email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

3 studii de caz despre capitaluri proprii negative: de la pierderi financiare la solutii viabile

3 studii de caz despre capitaluri proprii negative: de la pierderi financiare la solutii viabile
capitaluri proprii negativeprima de fuziunecapitaluri negativeactiv net negativ

Capitalul si rezervele (capitaluri proprii) reprezinta dreptul actionarilor asupra activelor unei entitati, dupa deducerea tuturor datoriilor. Capitalurile proprii cuprind: aporturile de capital, primele de capital, rezervele, rezultatul reportat, rezultatul exercitiului financiar. Cum procedam in cazul in care avem capitaluri negative?

Pentru a elucida orice aspect legat de capitalurile proprii negative, va punem la dispozitie trei studii de caz relevante si instructive. Aceste exemple practice vor ajuta la identificarea posibilelor solutii sau strategii de gestionare a acestor situatii. 

Capital propriu negativ - inregistrare prima de fuziune

In procesul de fuziune dintre 2 societati, in cazul in care societatea absorbanta are capital propriu negativ, deci rata de schimb a partilor sociale este negativa si nu se pot emite parti sociale noi, se mai calculeaza prima de fuziune?

Raspuns: Prima de fuziune este o forma de crestere a capitalului social realizata cu ocazia operatiunii de fuziune, care are ca finalitate posibilitatea emiterii de actiuni/parti sociale noi. Indiferent ca este vorba de fuziune prin absorbtie sau prin contopire, prima de fuziune se calculeaza ca diferenta intre valoarea bunurilor primite prin fuziune si suma cu care a crescut capitalul social al societatii absorbante.

Potrivit prevederilor de la pct. 417(4) din Reglementarile contabile, prima de fuziune se determina ca diferenta intre valoarea aportului rezultat din fuziune si valoarea cu care a crescut capitalul social al societatii absorbante.

Conform prevederilor din OMFP nr. 897/2015 pentru aprobarea Normelor metodologice privind reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni de fuziune, divizare, dizolvare si lichidare a societatilor, precum si de retragere sau excludere a unor asociati din cadrul societatilor, calculul primei de fuziune se efectueaza:
- ca diferenta intre valoarea contabila a actiunilor/partilor sociale la societatea absorbita si valoarea nominala a titlurilor nou emise de catre societatea absorbanta,
sau
- ca diferenta intre valoarea activului net aportat al societatii absorbite si valoarea cresterii de capital social determinata de emiterea de noi actiuni de catre societatea absorbanta

Conform prevederilor din acest ordin, la SUBSECTIUNEA 2: A.2 Fuziunea prin absorbtie a societatilor in care societatea absorbanta are capitaluri proprii negative iar societatea absorbita are capitaluri proprii positive, se precizeaza ca in aceste cazuri nu exista prima de fuziune (puteti sa urmariti exemplul de la aceasta subsectiune).

Capitaluri negative. Conversie imprumuturi

Cel de-al doilea studiu de caz face referire la o societate care a fost infiintata in anul 2021, iar la sfarsitul anului 2022 are o pierdere de aproximativ 900.000. Prin urmare, capitalurile proprii negative sunt de aproximativ 900.000. Asociatul unic, o companie din Elvetia a creditat societatea cu 1.700.000 pana la sfarsitul anului 2022.

Ce se poate face pentru a corecta capitalurile proprii? Este obligatoriu sa se majoreze capitalul propriu in aceste conditii? In anul curent, 2023, se poate majora capitalul social cu o parte din creditare. Dar pentru anul 2022 se mai poate face ceva? Pe langa majorarea de capital social exista si solutia unui contract de subordonare? Actionarul principal doreste sa subordoneze imprumutul pe termen lung acordat societatii, cu scopul imbunatatirii capitalurilor proprii. In acest caz care este procesul si ce inregistrari contabile se fac?

Raspuns: Pentru a corecta aceasta situatie va propun conversia unei parti a imprumutului acordat de asociatul unic, societatea din Elvetia, in valoare de 1.700.000, in capitaluri proprii.

Conform art. 210 din Legea 31/1990 capitalul social se poate majora prin incorporarea rezervelor, cu exceptia rezervelor legale, precum si a beneficiilor sau a primelor de emisiune, ori prin compensarea unor creante lichide si exigibile asupra societatii cu actiuni ale acesteia iar conform art. 221 din Legea 31/1990 “ Societatea cu raspundere limitata isi poate majora capitalul social, in modalitatile si din sursele prevazute de art. 210.”

