Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Ciolacu: 'Suntem abia la inceputul unei reforme mai ample'. Guvernul si-a angajat raspunderea in Parlament pe masurile fiscale

Data actualizarii: 27 Septembrie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ciolacu: 'Suntem abia la inceputul unei reforme mai ample'. Guvernul si-a angajat raspunderea in Parlament pe masurile fiscale
masuri fiscalemodificari fiscale 2024reforma fiscala

Guvernul a publicat versiunea finala a pachetului de masuri fiscale si bugetare pentru care si-a asumat raspunderea in Parlament. Premierul a declarat ca suntem „abia la inceputul unei reforme mai ample care inseamna o reasezare a statului pe baze mai echitabile”. 

Premierul sustine cu tarie ca aceste masuri nu vor face altceva decat sa stimuleze dezvoltarea tarii, in timp ce specialistii avertizeaza cu privire la riscul de a ingropa economia romaneasca

Masuri fiscale: Guvernul si-a angajat raspunderea in Parlament 

Ultimele schimbari includ introducerea unor impozite speciale pentru proprietarii de locuinte evaluate la peste 500.000 de euro si pentru posesorii de masini cu o valoare de peste 75.000 de euro. 

De asemenea, noul proiect prevede noi accize la produsele din tutun."Alcoolul, tutunul, bauturile cu zahar si, ulterior, jocurile de noroc, trebuie taxate mai mult", spune premierul.

In cursul zilei de ieri au fost propuse mai multe amendamente, iar unele prevederi au suferit modificari. De exemplu, cota impozitului pe cifra de afaceri a bancilor a fost dublata, ajungand la 2%. 

"Prin exceptie de la art. 18^1, institutiile de credit - persoane juridice romane si sucursalele din Romania ale institutiilor de credit - persoane juridice straine datoreaza suplimentar impozitului pe profit un impozit pe cifra de afaceri calculat prin aplicarea asupra cifrei de afaceri a urmatoarelor cote de impozitare:
a) 2%, pentru perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2025 inclusiv;
b) 1%, incepand cu data de 1 ianuarie 2026."

De asemenea, exista si un impozit suplimentar pentru persoanele juridice care desfasoara activitati in sectoarele petrol si gaze naturale. Astfel, se introduce o taxa de 0,5% pe cifra de afaceri pentru tot sectorul de petrol si gaze. 

Alte masuri prevazute de proiectul de lege pe care si l-a asumat Guvernul Ciolacu: persoanele care nu pot justifica averile pe care le au vor plati un impozit de 70%, se elimina scutirea de impozit pentru constructii, agricultura si industria alimentara, vor exista contributii sociale mai mari pentru activitatile independente, se va plati contributia la sanatate (CASS) pentru bonurile de masa, firmele nu vor mai putea fi dizolvate daca au datorii la stat.

Declaratii Marcel Ciolacu: 'suntem abia la inceputul unei reforme mai ample'

"Vin astazi in fata dumneavoastra pentru a angaja raspunderea Guvernului pe care il conduc pe un pachet de masuri care sa reduca risipa bugetara si sa puna punct modului in care cei puternici si cu foarte multi bani se credeau de neatins.

Va spun cu toata responsabilitatea, de astazi s-a terminat cu dubla masura, s-a terminat cu privilegiile la stat, cu exceptiile peste exceptii din mediul privat si, mai ales, s-a terminat cu banii facuti usor din evaziune fiscala.

La fel ca toti romanii, si eu m-am saturat de ipocrizie. M-am saturat sa aud ca, daca nu ai privilegii, daca nu esti sef la stat, atunci nu mai poti munci. Sau daca nu ai ajutoare de stat, subventii sau facilitati fiscale, atunci dai faliment sau ai voie sa incalci legea.

M-am saturat sa vad ca unii isi incaseaza luna de luna salariul fara sa aiba vreo performanta, in vreme ce altii trebuie sa munceasca pe rupte pentru acel salariu.

M-am saturat sa vad cum unii isi pot plati corect toate taxele, contributiile si impozitele, iar altii urla ca din gura de sarpe ca nu se poate sa fii corect.

Trebuie sa intelegem cu totii ca asa cum a fost pana acum statul roman nu poate merge mai departe.
Nu mai putem sa ne mintim unii pe altii.
Trebuie sa punem tot sistemul pe baze corecte si echitabile pentru toti, cei care muncesc, indiferent unde muncesc, la stat sau la privat.

Masurile cu care vin astazi in fata Parlamentului au fost dezbatute indelung, nu sunt o simpla reactie la nevoile de acum ale statului. In ultimele luni am avut dialog public consistent si ne-am intalnit cu toti cei care au avut ceva de spus pe aceasta tema.

