email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitarea indemnizatiilor acordate personalului cu atributii privind desfasurarea alegerilor

impozitare indemnizatiiadministratii localecontributii asigurari sanatatealegeri localeRedam mai jos principalele obligatii fiscale care revin administratiei publice locale pentru veniturile realizate de membrii birourilor electorale, statisticienilor, informaticienilor si personalului auxiliar care participa la organizarea si desfasurarea alegerilor locale potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 142/2012.

Obligatii fiscale

1. Impozit pe venit

Potrivit prevederilor punctului 152 din Hotararea Guvernului nr. 44/2004 dat in aplicarea art. 78 alin. 2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in categoria "venituri din alte surse", venituri impozabile se regasesc si indemnizatiile acordate membrilor birourilor electorale, statisticienilor, informaticienilor si personalului tehnic auxiliar pentru executarea atributiilor privind desfasurarea alegerilor prezidentiale, parlamentare si locale.

Impozitul pe venituri din alte surse se calculeaza, retine si vireaza de catre administratiile publice locale, prin aplicarea cotei de 16% la venitul brut, este final si se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

De asemenea, administratiile publice locale au urmatoarele obligatii:

- declararea impozitului in formularul 100 "Declaratie privind obligatiile la plata la bugetul de stat" randul 19 "Impozit pe venituri din alte surse" pana la data de 25 a lunii urmatoare.

- completarea si depunerea formularului 205 pana la 28 februarie 2013;

2. Contributia individuala de asigurari sociale de sanatate

Pentru veniturile prevazute la art. 78 din Codul Fiscal, reprezentand indemnizatiile acordate membrilor birourilor electorale, statisticienilor, informaticienilor si personalului tehnic auxiliar pentru executarea atributiilor privind desfasurarea alegerilor prezidentiale, parlamentare si locale, in perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2012, se aplica prevederile art. 257 alin. (2) lit. f) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, iar in cazul veniturilor realizate dupa data de 1 iulie 2012, se aplica prevederile art. 296 indice 27 alin.(2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

In aceste conditii, atat in perioada 1 ianuarie 2012 - 30 iunie 2012, cat si dupa 1 iulie 2012, persoanele respective (beneficiarii de venit) au obligatia platii contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate (5,5%) numai in situatia in care nu realizeaza cel putin unul din urmatoarele venituri din: salarii si asimilate salariilor; activitati independente; agricultura; somaj si pensii.

Atentie! Platitorii de venit, respectiv administratiile publice locale, nu au obligatia retinerii si platii contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate pentru indemnizatiile acordate personalului cu atributii privind desfasurarea alegerilor locale.

Stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile obtinute pana la data de 30 iunie 2012, se face de catre casele de asigurari de sanatate, potrivit legislatiei specifice, pe baza declaratiei prevazute in anexa nr. 5 la Normele Metodologice aprobate prin Ordinul presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 617/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pentru veniturile obtinute dupa data de 1 iulie 2012, stabilirea contributiei se face de catre organul fiscal, potrivit art. 296 indice 28 lit. c) din Codul Fiscal, pe baza Declaratiei privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit (formular 205), depusa de platitorul de venit conform art. 93 alin. (2) din Codul Fiscal.

Sursa: DGFP Valceade Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozitare indemnizatiiadministratii localecontributii asigurari sanatatealegeri locale


Data aparitiei: 22 Mai 2012

Votati articolul "Impozitarea indemnizatiilor acordate personalului cu atributii privind desfasurarea alegerilor":
Rating:

Nota: 4.07 din 5 din 7 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

Subiectele saptamanii

 • ANAF a actualizat lista entitatilor publice pentru e-Factura

  • Agentia Nationala de Administrare Fiscala a actualizat lista entitatilor publice pentru sistemul RO e-Factura, un fisier util in relatia B2G, in data de 1 iunie 2024.  Lista institutiilor publice este actualizata periodic de catre reprezentantii Fiscului. Documentul contine 14.034 de entitati publice si datele lor (judet, CIF, adresa).  Relatia B2G este definita, conform art. 2 alin. (1) lit. m) din Ordonanta de urgenta a Gu...» citeste mai departe aici

 • Monografie contabila prosumator - studiu de caz

  • Pentru a delimita ce reprezinta de fapt un prosumator, este necesar sa avem in vedere prevederile de la art. 3 pct. 95 din Legea 123/2012 privind energiei electrice si a gazelor naturale, cu modificarile si completarile ulterioare, dispozitii care prevad ca, in intelesul prezentului titlu, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii: Prosumator - clientul final care isi desfasoara activitatile in spatiul propriu detinut cu orice ti...» citeste mai departe aici

 • Transmiterea facturilor in sistemul RO e-Factura - aspecte fiscale INAINTE si DUPA 1 iulie 2024

  • In perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2024, conform articolul LIX alin. 6) din Legea nr. 296/2023, raportarea facturilor in sistemul e-Factura se face in cinci zile lucratoare de la data emiterii facturii. De la 1 iulie 2024, OUG 115/2023 modifica termenul de raportare la cinci zile calendaristice, conform articolului LXVII din aceasta ordonanta. Cum se calculeaza cele 5 zile lucratoare de la emiterea facturii? In contextul legislatiei romanesti aplicabile i...» citeste mai departe aici

 • Prestarea de servicii intre intreprinderi legate: ce este important sa aveti in vedere

  • In randurile de mai jos, veti afla de la specialistii PortalContabilitate.ro daca doua intreprinderi legate, ambele platitoare de impozit pe profit, cu acelasi cod CAEN 4322, pot factura intre ele prestare de servicii (pe care una le efectueaza pentru cealalta, deoarece prima nu are suficient personal sau nu are personal calificat pentru o anumita lucrare). Prestarea servicii...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X