Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"
Printr-un recent proiect de ordin, MF propune cuprinderea intr-un singur act normativ a prevederilor referitoare la cerintele de raportare a informatiilor din situatiile financiare anuale intocmite de operatorii economici, respectiv persoanele juridice fara scop patrimonial, care opteaza pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic. In acest context se propune abrogarea prevederilor cu privire la aceste aspecte, cuprinse in ordinele MF nr. 864/2010, nr. 4.160/2015 si nr. 895/2017.
In prezent, normele care reglementeaza acest tip de raportare sunt dispersate in trei ordine diferite, ceea ce genereaza dificultati atat pentru contribuabili, cat si pentru autoritatile fiscale. In scopul simplificarii procesului si al cresterii transparentei, Ministerul Finantelor propune unificarea acestor reglementari printr-un proiect de ordin aflat recent in dezbatere publica.
1. Persoanele care opteaza pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic intocmesc raportari contabile anuale la 31 decembrie distinct de situatiile financiare anuale incheiate la data aleasa pentru acestea. Raportarile contabile anuale se depun la Agentia Nationala de Administrare Fiscala in termen de 150 de zile calendaristice de la incheierea anului calendaristic.
2. La intocmirea bilantului/situatiei pozitiei financiare, pe langa sumele corespunzatoare celor doua date de raportare, se vor inscrie si soldurile la data de 1 ianuarie a exercitiului financiar precedent celui la care se refera situatiile financiare anuale. Aceste prevederi nu se aplica entitatilor care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic de la data infiintarii acestora, potrivit prevederilor art. 27 alin. (5) din Legea nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
3. La intocmirea contului de profit si pierdere/situatiei performantei financiare/contului rezultatului exercitiului, sumele corespunzatoare perioadei precedente celei de raportare vor cuprinde rulajele inregistrate de la data de 1 ianuarie a exercitiului financiar precedent celui la care se refera situatiile financiare anuale, pana la inceputul acelei perioade de raportare.
4. Entitatile care opteaza pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic si din ale caror situatii financiare anuale face parte, de asemenea, situatia modificarilor capitalului propriu, prezinta modificarile capitalurilor proprii prin raportare la inceputul si finalul perioadei de raportare.
De exemplu, in cazul unei entitati care aplica Reglementarile contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, si alege ca data de raportare pentru situatiile financiare anuale data de 31 martie 2025, modificarile capitalurilor proprii se prezinta prin raportare la data de 1 aprilie 2024, respectiv 31 martie 2025.
5. Entitatile care opteaza pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic si din ale caror situatii financiare anuale face parte, de asemenea, situatia fluxurilor de trezorerie, prezinta pentru exercitiul financiar precedent celui de raportare fluxurile de trezorerie inregistrate de la data de 1 ianuarie a exercitiului financiar precedent celui la care se refera situatiile financiare anuale, pana la inceputul acelei perioade de raportare.
De exemplu, in cazul unei entitati care aplica Reglementarile contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, si alege ca data de raportare pentru situatiile financiare anuale data de 31 martie 2025, fluxurile de trezorerie raportate corespund perioadelor 1 ianuarie 2024 - 31 martie 2024 si 1 aprilie 2024 - 31 martie 2025.
6. Modalitatea de raportare se aplica ori de cate ori entitatea isi alege un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic si se prezinta in notele explicative care insotesc respectivele situatii financiare anuale.
In cazul in care, entitatea isi modifica data aleasa pentru intocmirea de situatii financiare anuale astfel incat exercitiul financiar de raportare redevine anul calendaristic, soldurile bilantiere raportate incepand cu urmatorul exercitiu financiar incheiat se refera la data de 1 ianuarie, respectiv 31 decembrie, iar rulajele conturilor de venituri si cheltuieli corespund exercitiului financiar curent, respectiv exercitiului financiar precedent celui de raportare. De exemplu, in cazul unei entitati care aplica Reglementarile contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, si care revine la anul calendaristic incepand cu data de 1 ianuarie 2025, pentru comparabilitatea informatiilor, acestea se raporteaza astfel:
- bilantul care este parte componenta a situatiilor financiare anuale incheiate la data de 31 decembrie 2025 cuprinde solduri la urmatoarele date: 1 ianuarie 2025 si 31 decembrie 2025;
- contul de profit si pierdere care este parte componenta a situatiilor financiare anuale incheiate la data de 31 decembrie 2025 cuprinde doua coloane cu rulaje corespunzatoare perioadelor 1 ianuarie 2024 - 31 decembrie 2024 si 1 ianuarie 2025 - 31 decembrie 2025.
7. Situatiile financiare anuale prevazute mai sus sunt situatii financiare cu scop special, pentru care nu se impune raportarea de informatii comparative. Astfel, bilantul/situatia pozitiei financiare cuprinde solduri corespunzatoare datei situatiilor financiare intocmite cu ocazia fuziunii, divizarii si transformarii, precum si in situatia lichidarii entitatii, in conditiile legii; contul de profit si pierdere/situatia performantei financiare/contul rezultatului exercitiului cuprinde rulaje corespunzatoare perioadei inceputul exercitiului financiar urmator celui la care se refera ultimele situatii financiare anuale cu scop general - data situatiilor financiare intocmite cu ocazia fuziunii, divizarii si transformarii, precum si in situatia lichidarii entitatii, in conditiile legii.
