email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Plati nejustificate cu cardul firmei: cum inregistram in contabilitate?

Plati nejustificate cu cardul firmei: cum inregistram in contabilitate?
Plati nejustificate cu cardul firmeidocumente justificative pfaplati cu cardul firmeiplati fara documente

Asa cum stiti deja, potrivit reglementarilor contabile aprobate prin OMFP 1802/2014, evenimentele si operatiunile economico-financiare trebuie evidentiate in contabilitate asa cum acestea se produc, in baza documentelor justificative. Documentele justificative care stau la baza inregistrarii in contabilitate a operatiunilor economico-financiare trebuie sa reflecte intocmai modul cum acestea se produc, respectiv sa fie in concordanta cu realitatea. In scenariul in care contabilul unei microintreprinderi are plati cu cardul firmei, dar nu dispune de documente justificative, apar intrebari legate de modalitatea corecta de inregistrare a acestor tranzactii in contabilitate. De exemplu, cum trebuie inregistrata o plata la un magazin cu cardul firmei fara a avea un document justificativ?

Plati efectuate cu cardul firmei fara documente justificative: studiu de caz

Una dintre provocarile cu care se confrunta contabilii este inregistrarea corecta a tranzactiilor care implica plati efectuate cu cardul firmei, dar pentru care lipsesc documentele justificative. Aceasta situatie este destul de intalnita in activitatea de zi cu zi si poate genera confuzii. Prin studiul de caz de mai jos, ne propunem sa oferim contabililor informatiile necesare pentru a gestiona eficient si corect aceasta problema.

Intrebare: "Pentru o microintreprindere am plati cu cardul firmei, dar fara documente justificative. De exemplu: plata Lidl 20 lei.

Pot sa fac inregistrarea 4551 = 5121 20 lei (am in contul 4551 sold) sau este obligatoriu 6588.01 = 5121 20 lei?"

Raspuns: Din punct de vedere contabil, potrivit pct. 57 alin. 1-2 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 contabilizarea operatiunilor se face tinand seama de fondul economic al tranzactiei sau al angajamentului in cauza, in conformitate cu realitatea economica, punand in evidenta drepturile si obligatiile, precum si riscurile asociate acestor operatiuni.

La pct. 53 din Reglementarile contabile, se arata ca, efectele tranzactiilor si ale altor evenimente sunt recunoscute atunci cand tranzactiile si evenimentele se produc (si nu pe masura ce numerarul sau echivalentul sau este incasat sau platit) si sunt inregistrate in contabilitate si raportate in situatiile financiare ale perioadelor aferente.

Evenimentele si operatiunile economico-financiare trebuie evidentiate in contabilitate asa cum acestea se produc, in baza documentelor justificative, iar acestea trebuie sa reflecte intocmai modul cum operatiunile se produc, respectiv sa fie in concordanta cu realitatea.

Presupunand ca administratorul/asociatul este cel care a ridicat sumele respective si acesta nu va fi de acord cu justificarea/returnarea sumelor va propun inregistrarea sumelor nejustificate prin formula contabila 461 = 5121.

Din punct de vedere fiscal, parerea mea este ca sumele in cauza, nejustificate, sunt sume insusite in folosul personal de catre administratorul/asociatul societatii si trebuie sa fie impozitate ca venituri asimilate salariilor in temeiul art. 76 alin. 2 lit. s din Codul fiscal (daca acesta este salariat) sau ca venituri din alte surse in temeiul art. 114 alin. 2 lit. h din Codul fiscal (daca nu este salariat).

Raspuns oferit in luna aprilie 2024 de catre specialistii site-ului Portalcontabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.



Foto: pixabay.com


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Plati nejustificate cu cardul firmeidocumente justificative pfaplati cu cardul firmeiplati fara documente


Data aparitiei: 05 Aprilie 2024

Votati articolul "Plati nejustificate cu cardul firmei: cum inregistram in contabilitate?":
Rating:

Nota: 4.8 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri





Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X