Astazi imi asum raspunderea pentru un set de masuri, dar suntem abia la inceputul unei reforme mai ample, care inseamna de fapt o reasezare a statului pe baze mult mai corecte si mai echitabile. Este un efort national a Romaniei din 2023 pentru a avea o economie mai puternica si a trai mai bine si in 2025 si in 2030. (...)"

Modificari fiscale. Ciolacu: 'vom demara un proces de simplificare a legilor tarii'

"In urmatoarele saptamani vom demara un proces de simplificare a legilor tarii, astfel incat toate eforturile facute de romanii care muncesc, de sectorul privat si de statul roman sa poata fi valorificate la justa valoare si asteptare a tuturor romanilor.

Echilibrarea sistemului fiscal si legi mai bune inseamna apropierea de ceea ce numeam acum cativa ani - o tara de afara. Dar aceste obiective nu pot fi atinse fara organizare, fara simplificare sau fara un buget al statului care sa ii ajute pe romani sa treaca cu bine peste crizele cu care ne confruntam si noi dar si celelalte state din Europa si din restul lumii.

Nu sunt adeptul modificarilor fiscale atunci cand nu este cazul. Nu am sustinut niciodata masuri luate peste noapte, fara nicio analiza. Nu cred in varianta inventarii de noi biruri pentru mediul de afaceri corect care isi achita impozitele si taxele la stat. Cred insa ca masuri dure trebuie luate acolo unde exista frauda, unde exista evaziune, unde exista risipa in cheltuielile statului. Cred ca singura cale prin care aceasta tara se poate dezvolta este un parteneriat cinstit si real intre Guvern si mediul de afaceri.

In ultimele luni de zile foarte multe persoane mi-au sugerat ca nu este acum momentul sa luam aceste masuri, inaintea unui an electoral fara precedent cu patru runde de alegeri, ca ar fi mai bine sa ascundem problemele sub pres si sa amanam toate aceste masuri dupa alegeri, cand romanii nu mai pot sanctiona prin vot pe nimeni. A nu face nimic pentru ca vin alegerile si nu trebuie deranjat nimeni, nici macar cei incorecti, nu este o optiune pentru mine si Guvernul Romaniei. A nu face nimic si doar a da din gura din opozitie dupa ce ai nenorocit bugetul Romaniei iarasi nu poate fi o optiune. Eu nu pot si nu vreau sa las o tara fara optiuni. De aceeea nu am adoptat varianta comoda in care sa nu fac nimic. Nu pot sa vin in fata dumneavoastra si sa va mint, asa cum ati fost mintiti in alegerile din 2009, cand vi s-a promis raiul pe pamant si apoi v-au fost taiate salariile si pensiile.

Cred ca masurile trebuie luate atunci cand sunt necesare, chiar daca ele nu sunt pe placul unora. Astazi se va incheia o etapa in istoria Romaniei, astazi se termina cu smecheria. Astazi Guvernul pe care il conduc isi asuma raspunderea tocmai pentru ca Romania nu isi mai poate permite sa se bazeze doar pe munca celor cinstiti, a celor care isi platesc corect taxele si impozitele la stat, iar pe ceilalti sa nu ii deranjeze nimeni. Romania nu isi poate permite ca doar cei cu salarii mici sa plateasca corect taxele, iar cei cu venituri mari sa le tot optimizeze.

De astazi, toata lumea va plati in functie de cat castiga. Nu poti sa fii milionar dar sa platesti taxele la echivalentul salariului minim pe economiei. Nu poti obtine profituri excesive, dar in tara in care le-ai obtinut sa nu platesti nimic. La fel cum nu se poate ca simpla prezenta la serviciu sa iti dea dreptul automat la sporuri de zeci de mii de lei fara nicio performanta. Din acest motiv Guvernul pe care il conduc isi asuma si raspunderea pe masurile de reducere a risipei bugetare. Nu este corect ca statul roman sa se lafaie cu cheltuieli care cresc de la an la an, rezultatul fiind doar un act administrativ total ineficient si fara legatura cu nevoile reale ale cetatenilor. Vin in fata dumneavoastra cu cea mai ambitioasa reforma a aparatului bugetar de dupa revolutie, o reforma promisa de atatea ori, de care Romania nu mai poate scapa si, culmea, o va face un premier social-democrat.

