email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia recapitulativa

Intrebare:

Din 2007.firma A, factureaza unei firme B din Estonia, SM, bunurile contractate. Destinatarul este o firma C din Belarus, ST (marfa se descarca in Belarus la firma C). Transportul pleaca din Romania, de la firma A spre firma C din Belarus.

Din p.d.v. TVA cum se pune problema pentru firma A din Romania si daca livrarea trebuie prinsa in declaratia recapitulativa si decont. Este o operatiune triunghiulara ?

Dar pentru firma B din Estonia - SM.?

Raspuns (dat in ianuarie 2007):

Consideram ca in situatia prezentata, livrarea efectuata de firma A din Romania nu poate fi incadrata la operatiuni triunghiulare deoarece acest gen de operatiuni se deruleaza doar intre state membre, iar firma C din Belarus, ca loc de destinatie/sosire a bunurilor, face parte dintr-un stat tert. Din acest motiv operatiunea efectuata nu se raporteaza in declaratia recapitulativa trimestriala.

Ar fi fost operatiune triunghiulara daca firma C in calitate de beneficiar al livrarii ar face parte dintr-un stat membru si ar fi obligata la plata taxei de catre firma B in calitate de cumparator revanzator, persoana impozabila, care este stabilita in Estonia. Daca cele trei firme participante la tranzactie ar fi state membre (Romania, Estonia si Letonia), din punctul de vedere al T.V.A., situatia ar fi urmatoarea:

  • firma A din Romania in calitate de furnizor, inregistrata in scopuri de T.V.A. in Romania are urmatoarele obligatii:
  • solicita codul de inregistrare in scopuri de TVA al firmei B eliberat de autoritatile competente din Estonia;
  • emite factura catre firma B din Estonia;
  • incadreaza operatiunea la livrare intracomunitara scutita cu drept de deducere a T.V.A. si o raporteaza in declaratia recapitulativa trimestriala la livrari in cadrul unei operatiuni triunghiulare. In declaratie se evidentiaza suma totala a livrarilor de bunuri efectuate in statul membru de sosire a bunurilor expediate sau transportate, pe fiecare beneficiar al livrarii ulterioare care are desemnat un cod T si pentru care exigibilitatea taxei a luat nastere in trimestrul calendaristic respectiv.

In cadrul operatiunii, se presupune ca bunurile achizitionate de firma B in calitate de cumparator revanzator sunt transportate de firma A in contul firmei B, direct din Romania catre beneficiarul direct al livrarii ulterioare efectuate in Letonia, conform conditiilor contractuale stipulate in contractul incheiat intre firma A si B.

  • firma B din Estonia, inregistrata in scopuri de T.V.A. in statul sau are urmatoarele obligatii:
  • comunica codul sau de inregistrare in scopuri de T.V.A. firmei A din Romania;
  • nu inscrie achizitia efectuata din primul stat membru in declaratia recapitulativa la achizitii intracomunitare deoarece locul achizitiei nu este in Estonia;
  • incadreaza operatiunea la livrari intracomunitare scutite efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare;
  • emite factura cu mentiunea ca persoana obligata la plata TVA este beneficiarul livrarii cu referire la art. 28 c(E)(3) din Directiva a 6-a.
  • firma C din Letonia, inregistrata in scopuri de T.V.A., desemnata de firma B ca fiind obligata la plata taxei, incadreaza operatiunea la achizitii intracomunitare, impoziteaza livrarea prin taxare inversa si o raporteaza in declaratia recapitulativa trimestriala ca achizitie intracomunitara efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare.

Deci, pentru incadrarea la operatiuni triunghiulare a unei tranzactii economice trebuie respectate patru reguli generale care impun respectarea a doua conditii cumulative, elemente obligatorii preluate din directiva VI a comunitatii europene.

  • reguli generale:
  1. livrarea de bunuri trebuie efectuata catre un cumparator revanzator de un furnizor inregistrat in scopuri de TVA in primul stat membru;
  2. cumparatorul revanzator trebuie sa fie inregistrat in scopuri de TVA in al doilea stat membru, altul decat cel din care incepe sau se incheie transportul efectiv al bunurilor;
  3. livrarea de bunuri efectuata de furnizorul din primul stat membru trebuie urmata obligatoriu de livrarea acelorasi bunuri de catre cumparatorul revanzator din al doilea stat membru catre beneficiarul direct situat in al treilea stat membru;
  4. beneficiarul final trebuie sa fie inregistrat in scopuri de TVA in al treilea stat membru in vederea indeplinirii obligatiei de plata a TVA.
  • conditii:
    1. bunurile sa fie expediate sau transportate direct din primul stat membru (al furnizorului) catre al treilea stat membru (al beneficiarului) livrarii;
    2. furnizorul din primul stat membru sau cumparatorul revanzator din al doilea stat membru isi asuma responsabilitatea transportului de bunuri in conformitate cu conditiile Incoterms stipulate in contractele incheiate intre cele doua parti (din primul si al doilea stat membru).

