Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Depasire plafon de casierie: care sunt amenzile?

Data aparitiei: 02 Mai 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Depasire plafon de casierie: care sunt amenzile?
plafon de casadepasire plafon casieriesanctiuni depasire plafon

In mediul contabil, respectarea plafonului de casa reprezinta una dintre cele mai importante obligatii pentru orice entitate economica. Vom afla de la specialistii PortalContabilitate.ro cum trebuie sa procedam in situatia in care plafonul de casa a fost depasit mai multe zile consecutiv si daca amenda se da pentru fiecarea zi/perioada in care s-a depasit.

In continuare, veti afla modalitatea prin care profesionistii contabili pot gestiona eficient aceasta situatie. 

Asa cum stiti deja, potrivit prevederilor de la art. 4 ind. 2 din Legea 70/2015, sumele in numerar aflate in casieria persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) nu pot depasi, la sfarsitul fiecarei zile, plafonul de 50.000 lei

De retinut! Sumele in numerar care depasesc plafonul se depun in conturile bancare ale acestor persoane in termen de doua zile lucratoare.

Prin exceptie de la alin. (1), se admite depasirea acestui plafon numai cu sumele aferente platii salariilor si a altor drepturi de personal, precum si a altor operatiuni cu persoane fizice, pentru o perioada de 3 zile lucratoare de la data prevazuta pentru plata acestora.

Amenzi pentru depasirea plafonului de 50.000 de lei in casierie

Legea 70/2015 prevede la art.12 sanctiuni pentru nerespectarea plafoanelor privind incasarile si platile in numerar, precum si cel privind soldul in casierie, astfel:

(1) Nerespectarea prevederilor art. 1 alin. (1), art. 3 alin. (2) si (3), art. 4 alin. (1) si (2), art. 4 2 alin. (1), art. 9 si 10 constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa constituie infractiuni, si se sanctioneaza, prin derogare de la prevederile art. 8 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, cu amenda de 25% din suma incasata/platita, respectiv detinuta in casierie, care depaseste plafonul stabilit de prezentul capitol pentru fiecare tip de operatiune, dar nu mai putin de 500 lei.

(2) Nerespectarea prevederilor art. 6 si art. 11 alin. (1)-(4) constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 15.000 lei la 20.000 lei.

Important! Cum soldul de casa se stabileste zilnic, amenda de 25% poate fi stabilita pentru fiecare zi in care a fost depasit plafonul de 50.000 lei.









Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X