email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care este documentul justificativ de inregistrare in contabilitate a stingerii creantelor si datoriilor?

Intrebare:

Care este documentul justificativ de inregistrare in contabilitate a stingerii creantelor si datoriilor care fac obiectul compensarii intre o persoana juridica rezidenta si o persoana juridica nerezidenta, pentru operatiuni valutare definite potrivit pct. 4.1 din Regulamentul BNR nr. 4/2005?

Raspuns (22.05.2006):

Operatiunile valutare reprezinta incasarile, platile, compensarile, transferurile, creditarile, precum si orice tranzactii exprimate in valute si care se pot efectua prin transfer bancar, in numerar, cu instrumente de plata sau prin orice alte modalitati de plata practicate de institutiile de credit in functie de natura operatiunii respective.

Operatiunile valutare pot fi:

- operatiuni valutare intre rezidenti si nerezidenti;

- operatiuni valutare curente;

- operatiuni valutare de capital;

- operatiuni valutare intre rezidenti.

Actul normativ in vigoare care reglementeaza operatiunile valutare este Regulamentul nr. 4 din 1 aprilie 2005, privind regimul valutar. Regulamentul valutar a intrat in vigoare la data de 11 aprilie 2005.

Operatiunile valutare reprezinta tranzactiile dintre rezidenti si nerezidenti, care decurg in principal din tranzactii de comert international cu bunuri si servicii, care presupun o contraprestatie imediata.

Anterior, au fost in vigoare, Regulamentul nr. 3/1997 si Regulamentul nr. 1/2004.

Potrivit reglementarilor anterioare Regulamentului nr. 4/2005, asa cum a fost modificat prin Regulamentul nr. 6/2005, societatile bancare asigurau controlul bancar in cazul platilor externe in valuta si in lei, efectuate de rezidenti in favoarea nerezidentilor.

In cazul platilor in avans pe baza de ordin de plata, bancile executau ordinele de plata la extern in avans, pentru importuri de marfuri, executari de lucrari si prestari servicii pe baza de documente, respectiv contractul extern sau orice alt document cu o astfel de valoare. Bancile urmareau justificarea realizarii importurilor, executarii lucrarilor si prestarii serviciilor, respectiv a repatrierii valutei in cazul platilor in avans pentru care marfa nu era livrata, nu se executau lucrarile sau nu se presta serviciul.

Persoanele rezidente, care dispuneau efectuarea de plati externe reprezentand avansuri pentru importuri de marfuri, inclusiv importuri temporare (leasing), executari de lucrari si prestari servicii, erau obligate ca, in cel mult 15 zile calendaristice de la intrarea marfii pe teritoriul Romaniei, inclusiv in zonele libere, executarii lucrarii ori prestarii serviciului, sa prezinte, spre justificare, bancii prin care s-a efectuat plata avansului la extern, documentele care faceau dovada realizarii importului in cauza, executarii lucrarii sau prestarii serviciului. In cazul in care in documentele privind operatiunile economice respective nu era stabilit un termen de livrare, executare sau prestare, termenul maxim de justificare a avansului era de 90 de zile calendaristice de la data platii externe in avans.

Incepand cu anul 2004, operatiunile valutare curente se efectueaza in mod liber intre rezidenti si nerezidenti.

Raman in continuare supuse autorizarii Bancii Nationale a Romaniei urmatoarele operatiuni, daca acestea nu sunt de natura datoriei publice externe:

a) operatiuni cu instrumente financiare tranzactionate in mod curent pe piata monetara,

b) operatiuni in conturi curente si in conturi de depozit, deschise de rezidenti in strainatate la institutii de credit si alte institutii asimilate acestora.

Operatiunile de capital urmeaza sa se liberalizeze de la finele anului 2006.

Referitor la intrebarea d-voastra, in lipsa unor informatii concrete, presupunem ca este vorba de un import si un export de marfa, prestari de servicii sau executari de lucrari, in care sunteti atat creditor cat si debitor. Nu ne-ati spus insa daca este o operatiune de tip "barter", tranzactie prin care va stingeti datoriile prin anularea reciproca a debitelor.

Indiferent de situatia in care va aflati trebuie sa existe contracte si documente de export-import din care sa rezulte ca exista o creanta la export si o obligatie la import.

Ca urmare a inregistrarilor din contabilitate rezulta ca aveti sume atat in conturile de furnizori cat si in cele de clienti. Acestea se inchid pe baza ordinului de compensare pe care il incheiati cu partenerul de afaceri. Daca nu va aflati in una din conditiile expres prevazute de reglementarile valutare referitoare la autorizarea activitatii societatii, nu este necesar sa mai comunicati operatiunea de compensare si nici sa o notificati statistic la directia de specialitate a Bancii Nationale a Romaniei.

Prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77 din 1 iunie 1999 privind unele masuri pentru prevenirea incapacitatii de plata, nu sunt aplicabile in acest caz, deoarece se adreseaza numai persoanelor juridice cu sediul in Romania.

Este important ca din ordinul de compensare pe care il incheiati cu partenetul d-voastra de afaceri sa rezulte informatii privind calitatea de debitor si creditor, respectiv:

- numele societatilor,

- sediul social si codul fiscal, dupa caz,

- numarul, seria, data emiterii si valoarea facturilor ce trebuiesc platite si/sau incasate si la ce se refera,

- data scadentei

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 19 Octombrie 2006

Votati articolul "Care este documentul justificativ de inregistrare in contabilitate a stingerii creantelor si datoriilor?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X