email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modalitati de intocmire a situatiei fluxurilor de trezorerie

fluxuri de trezorerieintocmire situatiicontabilitate

Multumim Revistei Romane de Monografii Contabile

drd. Monica Julean

Modalitati de intocmire a situatiei fluxurilor de trezorerie

Ce este situatia fluxurilor de trezorerie?

Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene desemneaza situatia fluxurilor de trezorerie ca fiind o componenta a situatiilor financiare anuale, alaturi de:

  • bilant,
  • cont de profit si pierdere,
  • situatia modificarilor capitalurilor,
  • notele explicative la situatiile financiare anuale.

Avand in vedere ca ordinul mai sus mentionat transpune prevederile directivelor europene, sa vedem care sunt elementele componente ale situatiilor financiare, conform reglementarilor comunitare.

Art. 2 alin. (1) din Directiva a IV-a a CEE privind conturile anuale ale anumitor tipuri de societati, mentioneaza ca si componente ale situatiilor financiare anuale urmatoarele elemente: bilant, cont de profit si pierdere si notele la situatiile financiare anuale.

Prin urmare, situatia fluxurilor de numerar nu apare ca o situatie obligatorie ceruta de textul directivei comunitare. Atunci se pune problema: statele membre au dreptul sa ceara operatorilor economici intocmirea situatiei fluxurilor de trezorerie?

ATENTIE!

Art. 2 alin. (6) din Directiva stipuleaza ca statele membre pot cere operatorilor economici prezentarea in situatiile anuale si a altor informatii, in plus fata de cele mentionate in Directiva.



De unde provine insa situatia fluxurilor de numerar?

Pct. 7 din Cadrul general pentru intocmirea si prezentarea situatiilor financiare elaborat de IASB stipuleaza ca un set complet de situatii financiare include, de regula:

  • bilant,
  • cont de profit si pierdere,
  • situatia fluxurilor de numerar,
  • notele explicative la situatiile financiare anuale.

Prin urmare, o definitie a situatiei fluxurilor de trezorerie, componentele si modalitatea de calcul a acesteia ar trebui cautata in standardele elaborate de IASB.

IAS 7 „Situatiile fluxurilor de trezorerie” defineste fluxurile de trezorerie ca fiind intrarile sau iesirile de numerar si echivalente de numerar, adica intrarile sau iesirile de disponibilitati banesti si depozite la vedere (numerar), respectiv investitiile financiare pe termen scurt, extrem de lichide, care sunt usor convertibile in sume cunoscute de numerar si care sunt supuse unui risc nesemnificativ de schimbare a valorii.

Care sunt obiectivele situatiei fluxurilor de trezorerie?

Tabloul fluxurilor de trezorerie are cateva obiective majore, dupa cum urmeaza:

  • permite evaluarea capacitatii entitatii de a degaja lichiditati;
  • permite evaluarea solvabilitatii unei entitati;
  • permite determinarea necesitatilor de lichiditati;
  • permite determinarea scadentelor si a riscului incasarilor viitoare.

Care sunt beneficiile intocmirii situatiei fluxurilor de trezorerie?

Din punctul de vedere al utilizatorilor situatiilor financiare, beneficiile sunt multiple.

  • Utilizatorii pot sa evalueze modificarile in structura activelor nete ale unei entitati, precum si capacitatea entitatii de a influenta valoarea si momentul de aparitie a fluxurilor de trezorerie.
  • Informatiile prezentate de situatia fluxurilor de trezorerie permit stabilirea capacitatii unei entitati de a genera numerar si echivalente de numerar. De asemenea, maresc gradul de comparabilitate al raportarii rezultatelor din exploatare intre diferitele entitati. Acest lucru se intampla deoarece sunt eliminate efectele utilizarii unor tratamente contabile diferite pentru aceleasi tranzactii si evenimente.
  • Istoricul fluxurilor de trezorerie permite examinarea relatiilor dintre profitabilitatea unei entitati si fluxul net de trezorerie.

Care sunt componentele tabloului fluxurilor de trezorerie?

Standardul international IAS 7 prezinta fluxul de trezorerie ca fiind compus din fluxurile de trezorerie clasificate pe activitati de exploatare, de investitii, de finantare. Ca si consecinta, fluxul total de trezorerie constituie suma fluxurilor de trezorerie din celelalte activitati.

Sa analizam in continuare, fiecare tip de activitate si sa vedem care este modalitatea de determinare a fluxului de trezorerie.

Fluxul de trezorerie din activitatea de exploatare – cuprinde incasarile si platile aferente activitatii de exploatare.

In aceasta categorie pot fi incluse:

  • incasarile din vanzarea marfurilor si prestarea serviciilor,
  • veniturile provenind din comisioane, onorarii si alte venituri asemanatoare acestora,
  • incasarile in numerar provenite din contracte incheiate in scopuri de plasament sau tranzactionare,
  • platile in numerar efectuate catre furnizorii de bunuri si servicii (platile efectuate catre furnizorii de imobilizari sunt incluse in activitatea de investitii),
  • platile in numerar efectuate catre si in numele angajatilor,
  • platile sau restituirile impozitului pe profit.

NOTA

Avand in vedere ca rezultatul generat de activitatea de exploatare este principala sursa de finantare a unei entitati, fluxul de trezorerie aferent activitatii de exploatare este cea mai importanta componenta a fluxului total de trezorerie. Totodata, se poate observa ca tabloul fluxurilor de trezorerie din activitatea de exploatare transforma rezultatul din activitatea de exploatare intr-un rezultat efectiv incasat, in vederea achitarii obligatiilor curente ale entitatii.

In general, dobanzile platite sunt incluse in fluxul de trezorerie din activitatea de exploatare.

Fluxul de trezorerie din activitatea de investitii – cuprinde incasarile si platile din achizitionarea sau vanzarea de active pe termen lung sau a altor investitii ce nu sunt cvasilichiditati.

In categoria incasarilor si platilor pot fi incluse urmatoarele:

  • platile privind cheltuielile ulterioare efectuate pentru imobilizari corporale si necorporale, care maresc valoarea contabila a bunului,
  • platile referitoare la constructia unei imobilizari in regie proprie, incasarile din instrumente de capitaluri proprii,
  • platile aferente unei emisiuni de obligatiuni.

Fluxul de trezorerie din activitatea de finantare – cuprinde incasarile si platile referitoare la datoriile financiare pe termen lung sau scurt, respectiv incasarile si platile care genereaza modificari in structura si marimea capitalurilor proprii si a celor imprumutate.

Exemple de astfel de incasari si plati sunt:

  • incasarile in numerar provenite din emisiunea de actiuni sau alte instrumente de capital,
  • platile in numerar efectuate catre proprietari pentru achizitionarea sau rascumpararea actiunilor entitatii,
  • incasarile in numerar provenite din emisiunea titlurilor de creanta.

    NOTA

Informatiile cuprinse in fluxul de trezorerie al activitatii de finantare prezinta importanta in special pentru actionarii si creditorii entitatii. Cunoscand marimea fluxurilor, acestia pot face previziuni in ceea ce priveste rentabilitatea investitiei lor in entitate.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Contabilul.ro" si link catre www.contabilul.ro. In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
fluxuri de trezorerieintocmire situatiicontabilitate


Data aparitiei: 10 Iunie 2009

Votati articolul "Modalitati de intocmire a situatiei fluxurilor de trezorerie":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X