Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Declaratii si formulare

Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212

Data actualizarii: 20 Decembrie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
declaratia unicadeclaratia unica precompletatadeclaratia unica 2025declaratia 212

Anul 2025 vine cu o schimbare majora pentru persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente, drepturi de autor, dividende, dobanzi sau din alte surse, in sensul ca digitalizarea promisa de ANAF se va extinde si asupra declaratiei unice (D 212).

Recenta O.U.G. nr. 128/2024 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si masuri specifice pentru digitalizare, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, publicata in Monitorul Oficial din 11 noiembrie 2024, prevede faptul ca, incepand cu veniturile aferente anului 2025, Agentia Nationala de Administrare Fiscala transmite contribuabilului Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212), precompletata. Noul formular inteligent va contine datele privind veniturile realizate si impozitul pe venit datorat, baza de calcul al contributiei de asigurari sociale si al contributiei de asigurari sociale de sanatate, precum si cuantumul contributiilor datorate, pentru anul de realizare a venitului, conform informatiilor disponibile in bazele de date de care dispune ANAF.

Procedura de precompletare, verificare si transmitere a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice se aproba prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, care se emite in termen de 180 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a ordonantei de urgenta.

Incepand cu 01.01.2025 nu se va mai depune Declaratia unica estimativa (art. 120 Cod fiscal) − „Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate”.

Referitor la operatiunile de inchiriere bunuri efectuate de persoanele fizice, actul normativ mentionat mai sus reitereaza obligatia contribuabililor care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare si cele din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, de a inregistra contractul incheiat intre parti, precum si modificarile survenite ulterior, in termen de cel mult 30 de zile de la incheierea/producerea modificarii acestuia, la organul fiscal competent. In situatia in care bunul este detinut in comun, prin contractul de inchiriere sau, dupa caz, prin actul de modificare a acestuia, se desemneaza proprietarul, uzufructuarul sau alt detinator legal care indeplineste obligatia inregistrarii contractului incheiat intre parti.

In privinta contributiilor sociale datorate de persoanele fizice care obtin venituri din categoria celor mentionate mai sus, la verificarea incadrarii venitului in plafoanele anuale, precum si la stabilirea bazei anuale de calcul al contributiei de asigurari sociale, respectiv al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate, se ia in calcul valoarea salariului minim brut pe tara stabilit prin hotarare a Guvernului, in vigoare la data de 1 ianuarie a anului de realizare a venitului pentru care se stabilesc contributiile sociale, indiferent daca in cursul aceluiasi an se utilizeaza mai multe valori ale salariului minim brut pe tara.

Acest articol a aparut in revista Taxe si Impozite Actual, o publicatie gandita pentru contabilii care isi doresc sa se informeze in cel mai scurt timp, cu efort minim. Din acest motiv ea ofera doar acele noutati, comentarii, studii de caz si exemple practice care conteaza cu adevarat si care va ajuta sa ramaneti permanent un profesionist bine ancorat in realitatea fiscal-contabila. Detalii aici >>

 

Foto: pexels.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X