Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Auditare situatii financiare: Care sunt criteriile de marime aplicabile entitatilor pentru anii 2023 si 2024?

Data aparitiei: 05 Februarie 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Auditare situatii financiare: Care sunt criteriile de marime aplicabile entitatilor pentru anii 2023 si 2024?
auditare situatii financiarecriterii marimeaudit situatii financiare anuale

Ne propunem sa analizam criteriile de marime aplicabile pentru auditul situatiilor financiare aferente anilor 2023 si 2024. Vom evidentia pragurile financiare relevante si reglementarile in vigoare pentru fiecare an, oferind o imagine clara asupra obligatiilor impuse entitatilor economice.

Criterii de marime pentru entitati - anul 2023

La pct. 9 (1) din Reglementarile contabile se precizeaza ca in functie de criteriile de marime, entitatile prevazute de prezentele reglementari se grupeaza in trei categorii, astfel: microentitati; entitati mici; entitati mijlocii si mari.

La alin (4) se arata ca entitatile mijlocii si mari sunt entitatile care, la data bilantului, depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii:
a)totalul activelor: 17.500.000 lei (echivalentul a 3.946.953 euro);
b)cifra de afaceri neta: 35.000.000 lei (echivalentul a 7.893.906 euro);
c)numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50.

La pct.12 se precizeaza ca atunci cand, la data bilantului, o entitate depaseste sau inceteaza sa mai depaseasca limitele a doua dintre cele trei criterii mentionate la pct. 9, acest fapt afecteaza aplicarea derogarilor prevazute de prezentele reglementari numai daca acest lucru are loc in doua exercitii financiare consecutive.

La pct. 13 se precizeaza ca:
O entitate analizeaza permanent, pentru fiecare data a bilantului, daca a depasit, respectiv a incetat sa depaseasca criteriile de marime corespunzatoare.

Entitatea schimba categoria in care se incadreaza doar daca in doua exercitii financiare consecutive depaseste sau inceteaza sa depaseasca criteriile de marime. Ca urmare, modificarea criteriilor de marime nu determina automat incadrarea entitatii intr-o noua categorie.

Atentie! Prin doua exercitii financiare consecutive se intelege exercitiul financiar precedent celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale si exercitiul financiar curent, pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale.

In ceea ce priveste obligatia de auditare, aceasta este reglementata in OMFP 1802/2014 la punctul 563:
563 - (1) Situatiile financiare anuale ale entitatilor mijlocii si mari, precum si ale societatilor/companiilor nationale, societatilor cu capital integral sau majoritar de stat si regiilor autonome sunt auditate de unul sau mai multi auditori statutari sau firme de audit.
(2) Sunt supuse, de asemenea, auditului entitatile care, la data bilantului, depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele 3 criterii:

a) totalul activelor: 16.000.000 lei;
b) cifra de afaceri neta: 32.000.000 lei;
c) numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50.

De retinut! Obligatia de auditare pentru entitatile prevazute la prezentul alineat se aplica atunci cand acestea depasesc limitele respective in doua exercitii financiare consecutive.

De asemenea, entitatile respective sunt scutite de la obligatia de auditare a situatiilor financiare anuale daca limitele a doua dintre cele trei criterii mentionate nu sunt depasite in doua exercitii financiare consecutive.
La pg. 8-13 din Ghidul privind aplicarea reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin OMFP 1802/2014 este dat un exemplu practic cu privire la modalitatea in care se verifica incadrarea criteriilor de marime si se stabileste schimbarea categoriei de incadrare si a obligatiei de auditare, precum si un tabel sintetic al reglementarilor in aceasta problema.

Ghidul respectiv este disponibil pe pagina de internet a Ministerului Finantelor, la adresa https://mfinante.gov.ro/ro/agenti-economici.
Prin urmare pentru anul 2023, exista obligatia auditarii in situatia in care in anul 2022 si anul 2023 , va incadrati la entitati mijlocii si mari sau in situatia prevazuta la alin. 2 pct. 563

Criterii de marime pentru entitati - anul 2024

Incadrarea s-a modificat, astfel ca alin. 4 de la pct. 9, se precizeaza ca:
(4) Entitatile mijlocii si mari sunt entitatile care, la data bilantului, depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii:
a) totalul activelor: 25.000.000 lei;
b) cifra de afaceri neta: 50.000.000 lei;
c) numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50.
Pct. 13
(1) O entitate analizeaza permanent, pentru fiecare data a bilantului, daca a depasit, respectiv a incetat sa depaseasca criteriile de marime corespunzatoare.
(2) Entitatea schimba categoria in care se incadreaza doar daca in doua exercitii financiare consecutive depaseste sau inceteaza sa depaseasca criteriile de marime. Ca urmare, modificarea criteriilor de marime nu determina automat incadrarea entitatii intr-o noua categorie.
(3) Prin doua exercitii financiare consecutive se intelege exercitiul financiar precedent celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale si exercitiul financiar curent, pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale.
La pct. 563 se arata ca:
(1) Situatiile financiare anuale ale entitatilor mijlocii si mari, precum si ale societatilor/companiilor nationale, societatilor cu capital integral sau majoritar de stat si regiilor autonome sunt auditate de unul sau mai multi auditori statutari sau firme de audit.
(2) Sunt supuse, de asemenea, auditului entitatile care, la data bilantului, depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele 3 criterii:
a) totalul activelor: 16.000.000 lei;
b) cifra de afaceri neta: 32.000.000 lei;
c) numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50.

Obligatia de auditare pentru entitatile prevazute la prezentul alineat se aplica atunci cand acestea depasesc limitele respective in doua exercitii financiare consecutive. De asemenea, entitatile respective sunt scutite de la obligatia de auditare a situatiilor financiare anuale daca limitele a doua dintre cele trei criterii mentionate nu sunt depasite in doua exercitii financiare consecutive.

Auditare situatii financiare: Concluzie

Pentru anul 2024, exista obligatia auditarii daca in anul 2023 v-ati incadrat in categoria entitatilor mijlocii si mari ( criterii valabile in anul 2023,) sau au fost depasite doua din criteriile de la pct. 563 (2) , respectiv, daca au fost depasite doua dintre criteriile valabile la sfarsitul anului 2024, sau au fost depasite doua din criteriile de la pct. 563 (2).
 

Foto: pexels.com









Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X