email
Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reguli pentru intocmirea eficienta a situatiilor financiare

O.M.F.P. nr. 3.055/2009intocmire situatii financiarecod CAENbilantsalariati
Dupa cum se cunoaste, conducerea contabilitatii intr-o societate comerciala se face conform O.M.F.P. nr. 3.055/2009 privind contabilitatea. Acest act normativ nu stabileste o anumita ordine sau anumite lucrari specifice privind inchiderea exercitiului financiar.

Pentru inchiderea exercitiului financiar, consideram necesar sa fie parcurse urmatoarele etape:

a) inregistrarea in evidenta contabila a tuturor operatiilor economice aferente exercitiului respectiv;

b) intocmirea unei balante preliminare ce cuprinde prelucrarea tuturor documentelor aferente exercitiului;

c) intocmirea in mod corect a inventarierii anuale a patrimoniului, conform O.M.F.P. nr. 2.861/2009 privind inventarierea, ocazie cu care avem in vedere in mod obligatoriu cel putin urmatoarele elemente:

- concilierea soldurilor cu clientii si furnizorii;
- determinarea stocului faptic de materii prime, materiale, obiecte de inventar, marfuri, mijloace fixe etc.;
- determinarea ajustarilor si provizioanelor pentru elementele ce sunt supuse unor deprecieri si ajustari temporare;
- determinarea si calculul de amortizare la luna decembrie, constituirea de amortizari suplimentare pentru mijloacele fixe supuse unei deprecieri ireversibile; efectuarea reevaluarii activelor imobilizate cand societatea doreste acest lucru;
- stabilirea unor imputatii, tratamentul ajustarii TVA cand se impune pentru eventuale lipsuri in gestiune;
d) inregistrarea in mod obligatoriu in evidenta contabila a rezultatului inventarierii, a lipsurilor sau plusurilor de inventar, astfel incat situatiile sa reflecte imaginea fidela a patrimoniului;
e) efectuarea operatiilor de evaluare a operatiilor exprimate in valuta, pentru elementele supuse reevaluarii;
f) calculul impozitului pe profit aferent exercitiului, inregistrarea in evidenta contabila;
g) analiza unor evenimente ulterioare datei bilantului;
h) analiza existentei activelor si datoriilor contingente;
i) analiza unor aspecte privind independenta exercitiilor, cum ar fi returul unor stocuri livrate in exercitiul la care se refereau situatiile financiare, iar returul se produce in primele luni ale exercitiului urmator, pana la depunerea situatiilor financiare;
j) intocmirea balantei de verificare finale;
k) intocmirea situatiilor financiare anuale si inaintarea lor spre aprobare, conform procedurilor legale.

O societate are inregistrat ca obiect principal de activitate un anumit cod CAEN. In exercitiul 2011, societatea desfasoara efectiv o alta activitate principala. Se necesita analiza caruia dintre codurile CAEN, cel principal, pentru care nu s-a desfasurat activitate sau cel pentru care s-a inregistrat efectiv activitate se va utiliza la completarea formularului 10 Bilant?

In aceeasi perioada, societatea a inregistrat un salariat cu norma intreaga si 2 salariati cu norma fractionata de 2 ore/zi. Cum se determina numarul mediu de salariati ce va fi prezentat in situatiile financiare?

Formularul situatiilor financiare pentru anul 2011, adoptat prin O.M.F.P. nr. 52/2012 privind depunerea situatiilor financiare, nu stabileste cu exactitate situatia aplicabila acestui fapt.
insa chiar in formatul formularului de Bilant cod 10, in partea de antet, este precizat codul activitatii preponderente. Astfel, noi consideram ca la codul CAEN se va completa numerotarea ce corespunde activitatii principale efectiv desfasurate.

In ceea ce priveste numarul mediu de salariati, consideram ca acesta se calculeaza conform art. 5 din Legea nr. 346/2004, dupa cum urmeaza:

"Art. 5. - (1) Numarul mediu de salariati corespunde numarului mediu de persoane angajate in intreprindere in cursul anului, determinat pe baza lunara.

(2) Numarul mediu de salariati reprezinta media aritmetica simpla rezultata din suma efectivelor zilnice de salariati din luna respectiva - inclusiv zilele de repaus saptamanal si sarbatorile legale -, impartita la numarul total de zile calendaristice. Pentru fiecare zi de repaus saptamanal sau sarbatoare legala se vor lua in calcul efectivele de salariati din ziua lucratoare precedenta, cu exceptia persoanelor al caror contract individual de munca a incetat in acea zi.

(3) In efectivele zilnice de salariati avute in vedere la calcularea numarului mediu anual de salariati se includ salariatii angajati pe durata nedeterminata, salariatii temporari care lucreaza in baza unui contract de punere la dispozitie incheiat intre intreprindere si un agent de munca temporara, pe durata acestui contract, proprietarii - directori, partenerii care desfasoara o activitate permanenta in intreprindere si care beneficiaza de avantaje financiare oferite de intreprindere.

(4) Salariatii cu program de lucru corespunzator unei fractiuni de norma vor fi inclusi in numarul mediu, proportional cu timpul de lucru prevazut in contractul individual de munca cu timp partial.

(5) La calcularea numarului mediu anual de salariati nu se vor avea in vedere salariatii al caror contract individual de munca este suspendat pentru perioada luata in calcul, conform prevederilor legale, si ucenicii si elevii sau studentii care urmeaza o forma de pregatire profesionala pe baza de contract de ucenicie sau de formare profesionala".

Astfel, daca cei 2 salariati cu timp partial au avut norma de 2 ore pe zi, impreuna vor avea un numar mediu de 0,5 salariati. Desigur, in bilant va trebui rotunjit acest numar si consideram ca in exemplul de fata acesta este 2 (1 salariat cu norma intreaga si 1 salariat prin rotunjirea celor 2 cu timp partial), prin rotunjire in plus.

de Mihaela Pascu

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
O.M.F.P. nr. 3.055/2009intocmire situatii financiarecod CAENbilantsalariati

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 04 Iulie 2012


Votati articolul "Reguli pentru intocmirea eficienta a situatiilor financiare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Inregistrare mijloc transport

Intrebare: O societate cu specific gospodarie comunala si salubritate achizitioneaza mijloace de transport pentru colectarea si transport deseu menajer. Avand in vedere specificul activitatii , acestea au fost incadrate la grupa de mf 2.1.24.2. Este corect?
Dar in contabilitate se inregistreaza pe ct 2133 sau 2131 ?

Raspuns: Da. Sunt bine incadrate in grupa 2.1.24.2. Masini, utilaje si instalatii de salubritate si...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 04 Iulie 2012 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 5 + 5 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii articol

Postat de: az*****
buna! sunt f nemultumita de legea contabilitatii in vigoare . eu sunt contabil autorizat si trebuie sa apelez la un expert contabil ,pentru semnarea bilanturilor.Majoritatea expertilor contabili sunt tineri fara experienta si le arat eu ce trebuie sa verifice si sa semneze. Nu stiu cit de relevanta este treaba asta/Mi-as dori sa semnez eu ce lucrez.Eu am o experienta de 40 ani numai in contabilitate. astept si parerea celorlalti colegi.
Data adaugarii: 10-Iul-2012


Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2021 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X