Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"
Activitatea de transport alternativ de persoane prin platforme precum Uber si Bolt a devenit tot mai frecventa in randul operatorilor economici din Romania. Aceasta speta vizeaza doua societati comerciale, una platitoare de TVA si cealalta neplatitoare, care desfasoara activitati de transport in regim de taxi prin intermediul aplicatiilor Uber si Bolt.
In continuare, prezentam monografia contabila aplicabila acestui tip de activitate, evidentiem principalele rapoarte ce pot fi extrase din platformele Uber si Bolt, oferim un exemplu de corelare intre aceste rapoarte si conturile contabile, precum si detalii privind declararea impozitului datorat de nerezidenti pentru veniturile impozabile obtinute din Romania.
Intrebare: "Am 2 societati: una neplatitoare de TVA si cea de a doua platitoare de TVA, au activitate taxi Uber si Bolt. Va rog mult monografie pentru acest tip de activitate.
Care sunt rapoartele care se extrag din platforma Uber si Bolt si corelatia lor cu incasarile prin banca si facturile de comision - daca s-ar putea cu un exemplu. Ce declaratii se depun?"
Emiterea facturilor catre partenerul UBER/BOLT pentru serviciile prestate
Fiind neinregistrata in scopuri de TVA in Romania, societatea va emite facturile pe codul special de TVA, pe care il obtine, inainte de inceperea colaborarii cu aceste doua societati din UE, conform art. 317 alin. 1) lit. b) - pentru servicii prestate, sau lit. c) - pentru servicii primite.
4111 - Clienti = 704 - Venituri din servicii prestate, cu valoarea totala a sumelor cuvenite, asa cum rezulta din platforma.
Inregistrarea facturii pentru comison
628 - Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti = 401 Furnizori cu valoarea din factura.
Factura se va emite (fara TVA) pe codul special de TVA, iar TVA se va declara in Romania (prin D 301) si se va achita Romania. Totodata se va transmit si 390, iar la Tip operatiune se completeaza cu: S - achizitie intracomunitara de servicii.
Deci, pentru aceasta achizitie, societatea din Romania va plati TVA in Romania folosind Decontul special de TVA (D 301) pe codul fiscal de TVA intracomunitar si va depune, de asemenea, Declaratia 390 (D 390) tot pe codul de TVA intracomunitar.
Inregistrarea incasarilor prin banca (suma neta transferata de Uber/Bolt in cont):
5121 Conturi la banci in lei = 4111 Clienti
Compensarea obligatiilor (in cazul in care comisionului catre Uber/Bolt este retinut din incasari):
401 - Furnizori = 4111 Clienti
Emiterea facturilor catre partenerul UBER/BOLT pentru serviciile prestate
Fiind inregistrata in scopuri de TVA in Romania, societatea va emite facturile fara TVA, daca partenerii transmit codul de TVA verificabil in VIES. Conform art. 278 alin. 2) din Codul fiscal, locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice.
4111 - Clienti = 704 - Venituri din servicii prestate, cu valoarea totala a sumelor cuvenite, asa cum rezulta din platforma.
Inregistrarea facturii pentru comison
628 - Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti = 401 Furnizori cu valoarea din factura.
Factura se va emite (fara TVA) iar societatea din Romania va aplica taxarea inversa.
Tranzactiile se declara in D 300 si in D 390, iar la Tip operatiune se completeaza cu:
-P pentru prestare intracomunitara de servicii
-S pentru achizitie intracomunitara de servicii.
Inregistrarea incasarilor prin banca (suma neta transferata de Uber/Bolt in cont):
5121 Conturi la banci in lei = 4111 Clienti
Compensarea obligatiilor (in cazul in care comisionului catre Uber/Bolt este retinut din incasari):
401 - Furnizori = 4111 Clienti
Rapoarte necesare:
-Raportul de plati (Payout Report): Contine detalii despre transferurile efectuate catre contul bancar al societatii. Acest raport trebuie sa fie corelat cu extrasele de cont bancar.
-Raportul de activitate/venituri (Earnings Report): Prezinta veniturile brute generate pentru fiecare cursa (incluzand TVA daca este aplicabil) si detaliaza comisioanele retinute de Uber/Bolt.
