Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Planul de conturi general 2025"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Planul de conturi general 2025
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Retragere asociat din SRL: Pasii legali si exemplu practic cu monografie contabila

Data aparitiei: 21 Iulie 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Retragere asociat din SRL: Pasii legali si exemplu practic cu monografie contabila
retragere asociat srl

Retragerea unui asociat din SRL este o situatie frecvent intalnita in practica, dar care ridica numeroase intrebari legate de formalitatile necesare, documentatia care trebuie intocmita si tratamentul contabil corect. In acest articol, vom analiza pasii esentiali pentru iesirea unui asociat si modul de reflectare in contabilitate, precum si cum se gestioneaza eventualele obligatii financiare restante.

Retragerea asociat - baza legala

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Retragerea asociat - baza legala

Retragerea asociatului din societatea cu raspundere limitata este reglementata prin prevederile art. 226 din Legea nr. 31/1990 a societatilor, republicata, astfel:

Art. 226. - (1) Asociatul in societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau in societatea cu raspundere limitata se poate retrage din societate:
a) in cazurile prevazute in actul constitutiv;
a 1) in cazurile prevazute la art. 134;
b) cu acordul tuturor celorlalti asociati;
c) in lipsa unor prevederi in actul constitutiv sau cand nu se realizeaza acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, in baza unei hotarari a tribunalului, supusa numai apelului.
(1 1) Dreptul de retragere poate fi exercitat, in cazurile prevazute la alin. (1) lit. a) si b), in termen de 30 de zile de la data publicarii hotararii adunarii generale a asociatilor in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a. Dispozitiile art. 134 alin. (21) se aplica in mod corespunzator.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. c), instanta judecatoreasca va dispune, prin aceeasi hotarare, si cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalti asociati.
(3) Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru partile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociatilor ori de un expert desemnat de acestia sau, in caz de neintelegere, de tribunal. Costurile de evaluare vor fi suportate de societate.

Retragerea din societate - etape de urmat

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Retragerea din societate - etape de urmat

Asadar, retragerea dintr-o societate implica parcurgerea unor etape specifice si depinde de circumstantele concrete ale fiecarei situatii:

1. Cazurile prevazute in actul constitutiv

In multe cazuri, actul constitutiv al societatii contine clauze clare cu privire la retragerea asociatilor. Daca acesta permite retragerea, atunci asociatul isi exercita pur si simplu un drept prevazut initial. Totusi, convocarea adunarii generale ramane necesara, pentru ca ceilalti asociati sa confirme, chiar si formal, decizia de retragere.

Prin urmare, asociatii au posibilitatea de a stabili prin conventia lor clauze care sa reglementeze conditiile, termenii si procedura de retragere. Aceste clauze pot privi atat dreptul de retragere unilateral, cat si posibile sanctiuni sau limitari menite sa protejeze stabilitatea societatii.

2. Cazurile reglementate de lege

Conform art. 134 din Legea nr. 31/1990, un asociat are dreptul sa se retraga atunci cand a votat impotriva unor decizii majore ale adunarii generale, cum ar fi: schimbarea obiectului principal de activitate, transformarea transfrontaliera, schimbarea formei juridice sau fuziunea si divizarea societatii. In aceste cazuri, asociatul poate decide sa paraseasca societatea, chiar daca actul constitutiv nu prevede in mod expres acest drept.

Exercitarea acestui drept de retragere este supusa unui termen strict. Astfel, asociatul trebuie sa isi manifeste vointa de retragere in termen de 30 de zile de la data publicarii hotararii adunarii generale in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, in cazurile prevazute la literele a) c) ale art. 134, respectiv schimbarea obiectului principal, transformarea transfrontaliera si schimbarea formei juridice. Pentru ipoteza prevazuta la litera d), respectiv fuziunea sau divizarea societatii, termenul curge de la data adoptarii hotararii adunarii generale.

3. Retragerea cu acordul tuturor asociatilor

In absenta unor prevederi specifice in actul constitutiv, retragerea este posibila daca toti ceilalti asociati sunt de acord. In acest caz, adunarea generala a asociatilor trebuie convocata pentru formalizarea acordului. Daca, totusi, exista un dezacord, asociatul poate recurge la instanta judecatoreasca.

4. Retragerea prin hotararea instantei

Cand nu exista prevederi in actul constitutiv sau daca nu se ajunge la un acord unanim, asociatul poate apela la instanta pentru a obtine permisiunea de retragere. Tribunalul va evalua existenta unor motive temeinice si, daca le considera justificate, va emite o hotarare in acest sens.

