Pe durata inspectiei fiscale, firmele au de indeplinit anumite obligatii impuse prin lege, insa este extrem de important sa isi cunoasca si drepturile pentru a putea combate eventualele abuzuri ale inspectorilor.
Citeste mai jos ce drepturi si obligatii are o firma pe durata unei inspectii fiscale.
Desfasurarea inspectiei fiscale: drepturile firmei
Pe timpul desfasurarii inspectiei fiscale, contribuabilul/platitorul are urmatoarele DREPTURI:
1. Dreptul de a fi instiintat despre actiunea de inspectie fiscala. Inaintea desfasurarii inspectiei fiscale, contribuabilul/platitorul va fi instiintat despre aceasta actiune printr-un Aviz de inspectie fiscala, care va fi transmis, in scris, de organul fiscal.
2. Dreptul de a fi verificat numai pentru impozitele, taxele si con tributiile sociale aflate in cadrul termenului de prescriptie. Organul de inspectie fiscala poate verifica situatia contribua bilului/pla titorului in cadrul termenului de prescriptie. Termenul de prescriptie a dreptului organului fiscal de a stabili obligatii fiscale este de 5 ani, cu exceptia cazului cand legea dispune altfel si incepe sa curga de la data de 1 iulie a anului urmator celui pentru care se datoreaza obligatia fiscala, daca legea nu dispune altfel.
3. Dreptul de a solicita amanarea inceperii inspectiei fiscale. Contribuabilul/platitorul poate solicita o singura data amanarea datei de incepere a inspectiei fiscale. In acest caz se va comunica contribuabilului/platitorului data la care a fost reprogramata inspectia fiscala.
4. Dreptul de a fi verificat o singura data pentru fiecare impozit, taxa sau contributie sociala si pentru fiecare perioada supusa verificarii/impozitarii. Inspectia fiscala se efectueaza o singura data pentru fiecare impozit, taxa sau contributie sociala. Totusi, conducatorul organului de inspectie fiscala poate decide reve ri ficarea unor tipuri de obligatii fiscale pentru o anumita perioada im pozabila, ca urmare a aparitiei unor date suplimentare necu noscute organului de inspectie fiscala la data efectuarii inspectiei fiscale, care influenteaza rezultatele acesteia. In acest caz nu se emite si nu se comunica Aviz de inspectie fiscala, ci Decizie de reverificare.
5. Dreptul de a solicita legitimarea organelor de inspectie fiscala. La inceperea inspectiei fiscale, organul de inspectie fiscala este obligat sa prezinte contribuabilului/platitorului legitimatia de inspectie fiscala si ordinul de serviciu semnat de conducatorul activitatii de inspectie fiscala. Inceperea inspectiei fiscale trebuie consemnata in Registrul unic de control.
6. Dreptul de a fi protejat pe linia secretului fiscal. Informatiile pe care le furnizeaza contribuabilul/platitorul organelor de inspectie fiscala, precum si cele pe care acestea le obtin pe timpul desfasurarii inspectiei fiscale sunt protejate pe linia secretului fiscal. In categoria informatiilor de natura celor considerate a fi secret fiscal intra datele referitoare la identitatea contribua bililor/platitorilor, natura si cuantumul obligatiilor fiscale, natura, sursa si suma veniturilor debitorului, plati, conturi, incasari, deduceri, credite, datorii, valoarea patrimoniului net sau orice fel de informatii obtinute din declaratii ori din documente prezentate de catre contribuabil sau orice alte informatii cunoscute de orga nul fiscal ca urmare a exercitarii atributiilor de serviciu. In acest sens, functionarii publici din cadrul organului fiscal, inclusiv persoanele care nu mai detin aceasta calitate, sunt obligati sa pastreze secretul asupra informatiilor pe care le detin ca urmare a exercitarii activitatii.
