email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrarea avansurilor de trezorerie la sfarsitul anului

avansuritrezoreriecontabilitate


expert contabil Monica Toma

Inregistrarea avansurilor de trezorerie la sfarsitul anului

Evidentierea avansurilor de trezorerie nedecontate la data bilantului este reglementata de Ordinul nr. 2.374 din 12/12/2007 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene.

Una dintre modificarile aduse de acest ordin este aceea conform careia, in contul de debitori diversi se evidentiaza si sumele reprezentand avansuri de trezorerie, nedecontate pana la data bilantului (articol contabil 461 „Debitori diversi” = 542 “Avansuri de trezorerie”).

De asemenea, in anexa acestui ordin, ce cuprinde „Functiunea conturilor”, la conturile 461 „Debitori diversi” si 542 „Avansuri de trezorerie” este prevazuta si operatiunea de mai sus.

Astfel, la prezentarea functiunii contului 461 „Debitori diversi” este prevazuta inregistrarea in debitul contului a sumelor reprezentand avansuri de trezorerie, nedecontate pana la data bilantului in corespondenta cu creditul contului 542 „Avansuri de trezorerie”.

EXEMPLU

La data de 30.11.2007, in balanta de verificare a societatii „Beta” S.R.L., contul 542 „Avansuri de trezorerie“ are soldul debitor in suma de 9.000 lei evidentiat pe analitice distincte, astfel:

  • avansuri acordate in data de 29.11.2007, domnului Popescu Gheorghe, administratorul societatii, in vederea aprovizionarii cu materii prime in suma de 8.000 lei;
  • avans acordat in data de 30.11.2007, doamnei Georgescu Ioana, salariata, in suma de 1.000 lei pentru achitarea unor facturi catre furnizori.

In cursul lunii decembrie 2007 au loc urmatoarele evenimente :

  • In data de 07.12.2007 domnul Popescu Gheorghe prezinta la contabilitate documente justificative pentru achizitiile efectuate in suma de 4.500 lei si returneaza la casieria societatii, suma de 3.000 lei. Suma de 500 lei ramane in continuare la acesta pentru achizitiile viitoare de materiale.
  • In data de 27.12.2007 domnul Popescu Gheorghe primeste un avans spre decontare pentru o deplasare in suma de 10.000 lei, deplasare ce se va efectua in perioada 27.12.2007 – 04.01.2008.
  • Doamna Georgescu Ioana nu a prezentat niciun document in cursul lunii decembrie pentru justificarea avansului.

Politica societatii, in ceea ce priveste perioada de justificare a avansurilor de trezorerie acordate salariatiilor si conducerii societatii, este urmatoarea:

  • 30 zile de la acordarea avansului pentru plata achizitiilor de stocuri si prestarea de servicii in favoarea societatii;
  • 15 zile de la intoarcerea din delegatie pentru avansurile de trezorerie acordate pentru deplasari in interes de serviciu...


Ti se pare interesant subiectul pe care l-ai urmarit?
Este primul pas – acesta in care realizezi ca poti elimina bataile de cap! Fa-l pe urmatorul: alege macar una din Monografiile Contabile propuse pe www.monografiicontabile.monografii.ro  va face diferit de toti ceilalti colegi din departamentul Contabilitate. Garantam inlaturarea totala a starii tale de stres si inlocuirea ei cu o stare de spirit de invingator!

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Contabilul.ro" si link catre www.contabilul.ro. In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
avansuritrezoreriecontabilitate


Data aparitiei: 28 Aprilie 2009

Votati articolul "Inregistrarea avansurilor de trezorerie la sfarsitul anului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X