de Silviu Stoica, valabil la 22-Feb-2010
Intrebare: Primesc o factura de avans pentru achizitionare autorurism in care se mentionaeza (in factura) avans leasing = rata 0 in valoarea de 16.000 euro, TVA = 3.040 euro.
Suma de 3.040 euro (TVA avans rata 0) este deductibila?
In scadentarul de plati se mentioneaza ca avansul reprezinta rara 0 de leasing. Pot deduce TVA daca avansul este rata 0?
Mentiunea ca avansul este rata 0 este suficienta sa pot deduce TVA ?
Raspuns: La pct. 7 alin. 3 din Normele metodologice date in aplicarea art. 129 din Codul fiscal, aprobate prin HG 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare se expliciteaza faptul ca transmiterea folosintei bunurilor in cadrul unui contract de leasing se considera prestare de servicii, iar valoarea la care se face transferul dreptului (valoarea reziduala) de proprietate la sfarsitul contractului constituie o operatiune de livrare de bunuri.
Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
Singurul loc unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.
Convinge-te
CLICK AICI
Avand in vedere ca limitarile speciale ale dreptului de deducere introduse prin OUG 34/2009 (art. 1451 din Codul fiscal) vizeaza achizitia (livrarea, cu alte cuvinte) de autoturisme, pentru ratele de leasing prevazute in contract (inclusiv rata zero,daca este cazul) TVA este deductibila. Ca atare, intrucat nu este vorba de un transfer al dreptului de proprietate, care se va realiza in viitor, la sfarsitul perioadei de leasing, la valoarea convenita de parti, iar avansul facturat ca rata nu se restituie, in cazul in care nu se realizeaza transferul, ne aflam in prezenta unei operatiuni de prestare de servicii, pentru care TVA nu este supusa limitarii speciale a dreptului de deducere.