7. Dreptul de a primi dovada scrisa in cazul retinerii unor do cu mente de catre organele de inspectie fiscala. In cazul in care, in timpul desfasurarii inspectiei fiscale, vi se retin, in scopul prote jarii, documente, acte, inscrisuri, registre si documente financiar-contabile sau orice element material care face dovada stabilirii, inregistrarii si achitarii obligatiilor fiscale de catre dumne a voastra, organul de inspectie fiscala trebuie sa intocmeasca un act in care sunt specificate toate elementele necesare individua lizarii probei sau dovezii respective, precum si mentiunea ca aceasta a fost retinuta, potrivit dispozitiilor legale, de catre organul fiscal. Daca au fost retinute inscrisuri si alte documente, in original, acestea vor fi inapoiate, organul de inspectie fiscala retinand numai copii ale inscrisurilor relevante din punct de vedere fiscal.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
8. Dreptul de a cunoaste rezultatele inspectiei fiscale. La in cheierea inspectiei fiscale, organul fiscal va purta o discutie finala cu contribuabilul/platitorul asupra constatarilor si consecintelor lor fiscale. Data, ora, locul si problematica discutiei vor fi comunicate in timp. Contribuabilul/platitorul are dreptul sa prezinte in scris punctul de vedere cu privire la constatari.
Daca in urma inspectiei fiscale se modifica baza de impunere a obligatiilor bugetare supuse inspectiei fiscale, contribuabi lului/pla titorului i se va comunica Decizia de impunere privind obligatiile fiscale. De asemenea, in cazul in care nu se modifica baza de impunere aferenta impozitelor, taxelor, contributiilor sociale si altor sume datorate bugetului general consolidat, supuse inspectiei fiscale, acest fapt va fi comunicat in scris contribuabilului/platitorului.
9. Dreptul de a contesta decizia de impunere emisa in urma inspectiei fiscale. In cazul in care contribuabilul/platitorul este lezat de rezultatul inspectiei fiscale, acesta are dreptul sa conteste actul administrativ fiscal. Decizia emisa in solutionarea con testatiei este definitiva in sistemul cailor administrative de atac si este obligatorie pentru organul fiscal emitent al actelor ad ministrative fiscale contestate. Decizia emisa in solutionarea contestatiilor impreuna cu actele administrative fiscale la care se refera pot fi atacate de catre contestator sau de catre persoanele introduse in procedura de solutionare a contestatiei, la instanta judecatoreasca de contencios administrativ competenta, in conditiile legii.
10. Dreptul ca activitatea sa fie cat mai putin afectata pe timpul desfasurarii inspectiei fiscale. Inspectia fiscala se efectueaza in asa fel incat sa afecteze cat mai putin activitatea curenta a contribuabilului/platitorului si sa utilizeze eficient timpul stabilit pentru efectuarea inspectiei fiscale.
11. Dreptul de a fi informat. Pe parcursul desfasurarii inspectiei fiscale, contribuabilul/platitorul va fi informat asupra constata rilor rezultate din inspectia fiscala.
12. Dreptul de a fi primul solicitat pentru a furniza informatii. Organul de inspectie fiscala va solicita informatiile necesare pentru determinarea starii de fapt fiscale intai contribua bi lului/pla titorului verificat sau de la alta persoana imputernicita de acesta. Daca pe timpul desfasurarii inspectiei fiscale starea de fapt fiscala nu a fost clarificata de catre contribuabil/platitor, organul de inspectie fiscala poate solicita informatii si altor persoane. Informatiile furnizate de aceste persoane vor fi luate in considerare numai in masura in care sunt confirmate si de alte mijloace de proba.
13. Dreptul de a refuza furnizarea de informatii. Sotul/sotia si rudele ori afinii contribuabilului/platitorului pana la gradul al treilea inclusiv pot refuza furnizarea de informatii, efectuarea de expertize, precum si prezentarea unor inscrisuri. De asemenea, preotii, avocatii, notarii publici, consultantii fiscali, executorii judecatoresti, auditorii, expertii contabili, medicii si psihote ra peutii pot refuza sa furnizeze informatii cu privire la datele de care au luat cunostinta in exercitarea activitatilor. Aceste persoane nu pot refuza furnizarea informatiilor cu privire la indeplinirea obligatiilor prevazute de legislatia fiscala in sarcina lor. Totusi, cu exceptia preotilor, persoanele mentionate pot furniza informatii, cu acordul persoanei despre care au fost solicitate informatiile.