In opinia noastra, situatia prezentata in bonul valoric nu se incadreaza nici la operatiuni triunghiulare (conform motivatiei anterioare), nici la livrari intracomunitare.

Pentru a fi incadrata la livrare intracomunitara ca operatiune scutita cu drept de deducere a T.V.A., trebuie sa existe dovada ca bunurile au fost expediate sau transportate dintr-un stat membru in alt stat membru de catre furnizor sau cumparator sau de un tert.

Nu uitati ca in fiecare contract incheiat trebuie sa stabiliti conditia de livrare conform careia una din parti isi asuma responsabilitatea transportului, transportul bunurilor fiind conditia obligatorie de incadrare a livrarilor si achizitiilor la operatiuni intracomunitare.

Astfel, consideram ca in exemplul dat, din punctul de vedere al T.V.A., situatia este urmatoarea:

  • firma A din Romania care efectueaza o livrare de bunuri transportate in afara Comunitatii:
  • realizeaza un export de bunuri catre firma C din Belarus, la comanda partenerului B, conform contractului incheiat intre A si B;
  • operatiunea de livrare efectuata de firma A este scutita cu drept de deducere a T.V.A.;
  • firma A declara operatiunea in decontul lunar/trimestrial de T.V.A.
  • firma B din Estonia presteaza un serviciu de intermediere si incaseaza un comision pentru serviciul prestat fie in favoarea lui A (servicii de intermediere a unei vanzari de bunuri), fie in favoarea lui C (servicii de intermediere a unei cumparari de bunuri). In relatia contractuala a lui B fata de A, situatia este urmatoarea:
  • locul prestarii serviciului se considera a fi conform art. 133, alin. (1) locul prestatorului (Estonia), deci operatiunea se impoziteaza si se declara in Estonia;
  • firma A nu impoziteaza cu TVA si nu declara prin decont serviciul de care a beneficiat deoarece locul prestarii nu este in Romania.
  • firma C efectueaza un import de bunuri care se supune legislatiei T.V.A. din tara sa. Nu ati precizat daca intre firma A si firma C exista relatii contractuale in functie de care am fi precizat obligatiile contabile si fiscale ale firmei A conform legislatiei din Romania.
  • firma C efectueaza un import de bunuri care se supune legislatiei T.V.A. din tara sa. Nu ati precizat daca intre firma A si firma C exista relatii contractuale in functie de care am fi precizat obligatiile contabile si fiscale ale firmei A conform legislatiei din Romania.

Referitor la operatiunile de export, prin O.M.F.P. nr. 2222 din 22 decembrie 2006 au fost aprobate instructiunile de aplicare a scutirii de T.V.A. (M.Of. nr. 1043 din 29 decembrie 2006). De retinut este faptul ca au fost aduse modificari in definirea furnizorului pentru operatiuni de export. Astfel, se considera operatiune de export scutita cu drept de deducere a T.V.A. livrarea de bunuri expediate sau transportate din Romania in afara comunitatii de catre un furnizor denumit exportator, care poate fi: producatorul bunurilor, proprietarul bunurilor, sau comisionarul care actioneaza in nume propriu dar in contul comitentului vanzator.

Incepand cu data de 01.01.2007 comitentul vanzator nu mai poate beneficia de scutire de T.V.A. aferenta bunurilor livrate la export prin comisionar.

Conform acestui act normativ, scutirea se aplica numai in situatia in care potrivit prevederilor contractuale dintre furnizor si cumparator, transportul bunurilor in afara Comunitatii este in sarcina furnizorului, care poate face transportul cu mijloace proprii sau poate apela la un transportator sau la o casa de expeditie.

Pentru justificarea scutirii de taxa, exportatorul trebuie sa prezinte urmatoarele documente:

  • factura completata cu toate informatiile prevazute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal;
  • declaratia vamala de export, care sa cuprinda numele exportatorului si sa fie certificata de biroul vamal de iesire din spatiul Comunitar sau sa fie certificat liberul de vama acordat de autoritatea vamala;
  • documentul de transport prin care se face dovada ca bunurile parasesc Comunitatea;
  • orice alt document prin care se face dovada ca exportul a fost realizat efectiv: comanda de cumparare, de vanzare sau contractul, documentele de asigurare.

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>


Data aparitiei: 26 Ianuarie 2007

Votati articolul "Declaratia recapitulativa":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X