Societatea ABC presteaza servicii de constructie retele de telefonie mobile, majoritatea prestarilor de servicii fiind efectuate prin intermediul subcontractorilor.
In cursul activitatii, exista cazuri in care subcontractorii emit facturi de decontare plati, in numele clientului societatii. Aceste facturi, pe care este specificat ca sunt in numele clientului si la care este atasat decont de cheltuieli, sunt inregistrate in contabilitatea societatii in contul 473 pana la momentul in care sunt refacturate catre client pe baza unui decont emis de catre ABC.
Exista si cazuri in care se primesc facturi emise pe societatea ABC, cheltuiala fiind tot pentru client insa, la descrierea serviciilor de pe facturi nu este mentionat ca este decontare in numele clientului. Si aceste cheltuieli sunt refacturate catre client prin intocmirea unui decont.
Cum ar trebui inregistrate in contabilitate aceste facturi emise pe numele societatii?
Inregistrate pe cheltuiala i ulterior cand aceste cheltuieli sunt refacturate catre client acestea fiind venituri?
Sau inregistrate in 473, la fel ca si celelelte tipuri de facturi care au specificatia ca sunt decontari in numele clientului, si apoi, la refacturare catre client, scoase din 473?
Din punct de vedere fiscal, operatiunile efectuate se regasesc la art.129 :
(4) Este considerata prestare de servicii, conform art. 129 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal, intermedierea efectuata de o persoana care actioneaza in numele si in contul altei persoane atunci cand intervine intr-o livrare de bunuri sau o prestare de servicii.
In sensul prezentelor norme, intermediarul care actioneaza in numele si in contul altei persoane este persoana care actioneaza in calitate de mandatar potrivit Codului comercial.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
SAF-T Ghid de raportare corecta
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
In cazul in care mandatarul intermediaza livrari de bunuri sau prestari de servicii, furnizorul/prestatorul efectueaza livrarea de bunuri/prestarea de servicii catre beneficiar, pentru care emite factura direct pe numele beneficiarului, iar mandatarul efectueaza o prestare de servicii, pentru care intocmeste factura de comision care reprezinta contravaloarea serviciului de intermediere prestat catre mandant, respectiv catre beneficiar sau, dupa caz, catre furnizor/prestator.
(5) Emiterea de catre mandatar a unei facturi in numele sau catre cumparator, pentru livrarea de bunuri intermediata, este suficienta pentru a-l transforma in cumparator revanzator din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata, astfel cum este prevazut la pct. 6 alin. (3).
De asemenea, mandatarul devine din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata un cumparator revanzator, daca primeste de la vanzator o factura intocmita pe numele sau.
In ceea ce priveste taxa pe valoarea adaugata, operatiunile efectuate in contul si in numele clientului nu intra in baza de calcul a acesteia:
(3) In sensul art. 137 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal, sumele achitate de o persoana impozabila in numele si in contul altei persoane impozabile reprezinta sumele achitate de o persoana impozabila pentru facturi emise de diversi furnizori/prestatori pe numele altei persoane si care apoi sunt recuperate de cel care le achita de la beneficiar.
Persoana care achita sume in numele si in contul altei persoane nu primeste facturi pe numele sau si nici nu emite facturi pe numele sau.
Pentru recuperarea sumelor achitate in numele si in contul altei persoane se poate emite, in mod optional, o factura de decontare de catre persoana impozabila care a achitat respectivele facturi. In situatia in care partile convin sa isi deconteze sumele achitate pe baza facturii de decontare, taxa nu va fi mentionata distinct, fiind inclusa in totalul sumei de recuperat.
Factura de decontare se transmite beneficiarului insotita de factura achitata in numele sau. Persoana care a achitat facturile in numele altei persoane nu exercita dreptul de deducere pentru sumele achitate, nu colecteaza taxa pe baza facturii de decontare si nu inregistreaza aceste sume in conturile de cheltuieli, respectiv de venituri.
Beneficiarul ale carui facturi au fost achitate de alta persoana isi va deduce in conditiile legii taxa pe baza facturii care a fost emisa pe numele sau de furnizori/prestatori, factura de decontare fiind doar un document care se anexeaza la factura achitata.
Ca urmare, inregistrarile contabile care se pot face pe parcursul desfasurarii activitatii sunt:
1. In cazul facturilor primite pe numele clientului:
461 clientul = 462 subcontractorul
2. In cazul facturilor primite pe numele societatii, care se refactureaza:
% = 462 subcontractorul
6xxx
4426
Si refacturarea:
461 clientul = %
7xx
4427