Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

Data aparitiei: 25 Aprilie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?
creditare societateimprumut asociatmonografie creditare societatedobanda imprumut

In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale acestuia. 

In prezentul articol, ne propunem sa analizam monografia contabila asociata unui astfel de imprumut, precum si aspectele referitoare la inregistrarea dobanzii corespunzatoare. 

Pentru a ilustra aceste aspecte, vom analiza un caz practic: 
"O societate nou infiintata primeste de la unul din asociati un imprumut in valoare de 270.000 euro in data de 22.08.2023, transferand in firma suma in lei in valoare de 1.333.071 lei in data de 22.08.2023. In contract este mentionat ca dobanda curenta este de 7% pe an, platibila la momentul rambursarii imprumutului si ca dobanda este datorata la data la care suma de bani imprumutata a fost pusa la dispozitia societatii. Durata contractului este de la data de 01.09.2023 si pana la data de 01.09.2028.

Care este monografia contabila aferenta acestui imprumut? Cand si la ce valoare se inregistreaza dobanda? Cand se retine impozitul aferent dobanzii? Daca in 2023 nu s-a platit nicio dobanda si nici nu s-a rambursat din imprumut, societatea mai are alte obligatii declarative cum ar fi declaratia 205? Se face reevaluarea acestui imprumut avand in vedere ca acest contract este facut in valuta desi viramentul a fost facut in lei?"

Raspuns:
1. Monografia contabila sugerata este urmatoarea:

-primire imprumut societate afiliata:
5121=4511

-dobanzi de plata:
666=4518

-plata dobanzi:


4518=5121

- restituit rate imprumut:
4511=5121

2. Din punct de vedere contabil, potrivit prevederilor de la pct. 53 din OMFP 1802/2014, efectele tranzactiilor si ale altor evenimente sunt recunoscute atunci cand tranzactiile si evenimentele se produc (si nu pe masura ce numerarul sau echivalentul sau este incasat sau platit) si sunt inregistrate in contabilitate si raportate in situatiile financiare ale perioadelor aferente.

Potrivit prevederilor de la alin. (4) principiul contabilitatii de angajamente se aplica inclusiv la recunoasterea dobanzii aferente perioadei, indiferent de scadenta acesteia.

Prin urmare, dobanzile se inregistreaza la data prevazuta in contract indiferent de data incasari/platii.

Asadar, in opinia mea, valoarea dobanzii se poate inregistra in baza unui grafic lunar.

3. Cheltuiela cu dobanda este deductibila in masura in care tranzactia se realizeaza respectand principiul valorii de piata.
Conform art. 97 alin. (2) din Codul fiscal, in situatia sumelor primite sub forma de dobanda pentru imprumuturile acordate pe baza contractelor civile, calculul impozitului datorat de catre platitorii de venit se efectueaza la momentul platii dobanzii.

Plata impozitului pentru veniturile din dobanzi se face lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare inregistrarii/rascumpararii, in cazul unor instrumente de economisire, respectiv la momentul platii dobanzii, pentru venituri de aceasta natura, pe baza contractelor civile. Impozitul datorat se plateste integral la bugetul de stat si este in cuantum de 10%.

Impozitul pentru sumele platite se declara lunar prin formularul D100 pana la termenul de plata al impozitului, conform art.132 alin. (1) din Codul fiscal, dar si cu titlu informativ, anual, prin intermediul formularului D205, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat potrivit art. 132 alin. (2) din Codul fiscal.

Daca ulterior, asociatul unic renunta la restituirea imprumutului, se va intocmi un document in acest sens, iar venitul este impozabil la nivelul societatii, insa nu intra in sfera TVA.

4. Avand in vedere ceea ce am expus la pct.3, daca in 2023 nu s-a platit nici o dobanda si nici nu s-a rambursat din imprumut societatea nu are alte obligatii declarative in ceea ce priveste imprumutul primit.

5.In opinia mea, nu este nevoie sa faceti reevaluarea imprumutului. Acesta a fost inregistrat in contabilitate la momentul incasarii, la cursul valutar din ziua respectiva.

Raspuns oferit in luna aprilie 2024 de catre specialistii site-ului Portalcontabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X