Exemplu de corelare intre rapoarte si conturi:
-Venit brut din Raportul de Activitate: 10.000 RON (trebuie sa corespunda cu totalul facturilor emise care se regaseste in clasa 7 de venituri din balanta)
Autoturisme pe firma Regim fiscal-contabil
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025
PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025
Conform Art. 223 si 224 din Codul fiscal, veniturile impozabile obtinute din Romania de nerezidenti includ si comisioanele platite unui nerezident. In acest context, daca societatile din Romania platesc comisioane, spre exemplu, catre Bolt (Estonia), acestea sunt considerate venituri obtinute din Romania de un nerezident.
Conform Conventiei de evitare a dublei impuneri intre Romania si Estonia, comisioanele provenind din Romania si platite unui rezident al Estoniei, pot fi impuse in Estonia. Totusi, aceste comisioane pot fi impuse in Romania dar, daca beneficiarul efectiv al comisioanelor este rezident al celuilalt stat contractant (Estonia) impozitul astfel stabilit nu va depasi 2% din suma bruta a comisioanelor.
Acest impozit, trebuie declarat si platit in Romania (pe baza certificatului de rezidenta fiscala) prin formularul D 100 pana pe data de 25 a lunii urmatoare si, de asemenea, prin formularul 207 in anul urmator.
Legea 227/2015 privind Codul fiscal
Art. 317. - Inregistrarea in scopuri de TVA a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii
(1) Are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform prezentului articol:
a) persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si persoana juridica neimpozabila stabilita in Romania, neinregistrate si care nu au obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu sunt deja inregistrate conform lit. b)-d) ori alin. (2) sau (21), care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare, daca valoarea achizitiei intracomunitare respective depaseste plafonul pentru achizitii intracomunitare in anul calendaristic in care are loc achizitia intracomunitara;
b) persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania, neinregistrata si care nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu este deja inregistrata conform lit. a), c) sau d) ori alin. (2) sau (21), daca presteaza servicii care au locul in alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligata la plata taxei conform echivalentului din legislatia altui stat membru al art. 307 alin. (2), inainte de prestarea serviciului;
c) persoana impozabila care isi are stabilit sediul activitatii economice in Romania, care nu este inregistrata si nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu este deja inregistrata conform lit. a), b) sau d) ori alin. (2) sau (21), daca primeste de la un prestator, persoana impozabila stabilita in alt stat membru, servicii pentru care este obligata la plata taxei in Romania conform art. 307 alin. (2), inaintea primirii serviciilor respective;
Art. 278. - Locul prestarii de servicii
(2) Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile. In absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.
Art. 223. - Venituri impozabile obtinute din Romania
(1) Veniturile impozabile obtinute din Romania, indiferent daca veniturile sunt primite in Romania sau in strainatate, sunt:f) comisioane de la un rezident;
Art. 224. - Retinerea impozitului din veniturile impozabile obtinute din Romania de nerezidenti
(1) Impozitul datorat de nerezidenti pentru veniturile impozabile obtinute din Romania se calculeaza, se retine, se declara si se plateste la bugetul de stat de catre platitorii de venituri. Impozitul retinut se declara pana la termenul de plata a acestuia la bugetul de stat.
CONVENTIE intre Romania si Republica Estonia pentru evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit si pe capital (Legea nr. 449 din 01 noiembrie 2004)
ART. 12
Comisioane
1. Comisioanele provenind dintr-un stat contractant si platite unui rezident al celuilalt stat contractant pot fi impuse in celalalt stat.
2.Totusi, aceste comisioane pot fi, de asemenea, impuse in statul contractant din care provin, potrivit legislatiei acestuia, dar, daca beneficiarul efectiv al comisioanelor este rezident al celuilalt stat contractant, impozitul astfel stabilit nu va depasi 2% din suma bruta a comisioanelor.
Manualul de Politici Contabile a fost actualizat!
