Obiectul si scopul contabilitatii de gestiune il reprezinta calcularea costului produselor sau serviciilor realizate in vederea determinarii rezultatelor analitice prin compararea costurilor cu preturile sau tarifele practicate in scopul obtinerii de profit.
Spre deosebire de contabilitatea financiara care reprezinta modalitatea de masurare, evaluare, cunoastere, gestiune si control a activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, precum si a rezultatelor obtinute din activitatea desfasurata, contabilitatea de gestiune este utila in stabilirea cauzelor de generare a profitului sau de inregistrare a pierderii. O contabilitate de gestiune bine organizata va va ajuta sa analizati costurile si rezultatele activitatii desfasurate astfel incat sa luati masuri eficiente de crestere a profitabilitatii activitatii firmei pe care o reprezentati.
Din punct de vedere fiscal, contabilitatea de gestiune are rolul de a identifica si de a justifica necesitatea efectuarii cheltuielilor aferente veniturilor inregistrate in contabilitatea financiara, astfel incat acestea sa fie incadrate la cheltuieli deductibile din punct de vedere fiscal la determinarea profitului impozabil.
In functie de specificul activitatii desfasurate (productie, comert, prestari de servicii, etc.), contabilitatea de gestiune asigura:
-
inregistrarea operatiilor privind colectarea si repartizarea cheltuielilor pe destinatii, pe activitati, sectii, faze de fabricatie, centre de costuri, centre de profit;
-
calculul costului de achizitie, de productie, de prelucrare al bunurilor intrate sau obtinute, al lucrarilor executate, al serviciilor prestate, al productiei in curs de executie, al imobilizarilor in curs etc.
Contabilitatea de gestiune furnizeaza urmatoarele informatii necesare elaborarii de rapoarte si analize interne utilizate de managementul firmei in luarea deciziilor pentru gestionarea eficienta a patrimoniului:
-informatii legate de costul bunurilor, lucrarilor, serviciilor, pentru firmele care desfasoara activitati de productie, prestari de servicii;
-informatii legate de costul bunurilor vandute pentru firmele care desfasoara activitate de comert;
-informatii care stau la baza bugetarii si controlului activitatii de exploatare;
-informatii necesare analizelor financiare in vederea fundamentarii deciziilor manageriale privind conducerea activitatii interne;

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
-diverse informatii impuse de realizarea unui management performant.
Cerintele de prezentare si analiza a informatiilor oferite de contabilitatea de gestiune nu sunt impuse sau limitat prin lege, deci aveti posibilitatea sa va organizati in functie de necesitati astfel incat, la orice actiune de verificare fiscala, sa convingeti organul de inspectie ca rezultatul contabil si fiscal al firmei dvs. este determinat corect.
Contabilitatea interna de gestiune este un mijloc suplimentar de control pentru organul fiscal, dar si de autocontrol al calculatiei costurilor de productie de catre managerul firmei.