email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiect de lege: impozitarea averilor de peste 500.000 de euro

impozitavere

 

Deputatul PSD Mugurel Surupaceanu a depus la Biroul Permanent al Camerei o propunere legislativa pentru instituirea din 2010 a impozitului anual de 0,5% asupra valorii nete a averii persoanelor fizice care depaseste pragul de 500.000 euro.

Prin aceasta initiativa legislativa, deputatul PSD Mugurel Surupaceanu propune ca impozitului anual asupra averii persoanelor fizice sa fie calculat in functie de patrimoniul detinut de persoana fizica sau familie, inclusiv cel apartinand copiilor minori.

Impozit de 0,5%

Astfel, propunerea de lege prevede ca impozitul anual pe avere sa fie in cuantum de 0,5% pentru valoarea averii nete detinute care depaseste pragul de 500.000 euro in echivalent lei la cursul BNR la data de 31 decembrie a fiecarui an fiscal de referinta (dupa deducerea unor sume – conform metodologiei ce va fi prevazuta in normele de aplicare).

Proiectul de lege mai prevede ca persoanele fizice rezidente sa plateasca impozit anual pe avere pentru patrimoniul net detinut in tara si in strainatate, iar cele nerezidente sa plateasca pentru patrimoniul net detinut in Romania, cu conditia respectarii conventiilor internationale pentru evitarea dublei impuneri.

Pana la data de 30 iunie 2010, persoanele fizice vizate de prevederile acestei initiative legislative vor depune declaratia privind impozitul anual asupra averii existente la data de 31 decembrie 2009, la organul fiscal din aria domiciliului fiscal, se mai precizeaza in proiectul de lege.

Se ia in calcul si averea sotiei

Acesta mai prevede ca, la stabilirea valorii patrimoniului pentru care se datoreaza impozit anual asupra averii, se vor avea in vedere atat elemente de activ  cat si cele de pasiv, initiativa legislativa propunand si o serie de exonerari si deduceri.

Sunt impozabile in sensul vizat de propunerea legislativa: ansamblul bunurilor imobiliare si mobiliare, drepturile banesti si valorile apartinand contribuabilului persoana fizica, sotului/sotiei, precum si copiilor minori in cazul in care sunt administratorii legali ai bunurilor acestora.

In expunerea de motive a propunerii legislative se precizeaza ca exista state europene care au introdus, in cadrul regimurilor lor fiscale, un impozit asupra averii persoanelor fizice, astfel: Franta a introdus impozitul de solidaritate pe avere, cu un prag de 790.000 euro si cu rate de 0,55% - 1,80%; Norvegia a introdus impozitul pe avere, cu rate de 0,9% - 1,1%; Elvetia a introdus impozitul pe avere de maximum 1% din activele nete, prelevat de cantoane si localitati, acesta fiind cel mai vechi impozit.

Totodata, in expunerea de motive se arata ca si alte state au introdus un astfel de impozit, cum ar fi Italia, Austria, Irlanda, Danemarca, Germania, Olanda, Luxemburg, Finlanda, Suedia si Spania, care au ales sa aplice un alt tip de impozit, pe veniturile generate de elementele de patrimoniu.

Initiatorul recunoaste ca e greu sa treaca legea

Contactat de Mediafax, deputatul PSD Mugurel Surupaceanu a precizat ca a fost deja atacat si se asteapta sa fie atacat in continuare de catre toti cei vizati de acest proiect de lege sau care au ceva de ascuns. El a aratat ca proiectul de lege pe care l-a elaborat include un principiu fundamental, cel al transperantei totale a averilor, dat de faptul ca, in lege, se prevede obligativitatea completarii, de catre toata lumea, a declaratiilor de avere.

Intrebat ce sanse crede ca are proiectul sau de lege, Surupaceanu a spus ca va fi foarte greu sa treaca de Parlament, dar a subliniat ca acest lucru depinde in mare masura de ce va face presa, respectiv de presiunea mediatica pe care ar putea sa o exercite in favoarea acestui proiect.

SURSA:Mediafax

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozitavere


Data aparitiei: 14 Ianuarie 2010

Votati articolul "Proiect de lege: impozitarea averilor de peste 500.000 de euro":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X