14. Dreptul de a beneficia de asistenta de specialitate. Pe toata durata exercitarii inspectiei fiscale, contribuabilul/platitorul are dreptul la asistenta de specialitate sau juridica.
Desfasurarea inspectiei fiscale: obligatiile firmei
Pe timpul desfasurarii inspectiei fiscale, contribuabilul/platitorul are urmatoarele OBLIGATII:
1. Obligatia de a permite accesul organului de inspectie fiscala in incintele contribuabilului/platitorului. Indiferent de locul unde se desfasoara inspectia fiscala, organul de inspectie fiscala are dreptul sa inspecteze orice incinta de afaceri ale contribuabilului/platitorului sau orice alte incinte ori locuri in care exista bunuri impozabile sau se desfasoara activitati produ catoare de venituri, in prezenta contribuabilului/platitorului ori a unei persoane desemnate de catre acesta. Aceasta obligatie revine, de regula, in timpul programului normal de lucru al contribua bilului/platitorului.
Cu acordul contribuabilului/platitorului si cu aprobarea condu catorului organului de inspectie fiscala, inspectia fiscala se poate desfasura si in afara programului de lucru.
2. Obligatia de a asigura un spatiu adecvat si logistica necesara desfasurarii inspectiei fiscale. Inspectia fiscala se desfasoara, de regula, in spatiile de lucru ale contribuabilului/platitorului si, prin urmare, trebuie pus la dispozitia organelor de inspectie fiscala un spatiu adecvat, precum si logistica. Prin spatiu adecvat se intelege asigurarea unui spatiu in limita posibilitatilor contribuabilului/pla titorului, dupa caz, dotat cu necesarul minim de birotica si care sa permita pastrarea in siguranta a documentelor primite pentru inspectia fiscala sau elaborate de organele de inspectie fiscala. In cazul in care contribuabilul/platitorul nu poate asigura un spatiu corespunzator, va anunta in scris si motivat organul de inspectie fiscala competent.
3. Obligatia de a pune la dispozitie organului de inspectie fiscala toate documentele care stau la baza calcularii impozitelor da to rate. In vederea stabilirii starii de fapt fiscale, contri bua bi lul/pla titorul are obligatia de a pune la dispozitia organului de inspectie fiscala registrele de evidenta contabila, documentele de afaceri si orice alte inscrisuri relevante pentru inspectia fiscala. Organul de inspectie fiscala are dreptul de a solicita si altor persoane inscrisuri, daca starea de fapt fiscala nu a fost clarificata pe baza inscrisurilor puse la dispozitie.
Citeste continuarea in Cartea Neagra a Controlului Fiscal, ghidul care te ajuta sa te aperi oricand in fata autoritatilor.
Tipuri de probleme pe care le poti rezolva utilizand Cartea Neagra a Controlului Fiscal
Aici gasesti argumente perfect legale, metode si strategii detaliate pentru rezolvarea legala a unor situatii critice care implica:
- acuzatia abuziva de evaziune fiscala
- incalcarea drepturilor tale in timpul controlului fiscal
- acuzatia de avere ilicita
- suspiciunea de frauda din partea ANAF – solutii care iti salveaza afacerea si inchid urgent dosarul de evaziune fiscala
- recunoasterea documentelor justificative
- neprezentarea anumitor documente si opozitia fata de inspectorii ANAF
- practici LEGALE pentru diminuarea platii impozitelor
- cai de contracarare a abuzurilor – indiferent de tipul de abuz
- deducerea facturilor provenite de la firme-fantoma
- contestarea eficienta a unui proces verbal de contraventie
- contestarea cu succes in instanta a suspendarii.