In ultimii zece ani, cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut de 160 de ori… de 2,6 ori, insa performanta si eficienta actului public nu. Prin legea prezentata astazi va fi mai multa cumpatare pentru angajatii cu salarii mari. Angajatii cu salarii mici vor primi in continuare vouchere si alte masuri de sustinere a veniturilor. Vor fi mai putini sefi. Se vor desfiinta mii de posturi de sefi, cu toata salba de consilieri, soferi si secretare. Vor disparea si un sfert din functiile de secretari de stat, vicepresedinti si celelalte functii de demnitate publica asimilate acestora. In plus, vom implementa un plan de reducere a risipei, atat pentru administratia centrala, cat si cea locala, companii de stat si institutii autonome. Vor fi limitate cheltuielile cu achizitiile si vor fi controale mult mai stricte pentru depasirea acestor limite. Indemnizatiile vor fi plafonate, iar acordarea acestora se va face doar in functie de performanta. Vom comasa si descentraliza o serie de institutii, pentru a reduce cu cel putin 15% cheltuielile de functionare si cele cu materiale si servicii.
Legea prevede masuri clare pentru reducerea fraudei si a evaziunii fiscale."

Ciolacu: 'Vom creste masiv amenzile si vom confisca pe scara larga bunurile provenite din evaziune'

In continuare, acesta a mai declarat ca "Romania are o evaziune fiscala de 10% din PIB, 160 de miliarde lei, 32 miliarde euro.
Vom creste masiv amenzile si vom confisca pe scara larga bunurile provenite din evaziune. Vom impozita cu 70% tot ce inseamna avere ilicita. Insa asta nu inseamna taxarea banilor la nunta sau la botez. Cu 70% va fi taxat cel care nu si-a platit corect taxele si impozitele, cel care a facut evaziune.

Romania nu isi mai permite facilitati si privilegii de 75 miliarde lei si o evaziune fiscala de 160 miliarde lei. Adunate, inseamna 15% din PIB-ul Romaniei, exact cat ne-ar trebui cat sa ajungem la media europeana la venituri.
Astazi avem printre cele mai mici taxe si impozite din Europa pe capital, dar incasam cel mai putin TVA. Practic, mai mult de o treime nu incasam. La impozitul pe profit incasam doar un sfert din ce ar trebui. Iar la impozitul pe venit doar 80%.

In ultimii ani s-au dat facilitati fiscale imense pentru firme si diverse categorii de angajati. Logic ar fi trebuit ca si veniturile statului sa creasca, dar au stagnat, suntem la 27% din PIB. Bugetul Romaniei astazi se bazeaza pe taxele platite de salariati pe consumul acestora si pe investitiile publice.

Interesul suprem al Romaniei este sa adere la OCDE, pentru ca asta inseamna investitii de miliarde de euro in tara noastra. Daca nu vom face acum nimic, ar insemna sa oprim dezvoltarea Romaniei si finantarile pentru constructia de autostrazi, scoli si spitale.

Am vazut interpretari ca deciziile aduc austeritate. Austeritatea a fost in 2010 cand s-au taiat salarii si pensii si s-a majorat TVA de la 19% la 24%. Acest Guvern nu creste TVA-ul general, pastreaza TVA de 9% pentru alimente si medicamente, pastreaza TVA de 5% la lemne de foc, energie si gaze.

Una dintre masuri este cresterea salariului minim cu 10%, iar in constructii cu 12,5%.
Toti trebuie sa platim corect si echitabil taxele aici, in Romania.

Taxam suplimentar profitul bancilor si venim cu o noua abordare in cazul companiilor mari, care vor plati un impozit de minim 1% pe cifra de afaceri. Este o masura de echitate pe care o propun de 2 ani. Marile companii sa plateasca macar la nivelul minim al unei companii romanesti. Avem grija ca investitiile acestor mari firme sa fie protejate, fiind eliminate din calcului acestui impozit."

"Masurile fiscale propuse nu vor distruge nimic, din contra, vor stimula dezvoltarea Romaniei", explica premierul

"Asiguram echitatea fiscala intre contribuabili prin eliminarea graduala a exceptiilor si privilegiilor fiscale. Masurile fiscale propuse nu vor distruge nimic, din contra, vor stimula dezvoltarea Romaniei.
Oamenii obisnuiti nu vor plati niciun fel de taxe in plus.

Vor fi supraimpozitate profitul excesiv, luxul si viciile. Cine are proprietati scumpe de peste 500.000 de euro, iahturi ori masini scumpe, este normal sa plateasca mai mult.

Alcoolul, tutunul, bauturile cu zahar si, ulterior, jocurile de noroc, trebuie taxate mai mult, pentru ca efectele lor devin probleme majore de sanatate publica.

Stiu ca romanii de buna credinta se intreaba ce se va intampla cu taxele si impozitele lor, daca acesti bani vor fi bine cheltuiti sau vor ajunge printr-un portbagaj. Transmit pentru cei in serviciul public: aceasta guvernare este despre reforme si economie. Cei care vor sa foloseasca functia publica sau politica pentru beneficii personale nu vor fi tolerati."

Vezi Legea privind masuri fiscale cu amendamente din 26 septembrie 2023 >>

VIDEO modificari fiscale 2024: Declaratiile lui Marcel Ciolacu






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X