Pentru inchiderea exercitiului financiar, consideram necesar sa fie parcurse urmatoarele etape:
a) inregistrarea in evidenta contabila a tuturor operatiilor economice aferente exercitiului respectiv;
b) intocmirea unei balante preliminare ce cuprinde prelucrarea tuturor documentelor aferente exercitiului;
c) intocmirea in mod corect a inventarierii anuale a patrimoniului, conform O.M.F.P. nr. 2.861/2009 privind inventarierea, ocazie cu care avem in vedere in mod obligatoriu cel putin urmatoarele elemente:
- concilierea soldurilor cu clientii si furnizorii;
- determinarea stocului faptic de materii prime, materiale, obiecte de inventar, marfuri, mijloace fixe etc.;
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
- determinarea ajustarilor si provizioanelor pentru elementele ce sunt supuse unor deprecieri si ajustari temporare;
- determinarea si calculul de amortizare la luna decembrie, constituirea de amortizari suplimentare pentru mijloacele fixe supuse unei deprecieri ireversibile; efectuarea reevaluarii activelor imobilizate cand societatea doreste acest lucru;
- stabilirea unor imputatii, tratamentul ajustarii TVA cand se impune pentru eventuale lipsuri in gestiune;
d) inregistrarea in mod obligatoriu in evidenta contabila a rezultatului inventarierii, a lipsurilor sau plusurilor de inventar, astfel incat situatiile sa reflecte imaginea fidela a patrimoniului;
e) efectuarea operatiilor de evaluare a operatiilor exprimate in valuta, pentru elementele supuse reevaluarii;
f) calculul impozitului pe profit aferent exercitiului, inregistrarea in evidenta contabila;
g) analiza unor evenimente ulterioare datei bilantului;
h) analiza existentei activelor si datoriilor contingente;
i) analiza unor aspecte privind independenta exercitiilor, cum ar fi returul unor stocuri livrate in exercitiul la care se refereau situatiile financiare, iar returul se produce in primele luni ale exercitiului urmator, pana la depunerea situatiilor financiare;
j) intocmirea balantei de verificare finale;
k) intocmirea situatiilor financiare anuale si inaintarea lor spre aprobare, conform procedurilor legale.
O societate are inregistrat ca obiect principal de activitate un anumit cod CAEN. In exercitiul 2011, societatea desfasoara efectiv o alta activitate principala. Se necesita analiza caruia dintre codurile CAEN, cel principal, pentru care nu s-a desfasurat activitate sau cel pentru care s-a inregistrat efectiv activitate se va utiliza la completarea formularului 10 Bilant?
In aceeasi perioada, societatea a inregistrat un salariat cu norma intreaga si 2 salariati cu norma fractionata de 2 ore/zi. Cum se determina numarul mediu de salariati ce va fi prezentat in situatiile financiare?
Formularul situatiilor financiare pentru anul 2011, adoptat prin O.M.F.P. nr. 52/2012 privind depunerea situatiilor financiare, nu stabileste cu exactitate situatia aplicabila acestui fapt.
insa chiar in formatul formularului de Bilant cod 10, in partea de antet, este precizat codul activitatii preponderente. Astfel, noi consideram ca la codul CAEN se va completa numerotarea ce corespunde activitatii principale efectiv desfasurate.
In ceea ce priveste numarul mediu de salariati, consideram ca acesta se calculeaza conform art. 5 din Legea nr. 346/2004, dupa cum urmeaza:
"Art. 5. - (1) Numarul mediu de salariati corespunde numarului mediu de persoane angajate in intreprindere in cursul anului, determinat pe baza lunara.
(2) Numarul mediu de salariati reprezinta media aritmetica simpla rezultata din suma efectivelor zilnice de salariati din luna respectiva - inclusiv zilele de repaus saptamanal si sarbatorile legale -, impartita la numarul total de zile calendaristice. Pentru fiecare zi de repaus saptamanal sau sarbatoare legala se vor lua in calcul efectivele de salariati din ziua lucratoare precedenta, cu exceptia persoanelor al caror contract individual de munca a incetat in acea zi.
(3) In efectivele zilnice de salariati avute in vedere la calcularea numarului mediu anual de salariati se includ salariatii angajati pe durata nedeterminata, salariatii temporari care lucreaza in baza unui contract de punere la dispozitie incheiat intre intreprindere si un agent de munca temporara, pe durata acestui contract, proprietarii - directori, partenerii care desfasoara o activitate permanenta in intreprindere si care beneficiaza de avantaje financiare oferite de intreprindere.
(4) Salariatii cu program de lucru corespunzator unei fractiuni de norma vor fi inclusi in numarul mediu, proportional cu timpul de lucru prevazut in contractul individual de munca cu timp partial.
(5) La calcularea numarului mediu anual de salariati nu se vor avea in vedere salariatii al caror contract individual de munca este suspendat pentru perioada luata in calcul, conform prevederilor legale, si ucenicii si elevii sau studentii care urmeaza o forma de pregatire profesionala pe baza de contract de ucenicie sau de formare profesionala".
Astfel, daca cei 2 salariati cu timp partial au avut norma de 2 ore pe zi, impreuna vor avea un numar mediu de 0,5 salariati. Desigur, in bilant va trebui rotunjit acest numar si consideram ca in exemplul de fata acesta este 2 (1 salariat cu norma intreaga si 1 salariat prin rotunjirea celor 2 cu timp partial), prin rotunjire in plus.