De exemplu, o entitate care aplica Reglementarile contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, care a intocmit, potrivit art. 27 alin. (3) din legea contabilitatii, situatii financiare anuale la data de 31 martie 2024 si a stabilit pentru reorganizare data de 31 august 2024 are in vedere urmatoarele reguli:
- bilantul care este componenta a situatiilor financiare anuale incheiate la data de 31 august 2024 cuprinde solduri la data de 31 august 2024;
- contul de profit si pierdere care este componenta a situatiilor financiare anuale incheiate la data de 31 august 2024 cuprinde rulaje corespunzatoare perioadei 1 aprilie 2024 – 31 august 2024.
Exemplele cuprinse in proiectul de ordin vizeaza entitati care aplica Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare.
Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Cartea Verde a Contabilitatii
Ca urmare, componentele situatiilor financiare anuale sunt reprezentate de bilant si contul de profit si pierdere. Pentru alte categorii de entitati, componentele situatiilor financiare anuale sunt cele stabilite prin reglementarile contabile aplicabile.
Manualul de Politici Contabile a fost actualizat!
Manual de Politici Contabile va ofera acum urmatoarele avantaje:
• 42 de modele de politici contabile
- 100% editabile, usor de personalizat si printat rapid
- respecta fidel cerintele legislative
- elimina riscul erorilor si al omisiunilor in inregistrarile dvs. fiscal-contabile
• accesul imediat cu doar 1 simplu click, oricand si de oriunde
Articole similare
SITUATII FINANCIARE: MF vizeaza reguli unitare de raportare pentru entitatile cu exercitiu financiar diferit de anul calendaristicCum se aplica principiul contabilitatii de angajamente: Studiu de cazCe cuprind notele explicative la situatiile financiare anualeBilantul contabil: Ce corelatii trebuie verificate pentru ca situatiile financiare sa fie corecte?SITUATII FINANCIARE anuale: 30 aprilie, termen de depunere pentru ONG-uriUltimele articole
Cum sa corectezi erorile privind inregistrarea si amortizarea unui mijloc de transportSemnare SITUATII FINANCIARE anuale: Ce spune legislatia despre persoanele imputernicite?Auditul Intern explicat pe intelesul tuturor: Legislatie, organizare si spete rezolvateBani lipsa din casierie: Monografia contabila si ce sanctiuni risca societateaSITUATII FINANCIARE anuale: Termene-limita de depunere pentru firme si ONG-uriArticole similare
Situatii financiare: MF vizeaza reguli unitare de raportare pentru entitatile cu exercitiu financiar diferit de anul calendaristicCe cuprind notele explicative la situatiile financiare anualeSITUATII FINANCIARE ANUALE: 30 aprilie, termen de depunere pentru ONG-uriCum sa corectezi erorile privind inregistrarea si amortizarea unui mijloc de transportSemnare SITUATII FINANCIARE ANUALE: Ce spune legislatia despre persoanele imputernicite?Ultimele articole
SITUATII FINANCIARE ANUALE: Termene-limita de depunere pentru firme si ONG-uriAuditare situatii financiare: Care sunt criteriile de marime aplicabile entitatilor pentru anii 2023 si 2024?Legea contabilitatii: Principalele modificari aduse de OUG nr. 138/2024Suspendarea activitatii unei firme: Aspecte cheie de retinutSituatii financiare pentru anul 2024: Care sunt noutatile aduse de OMF 107/2025Articole similare
Situatii financiare: MF vizeaza reguli unitare de raportare pentru entitatile cu EXERCITIU FINANCIAR diferit de anul calendaristicCum se aplica principiul contabilitatii de angajamente: Studiu de cazImpozitare MICRO si Intreprinderi legate: Tratament fiscal si explicatii complete privind noile prevederi legalePolitici Contabile esentiale pentru orice firma - 42 Modele EDITABILE, usor de personalizatImpozitare microintreprinderi: 5 modificari esentiale aduse de OUG nr. 156/2024Ultimele articole
Legea contabilitatii: Principalele modificari aduse de OUG nr. 138/2024Inchiderea de luna si de EXERCITIU FINANCIAR: Reguli de baza si proceduri obligatoriiSituatii financiare pentru anul 2024: Care sunt noutatile aduse de OMF 107/2025Fuziune societati: Etape de parcurs si inregistari contabileTermene de depunere a situatiilor financiare anuale: Clarificari si exemple aduse de MF [PROIECT]Articole similare
Situatii financiare: MF vizeaza reguli unitare de raportare pentru entitatile cu exercitiu financiar diferit de anul calendaristicCe cuprind notele explicative la situatiile financiare anualeBILANTul contabil: Ce corelatii trebuie verificate pentru ca situatiile financiare sa fie corecte?Lichidare voluntara societate: Care este procedura de urmat?Politici Contabile esentiale pentru orice firma - 42 Modele EDITABILE, usor de personalizatUltimele articole
Rentrop & Straton implineste 30 de ani! Consilier Taxe si Impozite implineste 30 de ani!Calcul numar mediu de salariati pentru BILANT: Exemplu concret pas cu pasSemnare situatii financiare anuale: Ce spune legislatia despre persoanele imputernicite?Impozitul pe constructiile speciale - Ce este important sa cunoasteti in 2025Situatii financiare anuale: Termene-limita de depunere pentru firme si ONG-uri