In Monitorul Oficial, Partea I nr. 889 din 08/12/2014 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 681/2014 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a prevederilor art. 55 alin. (4) lit. k1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal care exclud din baza de calcul al impozitului pe venit numai veniturile realizate de persoanele cu handicap grav si accentuat.
In cadrul unui litigiu aflat pe rolul Tribunalului Cluj, o persoana care realizeaza venituri din activitati independente a invocat exceptia de neconsitutionalitate a acestor prevederi motivand discriminarea persoanelor incadrate in grad de handicap care realizeaza venituri din profesii liberale fata de persoanele care realizeaza venituri din salarii intrucat veniturile salariale nu sunt impozabile, iar veniturile din profesii liberale sunt supuse impozitarii.
Exceptia a fost admisa de Curtea Constitutionala, aceasta motivand ca facilitatile fiscale conferite de legiuitor au fost acordate in considerarea calitatii de persoana cu handicap grav sau accentuat, si nu in functie de sursa veniturilor realizate, asa incat de aceste facilitati fiscale ar trebui sa beneficieze toate persoanele aflate in aceasta situatie.
Curtea si-a motiviat solutia pe dispozitiile art. 50 din Constitutie, dispozitii care consacra dreptul persoanelor cu handicap de a se bucura de o protectie speciala.
Pentru a da eficienta acestei norme constitutionale, legiuitorul a reglementat un ansamblu de drepturi si masuri puse la dispozitia persoanelor cu handicap pentru a facilita integrarea si incluziunea sociala a acestora, avand in vedere tocmai statutul lor special.
Astfel, Curtea Constitutionala a retinut ca Legea 448/2006 a statuat principiile care stau la baza protectiei persoanelor cu handicap, printre care si prevenirea si combaterea discriminarii, egalizarea sanselor, egalitatea de tratament in ceea ce priveste incadrarea in munca si ocuparea fortei de munca. De asemenea, art. 6 lit. h) din acest act normativ prevede ca persoanele cu handicap beneficiaza, printre altele, si de drepturi la facilitati fiscale, insa in mod egal, fara discriminare, in considerarea dispozitiilor constitutionale ale art. 50 teza intai potrivit carora persoanele cu handicap se bucura de protectie speciala.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Pe cale de consecinta, Curtea a constatat ca statutul de persoana cu handicap trebuie sa ii plaseze intr-o pozitie egala pe toti cei care au acest statut, care trebuie sa se bucure in aceeasi masura de aceleasi facilitati fiscale, in speta fiind vorba de scutiri de impozit pe veniturile realizate. In mod contrar, se instituie o situatie discriminatorie in cadrul aceleiasi categorii de persoane, care este contrara principiului egalitatii in drepturi a cetatenilor, prevazut de art. 16 alin. (1) din Constitutie.
Asa fiind, Curtea Constitutionala a apreciat ca optiunea legiuitorului pentru acordarea unor scutiri de impozit pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat care realizeaza venituri din salarii a fost justificata de necesitatea protejarii veniturilor obtinute de catre acestea, fiind intemeiata pe o serie de considerente obiective, si anume incurajarea persoanelor cu handicap sa se integreze in masa activa a populatiei. Asa fiind, pe considerentul egalitatii de tratament intre persoanele cu handicap grav sau accentuat, facilitatile fiscale aplicate veniturilor de natura salariala ar trebui sa se extinda si asupra veniturilor obtinute din activitati independente - profesii libere, asa cum, de altfel, legiuitorul a inteles sa le extinda si asupra veniturilor realizate din pensii de catre persoanele cu handicap grav sau accentuat.
Drept urmare, Curtea Constitutionala a constatat ca prevederile art. 55 alin. (4) lit. k indice 1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal sunt constitutionale in masura in care se interpreteaza ca nu sunt venituri impozabile, in intelesul impozitului pe venit, veniturile realizate in mod individual din exercitarea unei profesii libere de catre persoanele cu handicap grav sau accentuat.
Autor: Irina Dumitrescu