Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Proiect trecut de Parlament: PFA, II si IF vor putea fi transformate in societati fara a mai fi desfiintate

Data actualizarii: 03 Octombrie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Proiect trecut de Parlament: PFA, II si IF vor putea fi transformate in societati fara a mai fi desfiintate
desfiintare PFAinfiintare societatedocumente registrul comertului

Update 3 octombrie 2024: Un proiect de lege recent adoptat de Parlament aduce modificari importante pentru persoanele fizice autorizate (PFA), intreprinderile individuale (II) si intreprinderile familiale (IF). Acestea vor putea fi transformate in societati, fara a mai fi necesara desfiintarea lor. Potrivit initiatorilor, aceasta modificare aduce avantaje precum simplificarea procedurilor administrative si mentinerea continuitatii istoricului comercial, fiscal si bancar al acestor entitati. Pana acum, singura varianta disponibila era inchiderea PFA-ului si deschiderea unei firme noi, ceea ce ducea la pierderea acestor informatii. 

Astfel, proiectul prevede ca PFA-urile, II-urile si IF-urile pot solicita trecerea la statutul de societate dupa cel putin un an de activitate, cu conditia depunerii unor documente la Registrul Comertului, cum ar fi:

  • certificatul de inregistrare emis conform OUG 44/2008
  • actul constitutiv si dovada aporturilor, cu exceptia SRL-urilor
  • documentele care atesta sediul social
  • certificatul fiscal de atestare
  • codul de inregistrare in scopuri de TVA

Societatea astfel infiintata isi mentine datele de identificare fiscala si codul de inregistrare in scopuri de TVA.

PFA, II si IF vor putea fi transformate in societati fara a mai fi desfiintate

Un proiect trecut recent la Parlament vizeaza ajustarea cadrului legal referitor la activitatile economice desfasurate de Persoanele Fizice Autorizate (PFA), Intreprinderile Individuale (II) si Intreprinderile Familiale (IF). Aceasta noua propunere legislativa vine sa completeze reglementarile existente in domeniu, oferind posibilitatea transformarii acestora in entitati juridice. Asadar, Persoanele Fizice Autorizate (PFA), Intreprinderile Individuale (II) si Intreprinderile Familiale (IF) care doresc sa-si extinda activitatea vor avea posibilitatea sa devina societati fara a fi nevoite sa fie desfiintate si fara a-si pierde istoricul comercial si financiar.

In prezent, singura optiune este desfiintarea PFA si infiintarea unei societati

In conformitate cu legislatia actuala, OUG nr. 44/2008 care reglementeaza desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate (PFA), Intreprinderile Individuale (II) si Intreprinderile Familiale (IF), nu exista prevederi care sa permita transformarea acestor persoane fizice inregistrate fiscal in persoane juridice. Cu toate acestea, aceste entitati functioneaza pe baza unor reguli fiscale similare, find inregistrate la Registrul Comertului, avand cod unic de inregistrate si, in unele cazuri, fiind inregistrate in scopuri de TVA.

Unul dintre beneficiile noului proiect: simplificarea proceselor administrative

Asa cum se arata in expunerea de motive ce insoteste proiectul, "multe PFA-uri, II-uri si IF-uri au ajuns la un nivel de dezvoltare, masurat prin cifra de afaceri, care impune necesitatea trecerii de la contabilitate in partida simple la contabilitate in partida dubla si diversificarea codurilor CAEN. Intrucat legislatia actuala impune restrictii asupra acestor forme de organizare, fara a oferi posibilitatea de transformare, singura solutie ramasa este desfiintarea acestora. Aceasta conduce la pierderea intregului istoric fiscal, bancar si a relatiilor comerciale construite de-a lungul timpului.

O solutie legislativa care sa ofere un cadru juridic pentru transformarea acestor entitati in persoane juridice, precum societatile cu raspundere limitata (SRL), ar reduce sarcina administrative a statului si ar facilita accesul la procedurile prevazute de legislatie pentru persoanele fizice si juridice. Aceasta ar contribui, de asemenea, la efortul de debirocratizare si simplificare a proceselor administrative.

Un alt beneficiu major al acestei modificari legislative ar fi faptul ca persoanele care au accesat fonduri nerambursabile pentru proiectele lor si aleg sa se transforme din PFA/II/IF in SRL nu vor mai fi obligate sa returneze intreaga sume primita, plus penalitatile aferente, in cazul in care alegeau sa desfinteze entitatea in perioada de monitorizare a proiectului. Prin transformarea in persoane juridice, acestea pot mentine viabilitatea economica a companiilor lor, asigurandu-se ca obiectivele proiectelor finantate sunt indeplinite in mod eficient.

Conform datelor prezentate de care Registrul Comertului, la 31.01.2023, totalul profesionistilor activi era de 1.610.588, dintre care 431.164 erau persoane fizice si 1.179.424 persoane juridice. Comparativ cu 31.01.2022, cand numarul total de profesionisti activi era de 1.528.070, cu 416.785 persoane fizice si 1.111.285 persoane juridice, se observa o crestere procentuala de 5.40%.

In general, majoritatea judetelor au inregistrat o crestere a numarului de profesionisti activi intre cele doua date. Judetul Ilfov a avut cea mai mare crestere, cu 10.39%, urmat de judetul Iasi cu 7.13% si Cluj cu 6.89%.
In schimb, numarul de profesionisti activi a scazut in judetele Tulcea (-2.19%) si Vrancea (-3.38%).

In Bucuresti se inregistreaza cea mai mare pondere de profesionisti activi in comparatie cu celelalte judete, cu un total de 294.656 profesionisti activi la 31.01.2023, dintre care 34.225 sunt persoane fizice si 260.431 persoane juridice. Acest numar reprezinta o crestere de 6.48% fata de 31.01.2022.

In concluzie, datele statistice arata o crestere generala a numarului de profesionisti activi in Romania intre 31.01.2022 si 31.01.2023, cu unele variatii intre judete.

Tot in conformitate cu datele prezentate de Registrul Comertului, numarul total de persoane fizice active din punct de vedere juridic la 28.02.2023 era de 433.165. Acestea erau distribuite astfel intre cele trei categorii: 31.466 intreprinderi familiale, 120.615 intreprinderi individuate si 281.084 persoane fizice autorizate.

Municipiul Bucuresti detine cel mai mare numar de profesionisti activi in calitate de persoane fizice, cu un total de 34.790, dintre care 745 sunt intreprinderi familiale, 1.595 intreprinderi individuate si 32.450 persoane fizice autorizate.
Judetele cu cel mai mic numar de profesionisti activi in calitate de persoane fizice sunt Giurgiu, cu un total de 3.460 (188 intreprinderi familiale, 849 intreprinderi individuate si 2.423 persoane fizice autorizate), si Ialomita, cu un total de 4.598 (316 intreprinderi familiale, 2.148 intreprinderi individuate si 2.134 persoane fizice autorizate).

In general, se observa ca numarul de persoane fizice autorizate este cel mai mare in comparatie cu celelalte doua categorii in majoritatea judetelor.

Avand in vedere cresterea constanta a numarului de profesionisti persoane fizice, consideram necesara si oportuna completarea si modificarea OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de care persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale."

Atentie! Pentru a intra in vigoare, proiectul de lege trebuie semnat de presedintele Romaniei si publicat in Monitorul Oficial.

Proiectul poate fi consultat aici >>

Foto: pixabay.com









Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X