Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Apartamentele nu vor mai putea fi vandute peste 2 luni fara certificat energetic

Data actualizarii: 13 Noiembrie 2009
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
certificat energetic

Parlamentul European va discuta in cadrul unei intalniri care va avea loc in luna decembrie a acestui an despre modificarea directivei ce impune obligativitatea certificarii energetice a cladirilor din ianuarie 2010, in sensul anularii oricarei tranzactii imobiliare care nu dispune de un astfel de document. Aceasta masura ar putea duce la un blocaj al pietei imobiliare secundare pe care se tranzactioneaza apartamente vechi.


Fondul locativ din Romania se situeaza pe locul 2 in Romania, dupa industrie, ca cel mai mare consumator de energie. Circa 40% din consumul termoenergetic al tarii vine din zona cladirilor. Daca problema energetica este partial rezolvata la cladirile noi, care la receptia lucrarilor sunt obligate sa prezinte un certificat de performanta energetica, situatia nu este la fel de roz in cazul blocurilor vechi.

Similar cu clasificarea energetica facuta in cazul electrocasnicelor, cladirile vor fi impartite in sapte categorii de la A la G, in care A reprezinta un consum de circa 160 de kwh/mp/an, iar G un consum de circa 5.000 kwh/mp/an.

„Majoritatea blocurilor vechi din Romania se clasifica in acest moment intre C si D si sunt aduse prin reabilitare termica in zona B sau A. Certificarea energetica nu schimba valoarea imobilului, ci informeaza proprietarul sau cumparatorul despre performanta energetica a locuintei. Obiectivul la nivel european este realizarea unei economii de energeie de 9% in urmatorii 9 ani“, a declarat Emilia-Cerna Mladin, presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC).

Vom avea cladiri portocalii si rosii

Aplicarea acestei norme legislative va duce, in opinia dezvoltatorilor imobiliari, la o declasificare a locuintelor vechi, care conduce automat la o scadere a preturilor pentru imobilele ce fac parte dintr-o clasa energetica inferioara.

„Aceste cladiri vor fi gaura neagra a Romaniei. Ne vom trezi cu niste timbre portocalii si rosii a caror vizualizare va ameninta cererea de apartamente vechi, deoarece vom vedea cat de nasoale sunt aceste locuinte. Asta va duce la o scadere a preturilor, pentru ca oamenii isi vor da seama ca sunt niste harburi“, a mentionat Dan Ioan Popp, presedintele Impact.

In momentul in care nu se vor mai tranzactiona locuintele din clasele energetice inferioare, ponderea locuintelor noi cumparate prin programul „Prima Casa“ va deveni majoritara, considera Popp. Explicatia vine din faptul ca peste 70% din tranzactiile actuale se bazeaza pe vanzarea unui imobil vechi. Potrivit acestuia, peste 40% din fondul locativ din Romania cuprinde locuinte trecute de 50 de ani.

Costul unui certificat, similar cu cel al cadastrului

Realizarea unui certificat energetic dureaza circa 3 zile, daca auditorul are la dispozitie cartea tehnica a imobilului. La realizarea auditului se ia in calcul o cladire de referinta care indeplineste standardele energetice si la final se da o nota.

„Costul unui certificat difera in functie de suprafata imobilului. Daca pentru un depozit costul este de circa 0,1-0,2 euro/mp, la o casa de 100 mp costul este similar cu cel al cadastrului“, a explicat presedintele AAEC.


In prezent, la nivel national, sunt certificati 700 de auditori energetici, mult prea putin fata de ritmul de tranzactionare de pe piata, insa, potrivit Emiliei Mladin, pot fi formati cate 700 de auditori anual.
Sursa: Capital

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.








Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X