Parlamentul European a informat cu privire la faptul ca 11 state din UE au in plan sa introduca taxa pe tranzactiile financiare. Se doreste astfel reducerea speculatiilor financiare riscante si se are in vedere, in acelasi timp, si o contributie a bancilor la acoperirea costurilor crizei.
Raportoarea Anni Podimata (S&D, Grecia) a acordat un interviu inaintea dezbaterii din plen.
Taxa pe tranzactiile financiare nu are prea mult succes in randul bancilor. Cum ne putem asigura ca acestea nu vor incerca sa evite sa o plateasca deplasandu-si activitatea in afara UE?
Nu vad de ce ne-am ingrijora ca bancile ar putea sa plece. Am incercat sa impunem taxe foarte mici pe o mare varietate de tranzactii. Am sugerat si ca orice tranzactie UE sa fie legala numai daca se plateste taxa, pentru limitarea riscului de relocare a bancilor.
Nu cred ca taxa impune costuri ridicate industriei financiare. Aceasta tinteste tranzactiile speculative periculoase care pot cauza un risc sistemic si care au accentuat criza.
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Examen Consultant Fiscal 2024
Una din ideile din spatele taxei era ca banii sa fie folositi ca venit pentru finantarea UE. Care este situatia acum, cu numai 11 state participante?
Aceasta directiva nu abordeaza gestionarea veniturilor. Cu toate acestea, inca insistam ca o parte sau toate veniturile sa fie folosite la bugetul UE. In acest prim stadiu, contributiile nationale ale celor 11 state la bugetul UE ar putea fi reduse cu suma corespunzatoare din venitul provenit din taxa pe tranzactiile financiare.
Dar avem nevoie de un buget UE mai puternic si scopul ultim - cand taxa va intra in vigoare in toate statele membre - va fi ca venitul din taxa pe tranzactiile financiare sa fie trimis in bugetul UE pe langa contributiile nationale.
Care este viitorul acestei taxe? Credeti ca o vor adopta si alte tari?
Este incurajator faptul ca pana si in Regatul Unit, care s-a opus puternic taxei, acum exista o dezbatere publica despre aceasta si despre cooperarea cu SUA pentru extinderea geografica a punerii in aplicare. Parlamentul a spus dintotdeauna ca aceasta taxa va produce beneficii din plin cand va fi aplicata la nivel global.
Pana acum, povara crizei a fost dusa de oamenii de rand. Parlamentul s-a angajat sa lucreze catre o redistribuire mai corecta a costurilor crizei.
Deoarece statele nu au ajuns la un acord, numai 11 tari au decis sa introduca aceasta taxa: Franta, Germania, Belgia, Austria, Slovenia, Portugalia, Grecia, Slovacia, Italia, Spania, Estonia.
Sursa: Parlamentul European