Retragerea asociatului din societate nu produce efecte juridice fata de terti si fata de Registrul Comertului decat in urma inregistrarii corespunzatoare.

Astfel, retragerea unui asociat dintr-o societate cu raspundere limitata trebuie inregistrata la Oficiul Registrului Comertului competent, iar in acest scop sunt necesare anumite documente justificative.

Dosarul de inregistrare trebuie sa contina, in mod obligatoriu, cererea de inregistrare completata corespunzator. In situatia in care retragerea s-a realizat prin intermediul instantei, este necesara si hotararea judecatoreasca definitiva privind retragerea sau, dupa caz, excluderea, in copie legalizata de instanta.

In functie de modificarile operate ca urmare a retragerii spre exemplu, in cazul reducerii numarului de asociati sau al redistribuirii partilor sociale se va depune si actul constitutiv actualizat, care reflecta noua structura a societatii. De asemenea, daca formalitatile sunt indeplinite de o alta persoana decat administratorul, va fi necesara si dovada privind imputernicirea persoanei desemnate sa efectueze aceste demersuri (procura, mandat etc.).

In concluzie, dreptul de retragere al asociatului dintr-un SRL este un instrument juridic menit sa asigure un echilibru intre stabilitatea societatii si protectia intereselor individuale ale asociatilor. Acest drept poate fi exercitat in baza vointei exprimate prin actul constitutiv, ca reactie la decizii societare semnificative sau prin interventia instantei in prezenta unor motive temeinice.

La capitolul III privind retragerea sau excluderea potrivit legii a unor asociati/actionari din cadrul societatilor, din Normele metodologice privind reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni de fuziune, divizare, dizolvare si lichidare a societatilor, precum si de retragere sau excludere a unor asociati din cadrul societatilor din 03.08.2015, aprobate prin OMFP nr. 897/2015 este prezentat exemplul nr. 21 privind operatiunile si inregistrarile contabile care trebuie efectuate in cazul retragerii unui asociat, cu cesionarea partilor sociale catre asociatul/asociatii ramasi in societate.

Pornind de la acest exemplu, in opinia mea, societatea trebuie sa procedeze la:

  • inventarierea si evaluarea tuturor elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii;
  • determinarea capitalului propriu/activului net inainte de evaluare;
  • determinarea capitalului propriu/activului net dupa evaluare;
  • efectuarea partajului capitalului propriu pentru asociatul care se retrage (asociatului retras i se acorda o cota-parte din valoarea capitalului propriu, proportional cu participarea la capitalul social)

Exemplu practic

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Exemplu practic

Societatea "Beta" are doi asociati (persoane fizice) care au participat in mod egal la capitalul social. Capitalul social este in suma de 30.000 lei.
Unul dintre cei doi asociati se retrage din societate. In documentatia intocmita in acest scop, s-a prevazut faptul ca, asociatul care se retrage cesioneaza aportul la capitalul social, depus in numerar.

1. Inventarierea si evaluarea

S-au efectuat inventarierea si evaluarea elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii ale societatii, ale caror rezultate au fost inregistrate in contabilitate potrivit reglementarilor contabile.

Pe baza evaluarii efectuate de evaluatori autorizati, imobilizarile corporale au inregistrat un plus de valoare de 10.000 lei.

Plusurile de valoare rezultate din evaluarea elementelor de natura activelor, efectuata cu ocazia retragerii unui asociat, se evidentiaza ca elemente de natura activelor si capitalurilor proprii, si sunt luate in considerare la determinarea sumei care i se cuvine asociatului care se retrage, fara a fi inregistrate in contabilitate.

Aceeasi abordare se aplica si in cazul eventualelor minusuri rezultate din evaluare.

2. Determinarea capitalului propriu (activului net) inainte de evaluare: (...)

3. Determinarea capitalului propriu (activului net) dupa evaluare: (...)

4. Efectuarea partajului capitalului propriu pentru asociatul care se retrage (asociatului retras i se acorda o cota-parte din valoarea capitalului propriu, proportional cu participarea la capitalul social): (...)

5. Inregistrari contabile, in lei:

a) inregistrarea capitalului propriu partajat. In acest exemplu, partajul s-a efectuat prin raportare la elementele de rezerve si rezultat:
% = 456
1061
1068
121

b) inregistrarea impozitului datorat potrivit legii si plata acestuia (....):
456 = 446
446 = 5121

c) inregistrarea depunerii sumei de catre celalalt asociat, reprezentand capitalul social care i-a fost cesionat de asociatul care se retrage:
5311 = 456

d) inregistrarea platii catre asociatul care s-a retras a contravalorii capitalului social cesionat:
456 = 5311

e) achitarea cotei-parti din capitalul propriu (activul net) cuvenit, diminuat cu impozitele calculate si varsate:
456 = 5121 (5311)

De asemenea, trebuie tinut cont de urmatoarele aspecte:

De regula, drepturile patrimoniale ale asociatului retras din societate se calculeaza in raport de valoarea reala a activului si pasivului de la data retragerii.

