email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intocmirea si depunerea situatiilor financiare. Proiect privind exercitiul financiar al anului 2015

situatii financiaredepunereintocmire situatiiexercitiul financiar 2015proiect

Ministerul de Finante a publicat recent pe site-ul propriu Proiectul de Ordin privind principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice.

Potrivit art. 28 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) - (4) din lege au obligatia sa intocmeasca situatii financiare anuale.

Conform art. 27 alin. (1) din aceeasi lege, exercitiul financiar reprezinta perioada pentru care trebuie intocmite situatiile financiare anuale si, de regula, coincide cu anul calendaristic. La art. 27 alin. (3) sunt prezentate categoriile de entitati pentru care exercitiul financiar poate fi diferit de anul calendaristic.

Potrivit prevederilor art. 37 din legea contabilitatii, pentru asigurarea informatiilor destinate sistemului institutional al statului, Ministerul Finantelor Publice poate solicita persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) – (4) din lege sa depuna la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice o raportare anuala, al carei continut se stabileste prin ordin al ministrului finantelor publice.

Click aici pentru a consulta Proiectul de Ordin privind principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice.


De asemenea, conform art. 36 alin. (3) din lege, pe perioada lichidarii, persoanele juridice aflate in lichidare, potrivit legii, depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice o raportare contabila anuala. O raportare similara depun si subunitatile deschise in România de societati rezidente in state apartinând Spatiului Economic European.

Prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul finantelor publice, nr. 881/2012 privind aplicarea de catre societatile comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata a Standardelor Internationale de Raportare Financiara s-a instituit obligativitatea pentru entitatile respective ca, incepand cu exercitiul financiar al anului 2012, sa aplice Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS) la intocmirea situatiilor financiare anuale individuale. Pentru aceste entitati sunt cuprinse prevederi distincte referitoare la situatiile financiare anuale si raportarile contabile anuale intocmite pentru exercitiul financiar al anului 2015.

Prevederi distincte referitoare la situatiile financiare anuale si raportarile contabile anuale sunt cuprinse si pentru societatile ale caror valori mobilare au fost admise la tranzactionare in cursul anului 2015.


II. Aspectele reglementate de proiectul de ordin

Prin proiectul de ordin se aduc clarificari referitoare la intocmirea situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar 2015 si a raportarilor contabile anuale intocmite de operatorii economici la 31 decembrie 2015, precum si la depunerea lor la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice.

Prezentul proiect de ordin este structurat in prevederi aplicabile entitatilor care intocmesc situatii financiare anuale, respectiv prevederi aplicabile entitatilor care intocmesc raportari contabile anuale.

In ceea ce priveste situatiile financiare anuale, prin proiectul de ordin se prezinta separat tipurile de situatii financiare anuale intocmite in functie de reglementarile contabile aplicabile, respectiv Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile și completarile ulterioare sau Reglementarile contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara, aplicabile societatilor comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, aprobate prin Ordinul viceprimministrului, ministrul finantelor publice, nr. 1.286/2012, cu modificarile si completarile ulterioare.

O anexa distincta la proiectul de ordin este consacrata societatilor ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata. Acestea urmeaza sa intocmeasca atat situatii financiare anuale individuale in baza Ordinului viceprim-ministrului, ministrul finantelor publice, nr. 1.286/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, cât si raportari contabile anuale, in formatul prevazut prin proiectul de ordin.

Un alt aspect reglementat prin proiectul de ordin se refera la structura situatiilor financiare anuale intocmite de catre persoanele juridice fara scop patrimonial care desfasoara activitati economice si activitati cu destinatie speciala și aplica Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare.

Avand in vedere cele de mai sus, a fost elaborat prezentul proiect de Ordin al ministrului finantelor publice privind principalele aspecte legate de depunerea la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice a situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale intocmite de operatorii economici la 31 decembrie 2015, pe care vi-l supunem spre aprobare. Proiectul se publica pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, pentru consultare publica.

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
situatii financiaredepunereintocmire situatiiexercitiul financiar 2015proiect


Data aparitiei: 16 Decembrie 2015

Votati articolul "Intocmirea si depunerea situatiilor financiare. Proiect privind exercitiul financiar al anului 2015":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X