luna noiembrie 2023 de catre specialistii site-ului Portalcontabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pixabay.com