Astfel, trebuie evaluate elementele de activ si de pasiv prin folosirea unor metode de evaluare recunoscute de standardele internationale de evaluare, trebuie apoi determinat activul net pe baza bilantului sau a balantei de verificare si se efectueaza partajul activului net al societatii, in vederea stabilirii partii care i se cuvine asociatului care se retrage, in functie de cota de participare la capitalul social.

Activul net contabil = Total active minus Datorii (= Capitalurile proprii)

In situatia in care, capitalul propriu (activului net) dupa evaluare este mai mare decat capitalul propriu (activului net) inainte de evaluare ( cel din balanta de verificare/bilant ) va trebui sa inregistrati urmatoarele note contabile tinand cont de urmatoarele:

- La retragerea asociatului se diminueaza fiecare element al capitalurilor proprii ale societatii, proportional cu cota detinuta de acesta (%).

- Diferenta pana la valoarea cu care se despagubeste asociatul care se retrage se va reflecta in contul 149 Pierderi legate de emiterea, rascumpararea, vanzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii.

% = 456
1061
121
117
1498

Conform Pct. 414 din OMFP 1802/2014:
(1) Castigurile sau pierderile legate de emiterea, rascumpararea, vanzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii ale entitatii (actiuni, parti sociale) nu vor fi recunoscute in contul de profit si pierdere. Contravaloarea primita sau platita in urma unor astfel de operatiuni este recunoscuta direct in capitalurile proprii si se prezinta distinct in bilant, respectiv Situatia modificarilor capitalului propriu, astfel:
- castigurile sunt reflectate in contul 141 "Castiguri legate de vanzarea sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii";
- pierderile sunt reflectate in contul 149 "Pierderi legate de emiterea, rascumpararea, vanzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii".
(4) Pierderile legate de instrumentele de capitaluri proprii se determina ca diferenta intre valoarea de rascumparare a instrumentelor de capitaluri proprii si pretul lor de vanzare, respectiv intre valoarea de rascumparare a instrumentelor anulate si valoarea lor nominala.

Soldul contului 149 va putea fi inchis pe viitor, in baza unei hotarari AGA, pe seama rezultatului reportat (contul 117) sau pe seama altor elemente de capitaluri proprii.

In ceea ce priveste obligatiile fiscale si declarative, ale asociatului care realizeaza venitul (care se retrage), Codul fiscal prevede:

ART. 94 - Determinarea castigului/pierderii din transferul titlurilor de valoare, altele decat instrumentele financiare derivate, precum si din transferul aurului de investitii
(11) Venitul impozabil realizat din lichidarea unei persoane juridice reprezinta excedentul distributiilor in bani sau in natura peste aportul la capitalul social al persoanei fizice beneficiare. Se considera venituri din lichidarea unei persoane juridice, din punct de vedere fiscal, si veniturile obtinute in cazul reducerii capitalului social, potrivit legii, altele decat cele primite ca urmare a restituirii cotei-parti din aporturi. Venitul impozabil reprezinta diferenta intre distributiile in bani sau in natura efectuate peste valoarea fiscala a titlurilor de valoare

ART. 97 - Retinerea impozitului din veniturile din investitii
(5) Venitul impozabil obtinut din lichidarea unei persoane juridice de catre actionari/asociati persoane fizice sau din reducerea capitalului social, potrivit legii, care nu reprezinta distributii in bani sau in natura ca urmare a restituirii cotei-parti din aporturi se impun cu o cota de 10%, impozitul fiind final.

Obligatia calcularii, retinerii si platii impozitului revine persoanei juridice. Impozitul calculat si retinut la sursa in cazul lichidarii persoanei juridice se plateste pana la data depunerii situatiei financiare finale la oficiul registrului comertului, intocmita de lichidatori, respectiv pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost distribuit venitul reprezentand reducerea capitalului social.

Ca urmare, suma platita asociatului care se retrage nu are influenta asupra cheltuielilor societatii, intrucat la retragerea asociatului se diminueaza fiecare element al capitalurilor proprii ale societatii, proportional cu cota detinuta de acesta(de exemplu -50%), prin efectuarea urmatoarelor inregistrari contabile:

% = 456
1061
1068
121
1171
1498 (daca este cazul)










Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Planul de conturi general 2025"


X