Sistemul e-TVA, lansat in teste din august 2024 si preconizat sa fie complet operational de la 1 ianuarie 2025, permite generarea automata de deconturi de TVA precompletate. Incepand cu august 2024, sistemul e-TVA este, asadar, disponibil in regim de testare, permitand generarea automata a deconturilor de TVA precompletate, avand ca scop eficientizarea procesului de raportare.
Se preconizeaza ca sistemul va deveni complet operational de la 1 ianuarie 2025. Desi raspunsurile la notificarile primite de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) sunt momentan optionale, specialistii recomanda firmelor sa ofere feedback pentru optimizarea acestuia.
Pentru clarificarea notificarilor ANAF, este important ca firmele sa elaboreze raspunsuri clare si structurate, explicand fiecare punct al diferentelor si oferind concluzii succinte.
Identificarea si corectarea erorilor in sistemul e-TVA, precum si gestionarea notificarilor de la autoritati fiscale, pot fi provocatoare.
Lucrarea e-TVA. Totul despre decontul precompletat de TVA ofera cunostinte detaliate si actualizate despre e-TVA, precum si studii de caz, explica in mod clar si detaliat reglementarile si cerintele specifice, include pasi concreti pentru implementarea si utilizarea eficienta a e-TVA.
Atentie! Pana la finalul anului, se recomanda o verificare interna a raportarilor de TVA, inclusiv corelarea codificarilor de TVA din SAF-T cu deconturile de TVA, asigurandu-se ca fiecare tip de tranzactie este raportata corect. Nepotrivirile semnificative sunt definite prin diferente de cel putin 20% si 5.000 lei, insa ANAF poate transmite notificari si pentru sume mai mici, pe baza unei analize de risc.
Notificarile trimise de ANAF pentru diferentele identificate intre decontul precompletat si cel depus de contribuabil semnaleaza neconcordante care necesita verificare interna.
In elaborarea raspunsurilor, firmele trebuie sa prezinte clar si structurat explicatiile aferente fiecarei diferente, oferind concluzii concise. Astfel de raspunsuri sunt esentiale nu doar pentru clarificarea situatiei de fata, ci si pentru ajustarile viitoare pe care ANAF le-ar putea realiza pe baza acestor feedback-uri.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Foto: pexels.com