Prin randurile urmatoare, vom analiza cazul unei intreprinderi individuale care este impozitata la norma de venit. Vom stabili care vor fi obligatiile referitoare la gestiune si evidenta conturilor in cazul intreprinderii individuale care face comert cu produse alimentare printr-un magazin.
Solutia consultantului:
In principiu, intreprinderea individuala este obligata sa conduca contabilitate in partida simpla, organizata in conformitate cu prevederile Normelor metodologice privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil in conformitate cu prevederile Legii 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin OMFP 1040/2004.
Potrivit acestor norme si in conformitate cu prevederile art. 1 din Legea contabilitatii 82/1991, republicata, persoanele fizice care desfasoara activitati producatoare de venituri, inclusiv asocierile fara personalitate juridica nu sunt obligate sa tina si o contabilitate de gestiune, prin care sa organizeze gestiunea si evidenta stocurilor.
Mai mult, fiind vorba de o activitate supusa impozitarii pe baza de norme de venit, intreprinderea individuala este obligata doar la o forma mult simplificata de contabilitate, respectiv la completarea numai a partii din Registrul-jurnal de incasari si plati referitoare la incasari conform art. 49 alin. 8 din Codul fiscal.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Manual de politici contabile - Stick USB
SAF-T Ghid de raportare corecta
In consecinta, organizarea gestiunii de marfa si a evidentei stocurilor nu este obligatorie pentru intreprinderea individuala respectiva, dar este recomandata, mai ales daca aceasta este si inregistrata in scopuri de TVA, iar vanzarea marfurilor se face cu ajutorul unor angajati, pentru a exista un control asupra activitatii.