Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Modul de completare a Notei 4 la notele explicative ale situatiilor financiare anuale

Data actualizarii: 14 Iunie 2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
nota 4situatie finaciara anuala

Analiza rezultatului din exploatare

- pentru societati cu obiect de activitate de comert, servicii si productie -

Consideram ca este vorba despre o societate infiintata in anul 2007, avand ca obiect principal de activitate consultanta pentru afaceri si management in domeniul produselor pentru copii. Din 2009 si-a schimbat orientarea, cu un nou obiect principal de activitate, si anume: comertul de produse cosmetice cu amanuntul si en-gros.

Distributia este realizata prin magazinul propriu si prin farmacii. Firma doreste, pentru viitor, extinderea activitatii, prin deschiderea de noi puncte de lucru in tara.

In anul 2009, societatea a obtinut un rezultat din exploatare de 110.483 lei, defalcat pe componente, comparativ cu anul precedent dupa cum urmeaza:

Denumirea indicatorului

Exercitiu financiar

Precedent

Curent

0

1

2

1. Cifra de afaceri neta

247,789

509,481

2. Costul bunurilor vandute si al serviciilor prestate (3 + 4 + 5)

193,484

416,514

3. Cheltuielile activitatii de baza

193,484

416,514

4. Cheltuielile activitatilor auxiliare

0

0

5. Cheltuielile indirecte de productie

0

0

6. Rezultatul brut aferent cifrei de afaceri nete (1 - 2)

54,305

92,967

7. Cheltuielile de desfacere

0

0

8. Cheltuieli generale de administratie

0

0

9. Alte venituri din exploatare

297

17,516

10. Rezultatul din exploatare (6 - 7 - 8 + 9)

54,602

110,483

 

Fata de anul precedent, rezultatul din exploatare a cunoscut o crestere de 102%, fapt datorat cresterii foarte accentuate a veniturilor din exploatare.

Cifra de afaceri neta cuprinde sumele rezultate din vanzarea de produse si furnizarea de servicii care se inscriu in activitatea curenta a entitatii. Pentru societatile care au ca obiect principal activitatea de leasing, in calculul cifrei de afaceri intra si dobanda cuvenita contractelor de leasing. Este realizata din insumarea urmatoarelor conturi:

701+702+703+704+705+706+707+708+7411+766.leasing.

In cazul nostru, cifra de afaceri neta este formata in proportie de 90% din venituri din vanzari de marfuri, iar restul de 10% reprezinta servicii prestate de firma.

Cheltuielile activitatii de baza si activitatilor auxiliare reprezinta cheltuielile directe ale entitatii.

Cheltuielile directe sunt acele cheltuieli care se identifica pe un anumit obiect de calculatie(produs, serviciu, lucrare,comanda, faza, activitate, functie, centru) inca din momentul efectuarii lor si, ca atare, se includ direct in costul obiectelor respective. Din categoria cheltuielilor directe inregistrate de entitate fac parte cheltuielile cu consumul de materii prime si materiale consumabile, energie consumata in scopuri tehnologice, manopera directa si alte cheltuieli directe de productie.

Manopera directa cuprinde: cheltuielile cu plata remuneratiilor cuvenite personalului direct productiv, cu plata contributiei unitatii la asigurarile sociale, contributia unitatii pentru ajutorul de somaj aferenta acestora.

In cadrul cheltuielilor activitatii de baza intra acele cheltuieli specifice obiectului de activitate al entitatii. Cheltuielile activitatilor auxiliare sunt cheltuielile efectuate pentru acele activitati separate de activitatea de baza.

Cheltuielile indirecte de productie sunt acele cheltuieli care nu se pot identifica si atribui direct pe un anumit obiect de calculatie, ci privesc intreaga activitate a unei sectii, atelier.

Cheltuielile indirecte de productie cuprind:

  • regia fixa de productie, formata din costurile indirecte care raman relativ constante, indiferent de volumul productiei, cum ar fi: amortizarea utilajelor si echipamentelor, intretinerea sectiilor si utilajelor, precum si cheltuielile cu administrarea sectiilor;
  • regia variabila de productie, formata din acele cheltuieli indirecte de productie care variaza in raport cu volumul productiei (costuri indirecte cu materialele si cu forta de munca).

Neavand activitate de productie, cheltuielile perioadei au fost considerate cheltuieli ale activitatii de baza aferente cifrei de afaceri.

Cheltuielile de desfacere sunt ocazionate de vanzarea produselor fabricate. In aceasta categorie se pot include, de exemplu, cheltuieli de reclama si publicitate, cheltuieli cu ambalajele, salariile personalului care se ocupa de distributia produselor.

Cheltuielile generale de administratie sunt aferente intregii activitati desfasurate in cadrul unitatii, colectandu-se pe total entitate.

Daca o entitate intreprinde mai multe activitati, de exemplu, pe langa activitatea de productie mai desfasoara si alte activitati, cum ar fi comertul cu amanuntul si prestari servicii, in vederea determinarii costului complet al productiei, cheltuielile generale de administratie trebuie repartizate asupra tuturor activitatilor entitatii.

Alte venituri din exploatare sunt acele venituri care fac parte din activitatea de exploatare,dar nu intra in componenta cifrei de afaceri. In pozitia Alte venituri din exploatare au fost incluse veniturile realizate din discounturile acordate de furnizori.

 

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.








Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X