email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitarea indemnizatiilor acordate personalului cu atributii privind desfasurarea alegerilor

impozitare indemnizatiiadministratii localecontributii asigurari sanatatealegeri locale



Redam mai jos principalele obligatii fiscale care revin administratiei publice locale pentru veniturile realizate de membrii birourilor electorale, statisticienilor, informaticienilor si personalului auxiliar care participa la organizarea si desfasurarea alegerilor locale potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 142/2012.

Obligatii fiscale

1. Impozit pe venit

Potrivit prevederilor punctului 152 din Hotararea Guvernului nr. 44/2004 dat in aplicarea art. 78 alin. 2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in categoria "venituri din alte surse", venituri impozabile se regasesc si indemnizatiile acordate membrilor birourilor electorale, statisticienilor, informaticienilor si personalului tehnic auxiliar pentru executarea atributiilor privind desfasurarea alegerilor prezidentiale, parlamentare si locale.

Impozitul pe venituri din alte surse se calculeaza, retine si vireaza de catre administratiile publice locale, prin aplicarea cotei de 16% la venitul brut, este final si se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

De asemenea, administratiile publice locale au urmatoarele obligatii:

- declararea impozitului in formularul 100 "Declaratie privind obligatiile la plata la bugetul de stat" randul 19 "Impozit pe venituri din alte surse" pana la data de 25 a lunii urmatoare.

- completarea si depunerea formularului 205 pana la 28 februarie 2013;

2. Contributia individuala de asigurari sociale de sanatate

Pentru veniturile prevazute la art. 78 din Codul Fiscal, reprezentand indemnizatiile acordate membrilor birourilor electorale, statisticienilor, informaticienilor si personalului tehnic auxiliar pentru executarea atributiilor privind desfasurarea alegerilor prezidentiale, parlamentare si locale, in perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2012, se aplica prevederile art. 257 alin. (2) lit. f) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, iar in cazul veniturilor realizate dupa data de 1 iulie 2012, se aplica prevederile art. 296 indice 27 alin.(2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

In aceste conditii, atat in perioada 1 ianuarie 2012 - 30 iunie 2012, cat si dupa 1 iulie 2012, persoanele respective (beneficiarii de venit) au obligatia platii contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate (5,5%) numai in situatia in care nu realizeaza cel putin unul din urmatoarele venituri din: salarii si asimilate salariilor; activitati independente; agricultura; somaj si pensii.

Atentie! Platitorii de venit, respectiv administratiile publice locale, nu au obligatia retinerii si platii contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate pentru indemnizatiile acordate personalului cu atributii privind desfasurarea alegerilor locale.

Stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile obtinute pana la data de 30 iunie 2012, se face de catre casele de asigurari de sanatate, potrivit legislatiei specifice, pe baza declaratiei prevazute in anexa nr. 5 la Normele Metodologice aprobate prin Ordinul presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 617/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pentru veniturile obtinute dupa data de 1 iulie 2012, stabilirea contributiei se face de catre organul fiscal, potrivit art. 296 indice 28 lit. c) din Codul Fiscal, pe baza Declaratiei privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit (formular 205), depusa de platitorul de venit conform art. 93 alin. (2) din Codul Fiscal.

Sursa: DGFP Valcea



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozitare indemnizatiiadministratii localecontributii asigurari sanatatealegeri locale


Data aparitiei: 22 Mai 2012

Votati articolul "Impozitarea indemnizatiilor acordate personalului cu atributii privind desfasurarea alegerilor":
Rating:

Nota: 4.07 din 5 din 7 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri





Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X