email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Top 10 aberatii legislative in Romania ultimilor 20 de ani

romaniatop

Romania a ajuns in prezent sa aiba unul din cele mai putin prietenoase medii de afaceri din Uniunea Europeana. Sute de legi proaste au pavat drumul spre capitalism, iar cetatenii simpli, dar si oamenii de afaceri au ajuns adesea la capatul rabdarii in fata solutiilor unei justitii si corupta, si aservita politic.

In cei 20 de ani de tranzitie, aparatul administrativ s-a extins ca o caracatita. Iar odata cu aparitia unei agentii de stat, au aparut si taxe pe care aceasta le percepe de la firme si persoane fizice. Bilantul: peste 300 de taxe parafiscale si sute de agentii de stat care intretin 1,2 milioane de birocrati. In multe cazuri, aceste institutii nu-si fac treaba pentru care au fost create. Poate cel mai graitor este exemplul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) in scandalul Fondului National de Investitii (FNI): institutia a tolerat greseli care au permis cea mai mare frauda financiara din Romania.

Vina pentru birocratizarea excesiva nu apartine doar executivului si legislativului. Ci si justitiei, care a tolerat reglementarile proaste si prea numeroase. Efectele: regimul proprietatilor n-a fost clarificat nici acum, aceeasi speta este solutionata diferit de la o instanta la alta, iar in multe cazuri, justitiabilii sunt nevoiti sa se adreseze Curtii Drepturilor Omului de la Strasbourg.

10. Taxa de trecerea a frontierei

Intre noiembrie 1993 si decembrie 1994, romanii au fost obligati sa plateasca o taxa de trecere a frontierei de fiecare data cand ieseau din tara.

9. Legi comuniste in capitalism: amenda pentru taiatul vacii

In iunie 1992, Torcica Ion a fost amendat de fiscul din judetul Dambovita din cauza ca a taiat un vitel in curte. Vitelul nu era nici furat, nici nu urma sa fie vandut la negru. Deci, unde e greseala?

8. Nu-ti poti vinde casa daca ai amenda de circulatie

In 2007, Guvernul a modificat prin ordonanta Codul Fiscal. Un articol aparent inofensiv poate deveni o grava incalcare a dreptului de proprietate. Cetatenilor li se interzice sa vanda imobile daca au amenzi sau impozite neplatite.

7. Abuzuri: cand mascatii te dau afara din imobilul proaspat retrocedat

Un caz incredibil: unor cetateni romano-brazilieni li se retrocedeaza o vila in Primaverii. Credeti ca pot sa se mute si sa traiasca in ea? Sau sa o vanda? Nimic mai gresit! Daca pe imobil au pus ochii sefii Serviciului Roman de Informatii, risti sa te trezesti in miez de noapte cu mascatii care te dau afara din casa pe care ai acte. Intreaga poveste se gaseste intr-o decizie a Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) impotriva statului roman.

6. Cetateanul, la mana serviciilor

Un cetatean din Barlad a cerut ca timpul petrecut in inchisoare, pe motive politice, pe vremea comunismului, sa-i fie recunoscut ca vechime in munca, dupa cum prevedea o lege din 1990. Statul a depus in justitie un document din care reiesea ca respectivul a fost legionar, pentru ca, ani buni mai tarziu, sa recunoasca greseala: a fost o coincidenta de nume!

5. Apartamente la doua salarii medii

Intarzieri, amanari, modificari. Nici la 20 de ani de la Revolutie, regimul proprietatilor confiscate de comunisti n-a fost clarificat. Intreg demersul a pornit cu stangul, in conditiile in care chiriasii au fost dintotdeauna favorizati fata de proprietarii deposedati. In 1992, apartamentele construite de stat s-au vandut pe doua salarii medii.

4. Taxa radio TV la firme

In 2003, guvernul a hotarat ca nu doar persoanele fizice, ci si firmele trebuie sa plateasca o taxa pentru serviciul public de televiziune si radiodifuziune. Decizia aberanta a fost anulata abia anul acesta, la Curtea Constitutionala.

3. Gaurile legislative care au permis fraudele de la SAFI si FNI

Romania se poate lauda in prezent cu una dintre cele mai slab dezvoltate piete de capital  din Uniunea Europeana, iar scandalurile SAFI si FNI au avut un rol important in daramarea increderii in piata de capital. Nici acum, Romania n-a reusit sa ajunga la acelasi numar de investitori pe piata de capital pe care-l avea inainte de scandaluri.

2. Achizitiile publice: sursa de imbogatire pentru apropiatii puterii

Romsilva, institutie de stat, cumpara ace de cravata cu 5 milioane de lei bucata in 2004. Pretul este de 200 de ori mai mare decat cel real. Insa magistratii decid ca achizitia a fost legala. Motivul: portitele din legea achizitiilor publice.

1. Nu ne vindem tara!

Dreptul strainilor de a detine terenuri si proprietati imobiliare in Romania nu a existat, practic, pana in 2007 - odata cu aderarea la Uniunea Europeana. Unii politicieni, activi si azi, au vrut sa extinda restrictiile si la firmele cu actionari straini.
Sursa: Capital

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
romaniatop


Data aparitiei: 16 Noiembrie 2009

Votati articolul "Top 10 aberatii legislative in Romania ultimilor 20 de ani":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X