Intrebare:
Cand se poate aplica metoda amortizarii accelerate pentru un utilaj si daca trebuie avizul MFP? Exista un termen in care acesta poate fi instrainat?
Daca se acorda un ajutor material, ex. materiale de constructii, unei persoane fizice ale carei bunuri au fost afectate de un incendiu cu documente justificative - , in ce categorie se incadreaza aceasta forma de ajutor: sponsorizare sau donatie? Intra in limita cheltuielilor de sponsorizare si in acelasi regim de deductibilitate din impozitul pe profit datorat?
Raspuns:
1. In conformitate cu prevederile art. 24 alin.(6) lit. b) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul echipamentelor tehnologice, respectiv al masinilor, uneltelor si instalatiilor, precum si pentru computere si echipamente periferice ale acestora, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare accelerat.
Precizam, in acest sens, faptul ca amortizarea accelerata poate fi utilizata numai pentru mijloacele fixe mai sus mentionate, iar in cazul in care se opteaza pentru aplicarea metodei de amortizare accelerata, legea nu contine nici o prevedere referitoare la obligativitatea pastrarii in patrimoniu o anumita perioada a acestor mijloace fixe.
2. Pentru a beneficia de deducerea din impozitul pe profit a cheltuielilor de sponsorizare in conditiile prevazute la art. 21 alin.(4) lit.p) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, sponsorizarea trebuie sa fie efectuata in conditiile prevazute de Legea nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile si completarile ulterioare. Astfel, potrivit art. 4 din Legea nr. 32/1994, poate fi beneficiar al sponsorizrii:
a) orice persoan juridic fr scop lucrativ, care desfsoar sau urmeaz s desfsoare o activitate n domeniile: cultural, artistic, educativ, de nvtmnt, stiintific - cercetare fundamental si aplicat, umanitar, religios, filantropic, sportiv, al protectiei drepturilor omului, medico-sanitar, de asistent si servicii sociale, de protectia mediului, social si comunitar, de reprezentare a asociatiilor profesionale, precum si de ntretinere, restaurare, conservare si punere n valoare a monumentelor istorice;
b) institutiile si autorittile publice, inclusiv organele de specialitate ale administratiei publice, pentru activittile prevzute la lit. a);
c) de asemenea, pot fi sponsorizate, n conditiile prezentei legi, emisiuni ori programe ale organismelor de televiziune sau radiodifuziune, precum si crti ori publicatii din domeniile definite la lit. a);
SAF-T Ghid de raportare corecta
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
d) orice persoan fizic a crei activitate ntr-unul dintre domeniile prevzute la lit. a) este recunoscut de ctre o persoan juridic fr scop lucrativ sau de ctre o institutie public, ce activeaz constant n domeniul pentru care se solicit sponsorizarea.
Astfel, in cazul prezentat de dvs., in situatia in care sponsorizarea se efectueaza catre o persoana fizica al carui imobil a fost distrus ca urmare a unui incendiu, acest tip de sponsorizare nu se incadreaza in prevederile mentionate la art. 4 din Legea nr. 32/1994, asa cum sunt precizate mai sus. In aceste conditii, materialele de constructii cedate persoanei fizice nu se pot indra in categoria cheltuielilor de sponsorizare si prin urmare nu pot fi aplicate dispozitiile art. 21 alin.(4) lit.p) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
In aceste conditii, cheltuielile cu materialele de contructie respective se incadreaza in categoria cheltuielilor cu donatiile, iar in acest context, potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, acestea reprezinta cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil.
3. Referitor la incadrarea placilor de azbest la pozitia 51 Tigle, coame, olane din Hotararea Guvernului nr. 831/2004 pentru aprobarea Normelor privind limitele admisibile de perisabilitate la mrfuri n procesul de comercializare, consideram ca acestea nu pot fi asimilate acestei pozitii, avand in vedere compozitia diferita a acestora.