In cadrul unui raport recent, au fost prezentate etapele din cadrul unui control in sfera preturilor de transfer, precum si riscurile la care se supun companiile care incalca legea.
Retinem, inainte de toate, ca de la 1 ianuarie 2016 se aplica prevederile Ordinului 442/2016. Termenul de prescriptie va incepe sa curga de la data de 1 iulie a anului urmator celui pentru care se datoreaza obligatia fiscala => perioada de prescriptie se mareste.
Termenul de prescriptie va fi de 5 ani pentru toti contribuabilii, nu doar pentru cei mari.
Termenul de prezentare al dosarului de preturi de transfer:
La cerere: intre 30 si 60 de zile calendaristice, cu posibilitatea prelungirii cu o perioada de cel mult 30 de zile calendaristice.
Urmare a obligativitatii: maximum 10 zile calendaristice de la data solicitarii.
Dintre riscuri, amintim:
- Amenzile pentru neprezentarea unei documenattii complete de preturi de transfer (12.000 - 28.000)
- Ajustari de venituri/cheltuieli efectuate de autoritatile fiscale
- Anularea pierderilor fiscale cumulate;
- Impozit pe profit suplimentar de plata, dar si la dobanzi si penalitati de intarziere (in prezent stabilite la 0,02%, respectiv 0,01% pe fiecare zi de intarziere).
- Mai mult, incepand cu 2016 s-a introdus si penalitatea de nedeclarare de 0,08% pe zi din obligatiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect de contribuabil/platitor si stabilite de organul de inspectie fiscala prin decizii de impunere.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
- Dobanzile si penalitatile de intarziere si penalitatile de nedeclarare sunt cheltuieli nedeductibile la calculul de impozit pe profit.
Sursa: Taxwise.ro