email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Credit extern - calculul gradului de indatorare

Intrebare:

Un credit extern obtinut de la o banca internationala de dezvoltare intra in calculul gradului de indatorare, dat fiind ca pentru un astfel de credit nu se pune problema deductibilitatii dobanzilor si a diferentelor de curs?

Raspuns: (dat in mai 2005)

Imprumuturile reprezinta o componenta importanta a surselor financiare permanente atrase de o societate in vederea desfasurarii normale a activitatii acesteia. Conform reglementarilor contabile, aprobate prin Omfp nr. 306/2002, prezentarea datoriilor de aceasta natura in situatiile financiare se face distinct, in functie de termenul de plata al acestora.

Creditele bancare primite de o societate pe o perioada mai mare de un an se evidentiaza distinct in contabilitate cu ajutorul contului 162 "Credite bancare pe termen lung" si cu ajutorul sinteticelor de gradul II.

Dobanzile aferente creditelor bancare pe termen lung se inregistreaza la scadenta prevazuta in contract, in contul 1682" Dobanzi aferente creditelor bancare pe termen lung".

Cheltuielile cu dobanzile se inregistreaza in contul 666 "Cheltuieli cu dobanzile".

Cheltuielile cu diferentele de curs valutar, aferente creditului extern se inregistreaza in contul 665 "Cheltuieli din diferente de curs valutar".

In cazul in care cursul de schimb al monedelor in valuta in care se face imprumutul, scade, se inregistreaza venituri din diferente de curs valutar.

Din punct de vedere fiscal, cheltuielile cu dobanzile sunt integral deductibile daca gradul de indatorare a capitalului este mai mic sau egal cu trei.

Gradul de indatorare a capitalului se determina ca raport intre capitalul imprumutat cu termen de rambursare peste un an si capitalul propriu, ca medie a valorilor existente la inceputul anului si sfarsitul perioadei pentru care se determina impozitul pe profit.

Prin capital imprumutat se intelege totalul creditelor si imprumuturilor cu termen de rambursare peste un an incepand de la data incheierii contractului, indiferent de data la care acestea au fost contractate.

In capitalul imprumutat se includ si creditele sau imprumuturile care au un termen de rambursare mai mic de un an, in situatia in care exista prelungiri ale acestui termen, iar perioada de rambursare curenta, insumata cu perioadele de rambursare anterioare ale creditelor sau imprumuturilor pe care le prelungesc, depaseste un an.

Prin capital propriu se intelege capitalul social, rezervele legale, alte rezerve, profit nedistribuit, rezultatul exercitiului, alte elemente de capital propriu constituie potrivit reglementarilor legale.

Rezultatul exercitiului care se ia in calcul pentru determinarea capitalului propriu pentru sfarsitul perioadei este cel inregistrat in contabilitate inainte de calculul impozitului pe profit.

In cazul in care cheltuielile din diferentele de curs valutar depasesc veniturile din diferentele de curs valutar, diferenta este tratata tot ca o cheltuiala cu dobanda, deductibilitatea acestei diferente fiind si ea supusa limitarilor.

Cheltuielile din diferen tele de curs valutar, care se limiteaz a sunt numai cele aferente imprumuturilor luate in calcul la determinarea gradului de indatorare a capitalului.

Dobanzile si pierderile din diferente de curs valutar, in legatura cu imprumuturile obtinute direct sau indirect de la banci internationale de dezvoltare si organizatii similare, si cele care sunt garantate de stat, precum si cele aferente imprumuturilor obtinute de la societatile comerciale bancare romane sau straine, sucursalele bancilor straine, care isi desfasoara activitatea in Romania, cooperativele de credit, societatile de leasing pentru operatiuni de leasing, societatile de credit ipotecar si de la persoanele juridice care acorda credite potrivit legii, nu sunt limitate.

Prin banci internationale de dezvoltare se intelege:

- Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (B.I.R.D.), Corporatia Financiara Internationala (C.F.I.) si Asociatia pentru Dezvoltare Internationala (A.D.I.);

- Banca Europeana de Investitii (B.E.I.);

- Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (B.E.R.D.);

- banci si organizatii de cooperare si dezvoltare regionala similare.

La intrebarea d-voastra referitoare la participarea imprumutului extern primit de la o banca de dezvoltare la stabilirea gradului de indatorare, mentionam ca la pct. 62 din Normele de aplicare ale Codului fiscal, se prevede ca nu se iau in calcul aceste credite.

Daca de ex. aveti imprumuturi de la o banca comerciala din Romania, de la un asociat si de la o banca de dezvoltare internationala, la determinarea gradului de indatorare veti lua in calcul numai imprumutul de la asociat, daca are un termen de rambursare mai mare de un an, prevazut in contractul de imprumut.

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<


Data aparitiei: 16 Februarie 2006

Votati articolul "Credit extern - calculul gradului de indatorare":
Rating:

Nota: 2.69 din 5 din 13 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X