Ordinul nr. 2649/2023 privind modificarea si completarea unor reglementari contabile prevede printre alte aspecte si introducerea unor conturi noi:
"In planul de conturi general, cuprins la punctul 344, se introduc conturile: 6121 "Cheltuieli cu redeventele", 6122 "Cheltuieli cu locatiile de gestiune", 6123 "Cheltuieli cu chiriile", 616 "Cheltuieli aferente drepturilor de proprietate intelectuala", 617 "Cheltuieli de management" si 618 "Cheltuieli de consultanta".
Din punct de vedere fiscal, redeventa este definita la art. 7 pct. 36 din Codul fiscal ca fiind orice suma ce trebuie platita in bani sau in natura pentru folosirea ori dreptul de folosinta al oricaruia dintre urmatoarele:
a) drept de autor asupra unei lucrari literare, artistice sau stiintifice, inclusiv asupra filmelor, benzilor pentru emisiunile de radio sau de televiziune, precum si efectuarea de inregistrari audio, video;
b) orice brevet, inventie, inovatie, licenta, marca de comert sau de fabrica, franciza, proiect, desen, model, plan, schita, formula secreta sau procedeu de fabricatie ori software.
c) orice transmisiuni, inclusiv catre public, directe sau indirecte, prin cablu, satelit, fibre optice sau tehnologii similare;
d) orice echipament industrial, comercial sau stiintific, orice bun mobil, mijloc de transport ori container;
e) orice know-how;
f) numele sau imaginea oricarei persoane fizice sau alte drepturi similare referitoare la o persoana fizica.
Cartea Verde a Contabilitatii
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
SAF-T pentru Contribuabili Mici
In plus, redeventa cuprinde orice suma ce trebuie platita in bani sau in natura pentru dreptul de a inregistra sau transmite sub orice forma spectacole, emisiuni, evenimente sportive sau alte activitati similare.
Daca este cazul, aceasta definitie se ajusteaza, de la caz la caz, cu definitia redeventei din cadrul articolului Redevente din conventiile de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu diverse state.
Asadar, redeventa se foloseste in legatura cu achizitia unui drept din cele enumerate anterior (cont 6121), fiind vorba de o plata pentru folosirea ori dreptul de folosinta a unor drepturi ce apartin titularului redeventei si a carei lipsa ar determina o incalcare a drepturilor legale de care se bucura titularul. Un exemplu de redevente il reprezinta platile efectuate in cadrul contractelor de know-how, asa cum este definit acesta la art. 7 pct. 17 din Codul fiscal.
Explicatii oferite in luna aprilie 2024 de catre specialistii site-ului Portalcontabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pexels.com