Astfel, pentru a majora capitalul socal prin conversia imprumuturilor in parti sociale trebuie indeplinite urmatoarele conditii: 
- asociatul trebuie sa detina o creanta fata de societate; 
- creanta sa fie certa, adica sa nu existe indoieli cu privire la existenta acestei creante (de exemplu, prin existenta contractelor de imprumut incheiate in forma scrisa, existenta in evidentele contabile a acestor imprumuturi etc.)
- creanta sa fie exigibila (ajunsa la scadenta)

Monografia contabila:
456  =  1011
4551 = 456
1011  = 1012

Majorarea capitalului social prin conversia imprumuturilor este posibila, fara a exista obligatii declarative sau de plata, ci doar obligatia inregistrarii mentiunii la Registrul Comertului.

Repartizare dividende din contul 1171 in luna decembrie 2022. Capital propriu negativ in 2023

In luna decembrie 2022 s-au repartizat dividende din contul 1171 (rezultat reportat din anii 2020 si 2021). In anul 2022 societatea va inregistra pierdere contabila, rezultand astfel capitaluri proprii negative dupa repatizarea dividendelor din anii precedenti. Considerati ca este o problema daca s-au repartizat dividendele in decembrie in conditiile in care societatea inregistreaza pierdere contabila in momentul repartizarii dividendelor din contul 1171?

Raspuns: Conform pct. 420 alin. 3 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 rezultatul definitiv al exercitiului financiar se stabileste la inchiderea acestuia si reprezinta soldul final al contului de profit si pierdere.

De asemenea, potrivit pct. 423 din aceleasi reglementari pierderea contabila reportata se acopera din profitul exercitiului financiar curent, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale conform legii, si cel reportat aferent exercitiilor financiare precedente, din rezerve, prime de capital si capital social, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale, iar in lipsa unor prevederi legale exprese, ordinea surselor din care se acopera pierderea contabila este la latitudinea adunarii generale a actionarilor.

Daca repartizarea profitului ramas nerepartizat din anii precedenti (2020, 2021) a avut in luna decembrie 2022, la acel moment societatea nu avea incheiat exercitiul financiar 2022 si nu avea stabilit rezultatul financiar (profit contabil sau pierdere contabila) aferent acestui exercitiu, astfel ca, implicit, nu putea acoperi soldul final debitor al contului de profit si pierdere (pierderea anului 2022) din rezultatul financiar reportat (soldul creditor al contului 1171).

Intr-o atare situatie se poate aprecia ca nu sunt incidente prevederile art. 272 1 lit. b din Legea societatilor 31/1990 conform carora incasarea ori plata de dividende, sub orice forma, din profituri fictive ori care nu puteau fi distribuite, in lipsa situatiei financiare anuale sau contrar celor rezultate din situatie reprezinta infractiune pedepsita cu inchisoarea de la un an la 5 ani.

Referitor la capitalul propriu negativ (activ net negativ), potrivit art. 153 24 din Legea societatilor 31/1990 in cazul in care se constata ca, in urma unor pierderi, stabilite prin situatiile financiare anuale aprobate, activul net al societatii, determinat ca diferenta intre totalul activelor si totalul datoriilor acesteia, s-a diminuat la mai putin de jumatate din valoarea capitalului social subscris, trebuie convocata de indata adunarea generala extraordinara pentru a decide daca societatea trebuie sa fie dizolvata.

Daca AGA extraordinara nu hotaraste dizolvarea societatii, atunci societatea este obligata ca, cel tarziu pana la incheierea exercitiului financiar ulterior celui in care au fost constatate pierderile sa procedeze la reducerea capitalului social cu un cuantum cel putin egal cu cel al pierderilor care nu au putut fi acoperite din rezerve, daca in acest interval activul net al societatii nu a fost reconstituit pana la nivelul unei valori cel putin egale cu jumatate din capitalul social. In caz contrar, orice persoana interesata, inclusiv ANAF se poate adresa instantei pentru a cere dizolvarea societatii, asa cum se arata la art. art. 153 24 alin. 5 si art. 228 alin. 1 lit. a si alin. 2 din Legea societatilor 31/1990.

Prin urmare, in cazul reducerii activului net la mai putin de jumatate din valoarea capitalului social subscris riscul este de dizolvare a societatii, care poate fi solicitata de orice persoana interesata.

Masura reglementata la art. 153 24 alin. 4 din Legea societatilor 31/1990 este reducerea capitalului social cu un cuantum cel putin egal cu cel al pierderilor care nu au putut fi acoperite din rezerve. Alte masuri/solutii vizeaza reconstituirea activului net prin diferite metode, spre exemplu prin majorarea capitalului social cu noi aporturi ori prin conversia datoriilor societatii catre actionari in capital.

Raspunsuri oferite de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pexels,com


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
capitaluri proprii negativeprima de fuziunecapitaluri negativeactiv net negativ


Data aparitiei: 11 Septembrie 2023

Votati articolul "3 studii de caz despre capitaluri proprii negative: de la pierderi financiare la solutii viabile":
Rating:

Nota: 4.63 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri





Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X