email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Stocuri cu miscare lenta

stocuri

O societate detine o serie de stocuri fara miscare (marfa, ambalaje) provenite din anii ’80 – ’90, pe care nu mai poate sa le valorifice din cauza ca sunt ruginite. Care este modalitatea de descarcare a gestiunii de aceste stocuri si ce inregistrari contabile presupune acest lucru?

Stocurile cu miscare lenta fac parte din categoria activelor circulante pentru care Ordinul 3055/2009 recomanda constituirea de provizioane de depreciere astfel incat valoarea prezentata in situatiile financiare sa fie una justa:

(2) Activele de natura stocurilor se evalueaza la valoarea contabila, mai putin ajustarile pentru depreciere constatate. Ajustari pentru depreciere se constata inclusiv pentru stocurile fara miscare. In cazul in care valoarea contabila a stocurilor este mai mare decat valoarea de inventar, valoarea stocurilor se diminueaza pana la valoarea realizabila neta, prin constituirea unei ajustari pentru depreciere.

Din punct de vedere contabil, la data constatarii deprecierii stocurilor societatea trebuie sa constituie provizion de depreciere:

6814
„Cheltuieli de exploatare privind ajustarile = 397/398
Ajustari pentru deprecierea marfurilor/ambalajelor
 pentru deprecierea activelor circulante”

Important
Cheltuielile inregistrate ca urmare a constituirii provizioanelor de depreciere stocuri nu sunt deductibile la calculul profitului impozabil.

Daca societatea doreste scoaterea din gestiune a acestor stocuri aceasta se poate realiza prin casare. Fiind stocuri ruginite, procedura de casare trebuie sa porneasca de la inventarierea faptica.
 In procesul verbal de valorificare a inventarului, comisia de inventariere va constata ca aceste stocuri sunt depreciate, ca nu mai pot face obiectul valorificarii sau utilizarii si va propune casarea acestora si scaderea din patrimoniu.


Pe baza aprobarii formulate de administratorul patrimoniului se va constitui o comisie de casare care va proceda la dezmembrarea si distrugerea fizica a stocurilor, sau la predarea acestora la centrele specializate in preluarea deseurilor (in functie de tipul de material).

Scoaterea din gestiune se va inregistra astfel:

607/608
„Cheltuieli privind marfurile/ambalajele = 371/381
Marfuri/Ambalaje”

Si, concomitent, se va anula provizionul de depreciere:

397/398
„Ajustari pentru deprecierea marfurilor/ambalajelor = 7814
Venituri din ajustari pentru deprecierea activelor circulante”

Din punct de vedere fiscal, tratamentul prevazut de Codul fiscal este urmatorul:

In ceea ce priveste scoaterea din gestiune a stocurilor, aceste cheltuieli sunt nedeductibile fiscal, asa cum se arata la art. 21 alin.(4):
c) cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor sau a activelor corporale constatate lipsa din gestiune ori degradate, neimputabile, pentru care nu au fost incheiate contracte de asigurare, precum si taxa pe valoarea adaugata aferenta, daca aceasta este datorata potrivit prevederilor titlului VI. Nu intra sub incidenta acestor prevederi stocurile si mijloacele fixe amortizabile, distruse ca urmare a unor calamitati naturale sau a altor cauze de forta majora, in conditiile stabilite prin norme;

In ceea ce priveste taxa pe valoarea adaugata aferenta stocurilor casate, la Titlul VI art.128 se mentioneaza:

    Norme:
  (11) In sensul art. 128 alin. (8) lit. b) din Codul fiscal, nu se considera livrare de bunuri cu plata bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, daca sunt indeplinite in mod cumulativ urmatoarele conditii:
    a) bunurile nu sunt imputabile;
    b) degradarea calitativa a bunurilor se datoreaza unor cauze obiective dovedite cu documente. Sunt incluse in aceasta categorie si produsele accizabile pentru care autoritatea competenta a emis decizie de aprobare a distrugerii in cadrul antrepozitului fiscal;
    c) se face dovada ca s-au distrus bunurile si nu mai intra in circuitul economic.

Atentie
Veniturile din anularea provizionului de depreciere, inregistrate in contul 7814, vor fi venituri neimpozabile la calculul profitului impozabil.

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

IMPORTANT: E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!


1. Ce inseamna exact tranzactii B2G?

2. Tranzactiile cu societati la care statul este actionar majoritar sunt tranzactii B2G?

3. Odata inregistrati in registrul RO e-Factura, avem obligatia ca toate facturile emise de noi sa fie electronice sau doar cele in relatia B2G?

4. Facturile catre institutii publice, dar care nu implica produse cu risc fiscal, trebuie emise electronic?

5. Parohiile sunt considerate autoritati contractante? Exista pentru ele obligativitatea trimiterii facturilor electronice?

Raspunsurile sunt disponibile in lucrarea E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
stocuri

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 25 Februarie 2010


Votati articolul "Stocuri cu miscare lenta":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 4 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 25 Februarie 2010 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X