Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Planul de conturi general 2025"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Planul de conturi general 2025
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Mijloace Fixe

Amortizare accelerata

Data actualizarii: 28 Ianuarie 2006
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:

Cand se poate aplica metoda amortizarii accelerate pentru un utilaj si daca trebuie avizul MFP? Exista un termen in care acesta poate fi instrainat?

Daca se acorda un ajutor material, ex. materiale de constructii, unei persoane fizice ale carei bunuri au fost afectate de un incendiu – cu documente justificative - , in ce categorie se incadreaza aceasta forma de ajutor: sponsorizare sau donatie? Intra in limita cheltuielilor de sponsorizare si in acelasi regim de deductibilitate din impozitul pe profit datorat?

Spargerile constatate in timpul transportului si manipularii pentru produsul placi din azbest, se incadreaza in dispozitiile privind perisabilitatea in cadrul limitelor prevazute pentru articolul tigle, olane, coame?
 

Raspuns:

1. In conformitate cu prevederile art. 24 alin.(6) lit. b) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul echipamentelor tehnologice, respectiv al masinilor, uneltelor si instalatiilor, precum si pentru computere si echipamente periferice ale acestora, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare acceleratã.

Precizam, in acest sens, faptul ca amortizarea accelerata poate fi utilizata numai pentru mijloacele fixe mai sus mentionate, iar in cazul in care se opteaza pentru aplicarea metodei de amortizare accelerata, legea nu contine nici o prevedere referitoare la obligativitatea pastrarii in patrimoniu o anumita perioada a acestor mijloace fixe.

2. Pentru a beneficia de deducerea din impozitul pe profit a cheltuielilor de sponsorizare in conditiile prevazute la art. 21 alin.(4) lit.p) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, sponsorizarea trebuie sa fie efectuata in conditiile prevazute de Legea nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile si completarile ulterioare. Astfel, potrivit art. 4 din Legea nr. 32/1994, poate fi beneficiar al sponsorizãrii:

a) orice persoanã juridicã fãrã scop lucrativ, care desfãsoarã sau urmeazã sã desfãsoare o activitate în domeniile: cultural, artistic, educativ, de învãtãmânt, stiintific - cercetare fundamentalã si aplicatã, umanitar, religios, filantropic, sportiv, al protectiei drepturilor omului, medico-sanitar, de asistentã si servicii sociale, de protectia mediului, social si comunitar, de reprezentare a asociatiilor profesionale, precum si de întretinere, restaurare, conservare si punere în valoare a monumentelor istorice;

b) institutiile si autoritãtile publice, inclusiv organele de specialitate ale administratiei publice, pentru activitãtile prevãzute la lit. a);

c) de asemenea, pot fi sponsorizate, în conditiile prezentei legi, emisiuni ori programe ale organismelor de televiziune sau radiodifuziune, precum si cãrti ori publicatii din domeniile definite la lit. a);

d) orice persoanã fizicã a cãrei activitate într-unul dintre domeniile prevãzute la lit. a) este recunoscutã de cãtre o persoanã juridicã fãrã scop lucrativ sau de cãtre o institutie publicã, ce activeazã constant în domeniul pentru care se solicitã sponsorizarea.

Astfel, in cazul prezentat de dvs., in situatia in care sponsorizarea se efectueaza catre o persoana fizica al carui imobil a fost distrus ca urmare a unui incendiu, acest tip de sponsorizare nu se incadreaza in prevederile mentionate la art. 4 din Legea nr. 32/1994, asa cum sunt precizate mai sus. In aceste conditii, materialele de constructii cedate persoanei fizice nu se pot indra in categoria cheltuielilor de sponsorizare si prin urmare nu pot fi aplicate dispozitiile art. 21 alin.(4) lit.p) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

In aceste conditii, cheltuielile cu materialele de contructie respective se incadreaza in categoria cheltuielilor cu donatiile, iar in acest context, potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, acestea reprezinta cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil.

3. Referitor la incadrarea placilor de azbest la pozitia 51 “Tigle, coame, olane” din Hotararea Guvernului nr. 831/2004 pentru aprobarea Normelor privind limitele admisibile de perisabilitate la mãrfuri în procesul de comercializare, consideram ca acestea nu pot fi asimilate acestei pozitii, avand in vedere compozitia diferita a acestora.

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.




Autor: razvan

Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Planul de conturi general 2025"


X