Manual de Politici Contabile va ofera acum urmatoarele avantaje:
• 42 de modele de politici contabile
- 100% editabile, usor de personalizat si printat rapid
- respecta fidel cerintele legislative
- elimina riscul erorilor si al omisiunilor in inregistrarile dvs. fiscal-contabile
• accesul imediat cu doar 1 simplu click, oricand si de oriunde
Articole similare
Prejudiciu de peste 52 milioane de lei cauzat bugetului de stat in domeniul RIDESHARINGServicii de transport Uber si Bolt. Exemplu de monografie contabilaStocarea facturilor in format fizic - obligatorie sau nu?Noi reglementari privind transportul alternativ, in vigoare de la 1 februarie 2020. Restrictii pentru soferii de RIDESHARINGSoferii de RIDESHARING risca amenzi uriase. Prevederile au intrat in VIGOARE!Ultimele articole
Legea RIDESHARING-ului: Clever este prima aplicatie care a primit de la Guvern aviz definitiv de functionareUber si Bolt au obtinut avizul tehnic necesar pentru a face RIDESHARINGLiderul taximetristilor de la Cotar solicita ANAF sa explice de ce se prelungeste termenul pentru companiile de RIDESHARINGUBER avertizeaza! Peste jumatate dintre soferi ar putea avea conturile blocate dupa 1 noiembrieTransport de persoane prin UBER/CLEVER/YANGO. Ghid complet daca vrei sa fii sofer pentru aplicatii de RIDESHARINGArticole similare
Ce este franciza si cum se reflecta in contabilitate: Exemplu practic completInspectie fiscala: Tratamentul fiscal al diferentelor de impozite contestateMONOGRAFIE CONTABILA privind rezultatul unei inspectii fiscaleAchizitie apartament pe firma: MONOGRAFIE CONTABILA si implicatii fiscaleStocuri lipsa la inventar si marfuri degradate: Baza legala si MONOGRAFIE CONTABILAUltimele articole
Achizitie si amortizare autoturism SH: Documente, MONOGRAFIE CONTABILA si baza legala pentru deducere TVAMonografia contabila pentru majorari si penalitati de intarziere castigate in instantaReparatii autoturisme decontate prin firma de asigurari: MONOGRAFIE CONTABILAClient neincasat: Cum se inregistreaza creantele incerteAvantaje in natura acordate salariatior: MONOGRAFIE CONTABILA pentru plata chiriei si a utilitatilorArticole similare
De la teorie la practica: Ghid complet pentru contabilii incepatori, cu exemple utileExamen Consultant Fiscal: 140 de teste-grila rezolvate care va ajuta sa intelegeti legislatiaMonografie contabila privind rezultatul unei inspectii fiscaleFurnizor platitor de TVA in regim normal: Ce coduri de taxa utilizam in raportarea SAF-T?SAGA pe intelesul tuturor: Ghiduri pentru o evidenta contabila fara greseliUltimele articole
e-TVA: Atentie la amenzile contraventionale in 2025!Control fiscal: CAND si CUM se inregistreaza in contabilitate TVA stabilita suplimentarTotul despre calculatia costurilor: Cost de productie vs. pret de achizitie si exemplu practicAchizitia intracomunitara de bunuri (Platitor si neplatitor de TVA): Plafon, exemple practice si atentionariCum sunt impozitate veniturile nerezidentilor din Romania: Reguli si obligatii fiscaleArticole similare
Examen Consultant Fiscal: 140 de teste-grila rezolvate care va ajuta sa intelegeti legislatiaConditii MICROINTREPRINDERE si incetarea contractului de munca: Se mentine statutul daca se face o noua angajare?Cum se calculeaza diurna externa - Exemplu practicPFA vs. MICROINTREPRINDERE: Care forma de organizare este mai avantajoasa in 2025 [INFOGRAFIC]Conditii MICROINTREPRINDERE: Atentie la verificarea incadrarii in plafonul de 250.000 euro! [VIDEO]Ultimele articole
Trecerea de la impozitul pe profit la impozitul MICRO: 3 etape de urmatTrecerea de la impozitul MICRO la impozitul pe profit: 3 etape de urmat si studii de cazCum sa corectezi erorile privind inregistrarea si amortizarea unui mijloc de transportConditii MICRO si stabilirea intreprinderilor legate: Impozitare si exemple de calcul [Ghid ANAF]Impozitare MICRO si Intreprinderi legate: Tratament fiscal si explicatii complete privind noile prevederi legale