Legea numarul 170/2016 in ceea ce priveste impozitul specific, cunoscuta si sub denumirea de „Legea HoReCa” a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2017 pentru activitatile economice cu urmatoarele coduri CAEN:
• 5510 „Hoteluri si alte facilitati de cazare similare”;
• 5520 „Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata”;
• 5530 „Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere”;
• 5590 „Alte servicii de cazare”;
• 5610 „Restaurante”;
• 5621 „Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente”;
• 5629 „Alte servicii de alimentatie n.c.a.”;
• 5630 „Baruri si alte activitati de servire a bauturilor”.
Din pacate, lucrurile nu au decurs tocmai bine in ceea ce priveste acest impozit. Companiile din domeniul HoReCa intampina diverse dificultati practice in aplicarea acestuia. In plus, legile adiacente reprezinta alte obstacole in calea contribuabililor.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Examen Consultant Fiscal 2024
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Desi a trecut mai bine de un an de cand se aplica impozitul specific, totusi inca exista intrebari care nu au primit un raspuns concret din partea autoritatilor. Gasiti mai jos o scurta lista cu dilemele cele mai intalnite din domeniu!
- Cum se calculeaza impozitul specific pentru societatile care desfasoara activitati HoReCa in magazine de retail, cazino-uri sau alte spatii nespecializate in HoReCa?
- Dar pentru cele pentru care spatiul destinat diferitelor activitati HoReCa nu este delimitat?
- Cum calculeaza impozitul companiile care desfasoara activitati HoReCa in mall-uri?
- Care este tratamentul aferent reorganizarii societatilor - se pastreaza neutralitatea fiscala?
Conform hotnews.ro, o serie de prevederi legislative cuprinse atat de legislatia domestica, cat si de cea europeana ar trebui analizate:
- Legea 170/2016 privind impozitul specific care spune ca: "Prin derogare de la prevederile titlului II din Legea nr. 227/2015 (...), prezenta lege reglementeaza impozitul specific pentru persoanele juridice romane care desfasoara activitati corespunzatoare codurilor CAEN […]";
- Codul fiscal, art. 229, alin. 1, lit. c), potrivit caruia sunt scutite de impozit in Romania: "dividendele platite de o persoana juridica romana sau persoana juridica cu sediul social in Romania, infiintata potrivit legislatiei europene, unei persoane juridice rezidente intr-un alt stat membru al UE ori unui sediu permanent al unei intreprinderi dintr-un stat membru al UE, situat intr-un alt stat membru al UE;
- Obiectivul Directivei Europene 2011/96/UE: "este de a scuti de la retinerea la sursa dividendele si alte forme de repartizare a profitului achitate societatilor-mama de catre filiale si de a elimina dubla impozitare a acestor venituri la nivelul societatii-mama.".